iOS 18 ще бъде „най-голямата“ софтуерна актуализация в историята на iPhone

Apple има големи планове за iOS 18, според Марк Гърман от Bloomberg.

В раздела за въпроси и отговори само за абонати на неговия Power On бюлетин днес, Гърман каза, че iOS 18 има потенциала да бъде „най-голямата“ софтуерна актуализация в историята на iPhone.

„Според последните ми проучвания разбрах, че новата операционна система се разглежда в компанията като една от най-големите актуализации на iOS – ако не и най-голямата – в историята на компанията“, пише той.

Гърман казва, че планира да сподели повече подробности за конкретни функции и промени на iOS 18, които са планирани в бъдеще, но вече знаем за две нови функции, които вероятно ще бъдат включени в актуализацията, както е посочено по-долу.

iOS 18 ще бъде пуснат през септември, а първата бета версия за разработчици ще излезе по време на годишната конференция за разработчици на Apple WWDC през юни.

Поддръжка на RCS

През ноември 2023 г. Apple обяви, че ще поддържа междуплатформения стандарт за съобщения RCS в приложението Messages на iPhone от „по-късно“ през 2024 г., така че вероятно ще бъде функция на iOS 18, базирана на този период от време.

Поддръжката на RCS трябва да доведе до следните подобрения на изживяването на съобщения по подразбиране между iPhone и устройства с Android:

  • Снимки и видеоклипове с по-висока разделителна способност
  • Аудио съобщения
  • Индикатори за въвеждане
  • Прочитане на записки
  • Wi-Fi съобщения между iPhone и Android устройства
  • Подобрени групови чатове, включително възможността потребителите на iPhone да напускат разговор, който включва потребители на Android
    Тези модерни функции вече са налични за разговори от iPhone към iPhone със сини балончета, чрез iMessage, а много от функциите са налични и в приложения за съобщения на трети страни, като WhatsApp и Telegram. Поддръжката на RCS на iPhone ще разшири функциите до зелени балончета в приложението Съобщения.

Siri става по-умен

Гърман очаква iOS 18 да включва генеративна AI технология, която „трябва да подобри начина, по който както Siri, така и приложението Messages могат да поставят въпроси и автоматично попълват изречения“. Той каза, че Apple също е проучила генеративни AI функции за други приложения в своите платформи, включително Apple Music, Pages, Keynote и Xcode.

Информацията съобщава, че Apple планира да включи големи езикови модели в Siri, за да позволи на потребителите да автоматизират сложни задачи, функция, която ще включва по-дълбока интеграция с приложението Shortcuts. В доклада се казва, че тази функция се очаква да бъде пусната в софтуерна актуализация на iPhone, идваща през 2024 г., която вероятно ще бъде iOS 18.

Популярността на Generative AI нарасна през 2022 г., когато OpenAI пусна ChatGPT, чатбот, който може да отговаря на въпроси и други подкани. Google и Microsoft пуснаха подобни чатботове миналата година, тъй като все повече компании се състезават в пространството. Чатботовете са обучени на големи езикови модели, което им позволява да реагират като хора.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *