iPhone 16 Pro: Четири нови функции на камерата, които ще видите

Серията iPhone 16 Pro ще притежава нови функции като по-големи дисплеи, специален бутон за заснемане и други. Също така очакваме множество забележими подобрения на хардуера на камерата на iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max. Ето четири неща, които да очакваме с нетърпение тази година:

Нови функции на камерата на iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max

Надстроена ултраширока камера

Според множество доклади iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще получат подобрена 48MP Ultra Wide камера тази година. Това ще отбележи значително подобрение спрямо текущата 12 MP Ultra Wide камера в iPhone 15 Pro.

Промяната трябва да означава, че Ultra Wide камерата на iPhone 16 Pro е много по-добра в повечето ситуации на снимане, но особено в среда с ниска осветеност. Изображенията също така ще предлагат повече детайли и подобрен цвят, докато повишената разделителна способност също ще предлага допълнителна гъвкавост при редактиране и последваща обработка.

48MP ултрашироката камера на iPhone 16 Pro също може да означава големи подобрения за запис на пространствено видео. Тази функция разчита на комбинация от основния и ултраширокия обектив, а с новия 48MP Ultra Wide е възможно iPhone 16 Pro да може да записва пространствено видео в 4K резолюция. В момента iPhone 15 Pro може да записва само Spacial Video с резолюция 1080p.

Разширено оптично увеличение

В момента iPhone 15 Pro Max използва нов дизайн на камера с тетапризма, който отключва възможности за 5x оптично увеличение и 25x цифрово увеличение. С гамата на iPhone 16 обаче Apple ще разшири обновената камера с тетапризма и към по-малкия iPhone 16 Pro. Това означава, че iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще предлагат поне 5x оптично увеличение и 25x цифрово увеличение.

Има още един обрат, който си струва да се има предвид: един слух предполага, че iPhone 16 Pro Max ще включва нещо, наречено „перископна свръхдълга телефото комбинация“. Това би позволило оптично увеличение, по-голямо от 5x, но към момента слухът не е потвърден извън този единствен източник от миналата година.

Антирефлексно покритие

Един проблем, за който всеки потребител на камера на iPhone вероятно е добре запознат, е отблясъкът на обектива при снимане в среда с ярко осветление. Този проблем води до неочаквани ефекти и вътрешни отражения от отблясъците на обектива, показващи се върху изображенията. Това е хардуерен проблем, който засяга повечето камери на пазара, но според съобщенията Apple работи по решение за iPhone 16 Pro.

Според слухове, Apple тестват нова технология за покритие на лещите с „отлагане на атомен слой“ (или ALD) за iPhone 16 Pro. Това антирефлексно покритие може да се нанесе върху лещите на камерата на iPhone 16 Pro, за да се сведат до минимум ефектите от вътрешните отражения.

Ако този слух се осъществи, това означава, че ще видите по-малко неочаквани ефекти на изображения на iPhone 16 Pro – особено тези, заснети при ярко осветление.

Обновена основна камера

Според слуховете iPhone 16 Pro ще използва нов сензор за основна камера от Sony с подобрен дизайн за по-добро представяне при слаба светлина.

Най-новата технология на подредени сензори на Sony отделя фотодиодите и пикселните транзистори, които обикновено се комбинират в един слой. Това позволява на самите фотодиоди – битът, който всъщност улавя светлината – да бъдат значително по-големи за същия общ размер на пикселите. Sony твърдят, че този сензор улавя два пъти повече светлина в сравнение със съществуващите сензори на камерата.

Улавянето на повече светлина и премахването на повече шум означава по-добри снимки навсякъде за потребителите на iPhone.

Едно нещо, което не е ясно обаче, е дали този сензор на Sony от следващо поколение ще се използва и в двата модела iPhone 16 Pro. Един слух в Weibo казва, че само iPhone 16 Pro Max ще използва този надграден сензорен хардуер за камера.

В момента се очаква гамата iPhone 16 да бъде обявена през септември. Какви подобрения на камерата на iPhone 16 Pro най-много очаквате да видите тази година? Планирате ли да надградите? Уведомете ни в коментарите.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *