Mac ще получат M4 чипове, фокусирани върху AI технология, в края на 2024

Apple ще започнат да обновяват гамата си Mac с чипове M4 в края на 2024 г., според Марк Гърман от Bloomberg. Чипът M4 ще бъде фокусиран върху подобряването на производителността за възможностите за изкуствен интелект.

Миналата година Apple представиха чиповете M3, M3 Pro и M3 Max през октомври, така че е възможно да видим гамата M4 да идва през същия период от време. Гърман казва, че цялата гама Mac е планирана да представи M4 в края на 2024 г. и началото на 2025 г.

Машините iMac, 14-инчовият MacBook Pro от нисък клас, 14-инчовият MacBook Pro от висок клас, 16-инчовият MacBook Pro и Mac mini ще бъдат актуализирани първо с чипове M4, последвани от 13-инчовия и 15-инчовия MacBook Air през пролетта на 2025 г., Mac Studio в средата на 2025 г. и Mac Pro по-късно през 2025 г.

Говори се, че Apple скоро започват производството на процесора M4 и се очаква той да се предлага в поне три основни разновидности. Чиповете са с кодово име Donan за нисък клас, Brava за среден клас и Hidra за най-висок клас. Чипът Donan ще се използва в MacBook Pro от начално ниво, машините ‌MacBook Air‌ и ‌Mac mini‌ от ниския клас, а чиповете Brava ще се използват в MacBook Pro от по-висок клас и ‌Mac mini‌ от по-висок клас.

Чипът Hidra е предназначен за ‌Mac Pro‌, което предполага, че е чип от ниво „Ultra“ или „Extreme“. Що се отнася до ‌Mac Studio‌, Apple тества версии с неиздаван чип от ера M3 и вариация на процесора M4 Brava, който вероятно ще бъде по-високо ниво от чиповете M4 Pro и M4 Max „Brava“.

Версиите M4 на настолните компютри Mac могат да поддържат до 512GB Unified Memory, което би било значителен скок над текущото ограничение от 192GB.

Чиповете M4 ще бъдат изградени по същия 3-нанометров процес като чиповете M3, но доставчикът на Apple TSMC вероятно ще използва подобрена версия на 3nm процес за повишаване на производителността и енергийната ефективност. Apple също планират да добавят много подобрен Neural Engine, който има увеличен брой ядра за AI функции.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *