Optic ID: Apple обяснява системата за удостоверяване на ириса на Vision Pro

След пускането на пазара на Vision Pro, от Apple споделиха допълнителни подробности относно опцията за отключване на  Vision Pro чрез Optic ID на ириса на хедсета.

Optic ID може да разпознае уникалността на вашите ириси, оцветената част на очите ви, което ви позволява бързо да отключите своя Vision Pro, да разрешите покупки на Apple Pay, да влезете в много приложения на трети страни, да получите достъп до лични данни и др. Приложенията, които поддържат Face ID и Touch ID на iPhone и iPad, автоматично поддържат Optic ID.

„По същия начин, по който Touch ID революционизира удостоверяването чрез пръстов отпечатък и Face ID революционизира удостоверяването чрез разпознаване на лица, Optic ID революционизира удостоверяването чрез разпознаване на ириса“, казват от Apple. „Optic ID осигурява интуитивно и сигурно удостоверяване, което използва уникалността на вашия ирис, станало възможно благодарение на високопроизводителната система за проследяване на очите на Apple Vision Pro от светодиоди и инфрачервени камери.“

Optic ID сканира и двете ви очи по подразбиране. Като се има предвид, че размерът на вашите ириси и зеници се променя при различни условия на осветление, от Apple казват, че Optic ID се адаптира, като актуализира вашия регистриран шаблон след всяко успешно удостоверяване. Apple гарантира, че всички биометрични данни са криптирани и никога не се архивират в iCloud или някъде другаде.

Има опция за достъпност за използване на Optic ID само с едно око, която може да бъде включена в приложението Настройки под Достъпност → Въвеждане с очи. Optic ID може също да бъде изключен изцяло, в който случай се удостоверявате само с парола.

„Когато настроите Optic ID, пространствено-времево модулирана безопасна за очите близка инфрачервена светлина осветява окото, така че камерите за очи на Apple Vision Pro да могат да заснемат изображения на вашия ирис“, казват от Apple. „Тези данни за изображението на ириса се изпращат и обработват в Secure Enclave и част от невронния механизъм на чипа Apple M2, който е защитен в Secure Enclave, където се трансформира в математическо представяне за записване. Когато потвърди записването с Optic ID, опитът за удостоверяване използва същия процес, за да сравни вашия ирис с регистрираните биометрични данни, за да определи дали има съвпадение.“

Optic ID отговаря на международните стандарти за безопасност и „няма да причини увреждане на очите или кожата поради ниската мощност на излъчвателите“, според Apple.

От Apple казват, че вероятността случаен човек да отключи вашето Vision Pro с помощта на Optic ID е по-малко от едно на милион, подобно на Face ID. Компанията обяснява, че Optic ID съвпада с „подробна структура на ириса в близката инфрачервена област“, която „разкрива много уникални модели, независими от пигментацията на ириса“.

Optic ID позволява максимум пет неуспешни опита за съвпадение, преди да се изисква парола. Като допълнителен слой на защита, можете да настроите Vision Pro да изтрива цялата информация, медии и лични настройки след 10 последователни неуспешни опита за парола.

Също така трябва да въведете паролата си, когато:

Устройството току-що е включено или рестартирано.
Устройството не е отключвано повече от 48 часа.
Паролата не е използвана за отключване на устройството през последните шест дни и половина, а Optic ID не е отключил устройството през последните 4 часа.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *