Как камерата на iPhone 16 ще постави началото на нова ера на снимките „Shot on iPhone“.

Надстройките на камерата към линията iPhone 16 може да са някои от най-интересните нови функции.

iPhone отдавна притежават любимата камера за повечето потребители, тъй като възпроизвеждат изключителни снимки. Apple също насърчават потребителите на iOS да заснемат и споделят своите специални моменти, като активно качват най-добрите си снимки на своята страница в Instagram.

Ето някои от причините, поради които iPhone 16 може да направи #ShotoniPhone отново голямо нещо.

Capture button

Едно от най-забележителните допълнения, за които се съобщава, че ще присъстват към iPhone 16, е изцяло нов бутон за заснемане. Според слуховете потребителите ще могат леко да натискат този бутон, за да задействат автофокус, да натискат докрай, за да снимат, и да плъзгат върху него, за да увеличат или намалят. Тези различни действия с бутона ще бъдат достъпни за разработчиците чрез API, така че те да могат да присвояват различни натискания или плъзгания на каквато функция желаят, потребителите могат да избират кое приложение за фотография да се отваря при първото натискане на бутона Capture.

Много хора използват Action button на iPhone 15 Pro Max като shortcut към камерата от първия ден. Едно натискане стартира приложението Camera, а следващите правят снимки. Някои хора обаче намират бутона за неудобен, има няколко неприятности, които предстоящият бутон за заснемане може да реши.

Като за начало хората често снимат в пейзажна ориентация, което прави Action button в неудобна позиция. Бутонът Capture трябва да оправи това, тъй като според информацията ще бъде поставен на противоположния ръб на устройството. Това би направило взаимодействието с него по-интуитивно, тъй като показалецът естествено ще лежи на това място.

Другата трудност, с която се сблъскват, когато използват Action button като shortcut към камерата, е колко твърд е самият бутон. По дизайн, в сравнение с бутоните за сила на звука, трябва да приложите повече натиск върху бутона за действие, за да регистрира вашето натискане. Прекалено силното натискане често разклаща телефона, което съсипва прецизните снимки. Бих искал да вярвам, че инженерите на Apple, работещи върху бутона Capture, са наясно с тези проблеми и ще направят бутона Camera по-чувствителен на натиск.

По-голяма ултраширока камера

Моделите iPhone 14 Pro надстроиха резолюцията на сензора на основната камера до 48MP. Това допринася за качеството на изображението. Благодарение на технологията за комбиниране на пиксели, iPhone обединява данните от четири пиксела в един, което води до невероятни снимки, особено при слабо осветени пространства.

С моделите iPhone 16 Pro се очаква Apple да дадат подобни настройки на ултраширокия обектив. За тези, които не са запознати, ултраширокият обектив се справя предимно със снимки, направени с 0,5x увеличение. Чрез увеличаване на разделителната способност на обектива до 48 MP, тези конкретни снимки трябва да изглеждат по-ясни.

Въпреки че и двата модела iPhone 16 Pro трябва да разполагат с 48MP ултрашироки лещи, Apple може да включат надграден вариант на този обектив в телефона Pro Max. Съобщава се, че ексклузивният обектив ще разполага с подреден дизайн, допринасящ за невероятна производителност, динамичен обхват и контрол на шума.

Тетрапризмен обектив и на двата модела Pro

Миналата година iPhone 15 Pro Max дебютира с ексклузивен тетрапризмен обектив, който прави 5x оптично и 25x цифрово увеличение. Слуховете предполагат, че Apple ще направят това достъпно за модела Pro с обикновен размер тази година, увеличавайки телефото от 3x на 5x.

По подобен начин Apple може да представят суперперископен обектив като ексклузивен iPhone 16 Pro Max тази есен. Ако този слух се окаже верен, по-големият флагман трябва да се похвали с по-широк диапазон на увеличение и да разшири оптичното увеличение над 5x.

От все сърце се надявам да видим супер перископичния обектив тази година, тъй като увеличението на iPhone 15 Pro Max все още донякъде липсва. Разбира се, значително се е подобрил в сравнение с предшествениците си. Все още има много какво да се желае, особено в сравнение с някои други конкурентни телефони.

Spatial video за всички модели от серията

Надстройките на камерата за не-Pro iPhone 16s може да са ограничени до новия бутон за заснемане и леко подобрена Ultra Wide камера, която поддържа макро снимки. Независимо от това, Apple може да представят ексклузивен iPhone 15 Pro за обикновените 16s следващия месец. Въз основа на фиктивни модули iPhone 16 и 16 Plus, изглежда, че компанията ще премине обратно към вертикално подравнени задни камери. Това трябва да позволи на iPhone от по-нисък клас да заснема spatial audio за първи път. Като се има предвид непопулярността на Apple Vision Pro, това може да не е най-примамливата нова камера.

Преработено приложение за снимки

Тазгодишните надстройки на камерата може да не се ограничават само до нов хардуер. С iOS 18, Apple преработят изцяло приложението Photos, правейки го модулно и много адаптивно. Въпреки че преработеното приложение получава много отрицателни отзиви в онлайн средите, потребителите могат лесно да го опростят, като премахнат огромното количество секции, от които не се нуждаят. В крайна сметка актуализацията трябва да помогне на фотографите на iPhone да управляват по-добре своите библиотеки, тъй като им позволява напълно да персонализират приложението, за да отговаря по-добре на техните работни процеси.

Освен преработеното приложение Photos, актуализация на iOS 18, която идва по-късно тази година, ще въведе нова функция Clean Up. Чрез това предстоящо допълнение потребителите ще могат да премахват нежелани елементи от снимките си, без да е необходимо да разчитат на софтуер на трети страни.

Подобен инструмент за ретуширане отдавна съществува в macOS. Той обаче не е толкова усъвършенстван, колкото неговия наследник Clean Up, който Apple визуализира на WWDC24. По-важното обаче е, че ще бъде достъпно за iPhone за първи път, което ще направи редактирането на снимки в движение по-осъществимо.

Надграждане на Apple Intelligence

Почти всеки WWDC Apple умишлено прикрива някои предстоящи функции на операционната система и вместо това ги разкрива по време на есенното си събитие. Тази година не трябва да е по-различно и предполагам, че iPhone 16 ще предложи ексклузивни функции на Apple Intelligence, захранвани от предстоящия чип A18 Pro.

Честно казано, се съмняваме Apple да предлагат изключителни AI фотографски ефекти като тези на Pixel на Google, тъй като компанията обикновено се придържа към по-семплите актуализации.

Вместо това, компанията може да разчита на своя Neural Engine за по-добро идентифициране на обекти и среди, за да оптимизира съответно външния им вид и цветове. Например, дори най-новите iPhones продължават да имат проблема с отблясъците на обектива, особено когато снимате през нощта.

Навлизане в нова ера на #ShotoniPhone

Не е тайна, че Apple напоследък активно надграждат камерите на iPhone и техните функции. Съвсем наскоро фирмата представи приложението Final Cut Camera, което предоставя инструменти за видеозапис на професионални потребители на iPhone. Междувременно вграденото приложение Camera поддържа RAW фотография от няколко години.

С iPhone 16 Apple може да напредне още повече в мобилната фотография. Специален бутон за заснемане, надграден ултраширок обектив на моделите Pro, супер перископичен обектив на най-високия клас вариант и потенциални неразкрити функции свързани с Apple Intelligence, фокусирани върху изображения.

iPhone 16 е следващият iPhone, който ще бъде представен на 9 септември и ще бъде последван през 2025 г. от iPhone 17 и iPhone SE 4. Новият iPhone ще излезе на събитието Glowtime на 9 септември.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *