След седмица е представянето на iPhone 16: Ето и всичко, което знаем

Apple обявиха, че в понеделник, 9 септември, ще проведат своето годишно есенно събитие, което означава, че ни делят само няколко дни от пускането на пазара на iPhone 16. Подобно на серията iPhone 15, тазгодишната гама се очаква да се придържа към четири модела – iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max – въпреки че има много разлики в дизайна и нови функции, които трябва да се вземат предвид.

1. По-големи дисплеи

Най-големите iPhone досега

Говори се, че тазгодишните iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще получат по-големи размери на дисплея, съответно до 6,27 и 6,86 инча. За сравнение, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max са оборудвани съответно с 6,1-инчови и 6,7-инчови дисплеи. Новите размери на дисплея ще бъдат най-големите досега за iPhone.

2. Вертикално разположение на камерата

iPhone 16 и iPhone 16 Plus

Базовите модели iPhone 16 на Apple ще разполагат с вертикална подредба на камерата с повдигната повърхност във формата на хапче, вместо диагонална подредба на камерата като iPhone 15. Новата издатина на камерата включва два отделни пръстена на камерата за широките и ултрашироките камери. Вертикалното оформление на камерата се очаква да позволи запис на пространствено видео, което в момента е ограничено до моделите iPhone 15 Pro.

3. Смяна на батерията

Всички модели iPhone 16

Слуховете предполагат, че ‌iPhone 16‌ и iPhone 16 Pro Max ще разполагат с по-големи батерии от своите предшественици, въпреки че по-малкото устройство iPhone 16 Pro може да има най-голямо подобрение, докато ‌iPhone 16‌ Plus може да има намален капацитет. Твърди се, че iPhone 16 има 6% увеличение спрямо iPhone 15, като iPhone 16 Pro Max печели 5% увеличение, а iPhone 16 Pro отбелязва 9% увеличение. За разлика от тях се говори, че iPhone 16 Plus има 9% намаление на капацитета. От друга страна, Apple също така потенциално може да използват нова технология за батериите, за да увеличат енергийната плътност и да удължат живота на цялата гама.

4. Capture Button

Всички модели iPhone 16 ще имат нов „Capture Button“, предназначен за задействане на заснемане на изображение или видео. Бутонът ще добави функции като възможност за увеличаване и намаляване чрез плъзгане наляво и надясно върху бутона, фокусиране върху обект с леко натискане и активиране на запис с по-силно натискане. Бутонът за заснемане ще бъде разположен в долната дясна страна на ‌iPhone 16 и ще заеме мястото на mmWave антената на моделите ‌iPhone в САЩ, като антената ще се премести в лявата страна на устройството под бутоните за сила на звука и действие.

5. Надграждане на ултра широк обектив

iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max

Очаква се моделите iPhone 16 Pro да разполагат с надграден 48-мегапикселов Ultra Wide обектив на камерата, който трябва да му позволи да улавя повече светлина, което води до подобрени снимки при снимане в режим 0,5×, особено в среда с ниска осветеност. Това също означава, че моделите iPhone 16 Pro трябва да могат да заснемат 48-мегапикселови ProRAW снимки в Ultra Wide режим. Тези снимки запазват повече детайли във файла с изображение за по-голяма efektiwnost при редактиране и могат да бъдат отпечатани в големи размери. Говори се също, че iPhone 16 Pro Max може да се похвали с по-голяма основна камера благодарение на усъвършенстван персонализиран 48-мегапикселов сензор Sony IMX903.

6. Супер телефото камера

iPhone 16 Pro Max

IPhone 16 Pro Max може да бъде първият, който разполага със супер телефото перископна камера за драматично увеличено оптично увеличение. „Супер“ или „ултра“ телефото обикновено описва камери с фокусно разстояние над 300 mm. Текущият телеобектив е еквивалентен на 77 mm обектив, така че ако е точен, може да има значително увеличение на възможностите за увеличение. Супер телефото камерите често се използват за спортни снимки и снимки на диви животни, но изключително мекият фон, който създават, ги прави полезни и за портретна фотография, при условие че има достатъчно разстояние между обекта и фотографа.

7. По-бърз Wi-Fi

Wi-Fi 6E и Wi-Fi 7

Очаква се моделите iPhone Pro на Apple от 2024 г. да получат Wi-Fi 7 в моделите Pro, позволявайки пренос на данни през честотните ленти 2,4 GHz, 5 GHz и 6 GHz едновременно. Това трябва да доведе до по-бързи Wi-Fi скорости, по-ниска латентност и по-надеждна връзка. С технологии като 4K QAM, Wi-Fi 7 също се очаква да предложат пикови скорости на трансфер на данни от над 40 Gbps, 4x увеличение спрямо Wi-Fi 6E. Междувременно се говори, че iPhone 16 и iPhone 16 Plus поддържат Wi-Fi 6E, който работи с честотна лента от 6 GHz, позволявайки по-бързи безжични скорости и намалени смущения в сигнала.

8. Нови чипове от серия A18

Всички модели iPhone 16

Чипът A18 Pro от следващото поколение на Apple се очаква да бъде произведен с 3nm процес от второ поколение на TSMC, известен като N3E. И четирите модела iPhone 16 ще бъдат оборудвани с чипове A18, според слуховете, но Apple все още може да правят разлика между стандартните модели и моделите Pro, дори давайки на чиповете отделни имена A18 и A18 Pro. Логично е всичките четири модела ‌iPhone 16‌ да имат един и същ чип A18 поради функциите на Apple Intelligence, които ще дебютират в iOS 18. Apple Intelligence изисква чип с висока мощност, за да могат AI функциите да работят на устройството. Понастоящем само ‌iPhone 15 Pro‌ и Pro Max могат да използват Apple Intelligence.

9. 5G модем Qualcomm

iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max

Очаква се Apple да използва най-новия модем Snapdragon X75 на Qualcomm в тазгодишните модели Pro и Pro Max. Snapdragon X75 включва подобрено агрегиране на оператори и други технологични подобрения за по-бързи 5G скорости на изтегляне и качване в сравнение с X70, който се използва в моделите iPhone 15. Комбинираният mmWave и суб-6GHz 5G приемо-предавател на модема също заема 25% по-малко място на платката и се казва, че използва до 20% по-малко енергия. Очаква се стандартните iPhone 16 и iPhone 16 Plus да запазят модема Snapdragon X70.

10. Тетрапризмова леща

iPhone 16 Pro

И двата модела iPhone 16 Pro се очаква да разполагат с 5x оптично увеличение, което в момента е ексклузивно за iPhone 15 Pro Max. Системата от тетрапризмени лещи на Apple има „сгънат“ дизайн, който позволява да се побере вътре в смартфона, позволявайки до 5x оптично увеличение и до 25x цифрово увеличение. За разлика от тях, настоящият по-малък iPhone 15 Pro е ограничен до 3x оптично увеличение, което е в съответствие с iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max.

11. Технология за микролещи

По-ефективен OLED

Говори се, че Apple обмислят използването на технология с микролещи за поддържане или увеличаване на яркостта на OLED дисплеите на моделите iPhone 16 от следващата година, като същевременно потенциално намалява консумацията им на енергия. MLA работи, като използва еднакъв модел от милиарди лещи вътре в панела, който намалява вътрешните отражения. Тези лещи обръщат пътя на светлината, отразена назад от вътрешността на панела към екрана, което може да служи или за увеличаване на възприеманата яркост, като същевременно поддържа същото ниво на консумация на енергия, или поддържа нивата на яркост, като същевременно консумира по-малко енергия в сравнение с конвенционалните OLED панели при същата яркост.

12. Action Button

iPhone 16 и iPhone 16 Plus

Моделите iPhone 15 Pro включват бутон за действие, а през 2024 г. се очаква бутонът за действие да бъде разширен до стандартните модели iPhone 16. Бутонът за действие, използван в гамата на iPhone 16, ще бъде идентичен с бутона за действие на iPhone 15 Pro. Бутонът за действие, който замества традиционния превключвател за заглушаване, може да изпълнява множество функции като активиране на фенерчето, включване на камерата, стартиране на пряк път, активиране или деактивиране на режим на фокусиране, използване на превод, включване/изключване на Silent Mode и др.

13. 40W бързо зареждане и 20W MagSafe

И двата модела iPhone 16 Pro

iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще поддържат 40W жично бързо зареждане и 20W MagSafe зареждане, според повтарящ се слух. В момента моделите iPhone 15 и iPhone 15 Pro са способни на пикови скорости на зареждане до 27 W с подходящ USB-C захранващ адаптер, докато официалните зарядни устройства MagSafe от Apple и оторизирани трети страни могат безжично да зареждат моделите iPhone 15 с до 15 W. Очаква се усилването на зареждането да балансира и подобри проблема с увеличаването на времето за зареждане, причинено от увеличаването на капацитета на батерията.

14. Подобрен микрофон

Подобрение на Siri

Твърди се, че Apple планират значително надграждане на микрофона на iPhone 16, за да подобрят новото изживяване със Siri, подобрено с Apple Intelligence, което ще включва контекстно осъзнаване, семантично индексиране, контрол на приложенията и информираност на екрана.

15. Нов дизайн за контрол на загряване

Говори се, че Apple работи върху графенова термична система за гамата ‌iPhone 16‌, докато моделите ‌iPhone 16‌ Pro могат да добавят метални корпуси на батериите за намаляване на прегряването. Графенът има висока топлопроводимост, надминаваща тази на медта, която в момента се използва в радиаторите на iPhone. Друг източник твърди, че моделите iPhone 16 ще бъдат оборудвани с „по-голям графитен лист“ вътре в шасито на устройствата, за да се справи с потенциалното прегряване. Този ход може да е в отговор на широко срещаните проблеми с прегряването, възникнали при iPhone 15 Pro, които Apple решиха чрез софтуерна актуализация.

16. Разширено съхранение

И двата модела iPhone 16 Pro

iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще се предлагат с двойно по-голям капацитет за съхранение от моделите iPhone 15 Pro, увеличаващ се от 1TB на 2TB, според един слух. Твърди се, че този ход е резултат от преминаването на Apple към NAND флаш с по-висока плътност Quad-Level Cell (QLC) за по-високи модели за съхранение.

17. Повишена памет

iPhone 16 и iPhone 16 Plus

Говори се, че и двата модела iPhone 16 и iPhone 16 Plus на Apple разполагат с 8 GB RAM, увеличение спрямо 6 GB RAM в iPhone 15 и iPhone 15 Plus. Повече работна памет трябва да се равнява на подобрена производителност за многозадачност на iPhone. Apple намекнаха, че е необходим много RAM за функциите на Apple Intelligence, така че може би не е съвпадение, че всички устройства в линията iPhone 16 ще имат поне 8 GB RAM.

18. Надграден Neural Engine

Следващото поколение A18 чипове на Apple ще разполагат с надграден Neural Engine със „значително“ повече ядра, според тайвански доклад. Надграденият Neural Engine трябва да подобри производителността на функциите на Apple Intelligence и задачите за машинно обучение. Всички модели на Apple от iPhone 12 до iPhone 15 включват 16-ядрен Neural Engine. Въпреки че няма разлика в броя на ядрата между поколенията, Apple все пак успя да подобри тяхната производителност в последователни модели.

19. Технология за ултратънка рамка

Максимален размер на дисплея

Apple планира да увеличи максимално размера на дисплея на серията iPhone 16, като използва нова ултратънка технология за рамка, според един слух. Apple ще използва технологията Border Reduction Structure (BRS), за да минимизира рамката в долната част на дисплея. BRS постига това чрез навиване на вътрешното медно окабеляване в по-компактна опаковка. Съобщава се, че Apple планира да приложи технологията за дисплей без граници към всичките четири модела iPhone 16, но моделите Pro ще имат най-тънките рамки от всички смартфони, надминавайки тънките рамки на екрана дори на най-новите iPhone 15 Pro устройства.

20. Ново полирано титаниево покритие

iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max

Apple ще използват подобрен процес на довършителни работи за титаниевото шаси на моделите iPhone 16 Pro, според един слух. Твърди се, че новият процес ще направи iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max да изглеждат по-полирани от моделите iPhone 15 Pro, които имат полирано покритие. Подобреният производствен процес ще доведе до лъскав външен вид, който е по-близък до силно полирания материал от неръждаема стомана, използван в предишните Pro iPhone. Новото титаниево покритие обаче ще бъде по-малко податливо на надраскване в сравнение с неръждаемата стомана.

21. Намален отблясък на обектива

По-малко фото артефакти

Твърди се, че Apple тества нова технология за антирефлексно оптично покритие за своите камери на iPhone, което може да подобри качеството на снимките чрез намаляване на някои проблеми като отблясъци на обектива и ореоли. Apple планират да въведат ново оборудване за отлагане на атомен слой (ALD) в процеса на производство на лещи на камерата на iPhone, за да нанесе покритието. Материалите, приложени с ALD, могат също така да предпазят системата от лещи на камерата срещу увреждане на околната среда, без да засягат способността на сензора да улавя светлината ефективно.

22. Нови цветове

Всички модели iPhone 16

Очаква се iPhone 16 Pro и ‌iPhone 16 Pro‌ Max да се предлагат в black, white или silver, gray или „Natural Titanium“ и Rose. Това предполага, че опцията Blue Titanium на iPhone 15 Pro ще бъде преустановена и заменена с нов rose или rose gold titanium color цвят, който дори може да има бронзов вид при определени условия на осветление. Междувременно се казва, че ‌iPhone 16‌ и ‌iPhone 16‌ Plus идват в черно, зелено, розово, синьо и бяло. В сравнение с iPhone 15 това означава, че бялото ще замени жълтото, като останалите цветове ще останат същите.

Очаквате ли с нетърпение серията iPhone 16 и планирате ли да надстроите, или ще пропуснете тазгодишния модел?

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *