Преглед на MacBook Pro 16-инчов M3 Max

16-инчовият MacBook Pro с M3 Max за тест с високи спецификации, но осигурява изчислителна мощност, приблизително еквивалентна на M2 Ultra Mac Studio за същия бюджет

В ретроспекция очакването, че Apple ще изчака още за M3, се оказа грешка. Компанията направи итерация не само с M3, а направо модели с M3, M3 Pro и M3 Max.

В други поколения щяхме се вижда подобрение на 14-инчовия и 16-инчовия MacBook Pro месеци след като Apple представя последното си поколение чипове. При M3 Apple наруши тази почти установена практика, като пусна три чипа с М3, включително M3 Pro и M3 Max и представи 14-инчовия и 16-инчовия MacBook Pro като първи версии на това ново поколение чипове.

Решението за стартиране носи със себе си отзук от потребителите: Ако са закупили M2 Max версия с топ спецификации на 16-инчовия MacBook Pro през януари, дали има смисъл да правят ъпгрейд към M3 след по-малко от половин година?

Ще говорим за M3 Pro в друга част, има много какво да се каже за това поколение. M3 Max е невероятно сериозно надграждане на M2 Max, който за първи път видя бял свят преди близо 10 месеца.

За края на 2023 г. Space Gray беше заменен с новия цвят Space Black, който все още се предлага заедно със стандартния Silver.

Space Black не е толкова наситено черен поради материала и трудността да се оцвети алуминий с наситени цветове.

Преглед на M3 Max 16-инчов MacBook Pro – Дисплей и аудио
Новият дисплей е почти идентичен с този в M2 Max MacBook Pro. Още веднъж, потребителите могат да изпитат 16,2-инчовия дисплей, осветен от мини-LED, който помага за контраста, яркостта и ярките цветове. Този дисплей Liquid Retina XDR е с разделителна способност 3456 на 2234, което е същото като последния път.

Също така непроменено е покритието Wide Color (P3), технологията за промяна на цвета True Tone на Apple и ProMotion. Тази последна точка позволява адаптивни честоти на опресняване до 120Hz, което е нормално за функцията.

Прорезът се появява отново в горната част, където се помещава FaceTime HD камерата. Дори сега Apple все още избягва използването на прореза за нещо друго, като Face ID, така че ще продължи да дразни малка част от публиката за следващо поколение. За нас това няма значение, но признаваме, че мненията се различават по този въпрос.

Това, което се промени, е странно малък елемент, а именно яркостта. Ако гледате типично SDR съдържание, яркостта на дисплея сега достига до 600 нита, в сравнение с 500 нита на поколението M2.

Това означава, че ще бъде по-ярък за гледане на ежедневно съдържание и за типична употреба, но това предимство не се прилага за други типове изображения. Яркостта XDR позволява 1000 нита постоянна яркост на цял екран за гледане на HDR съдържание, 1600 нита при пик, но това все още са същите нива на яркост, които бихте виждали от неговия предшественик.

Преглед на M3 Max 16-инчов MacBook Pro – Портове, захранване и периферия
След като надхвърлите високата производителност на чипа M3 Max и промяната в цветовите опции, останалите спецификации на 16-инчовия MacBook Pro са абсолютно същите като на варианта M2.

Изборът на портове все още се състои от три Thunderbolt 4 USB-C порта, както и HDMI порт и слот за SDXC карта. Отзад от едната страна имате и MagSafe 3.

Thunderbolt 4 и HDMI, комбинирани с M3 Max, позволяват някои обширни външни видео опции. Можете да имате до три 6K 60Hz екрана на Thunderbolt връзките, както и 4K 144Hz екран на HDMI.

Слезте до три външни дисплея и тази HDMI опция може да стане 8K 60Hz екран или 4K 240Hz версия.

Аудиото отново се обработва от звукова система с шест високоговорителя с нискочестотни високоговорители с принудително премахване, предлагаща широк стерео звук и поддръжка за Spatial Audio при възпроизвеждане на Dolby Atmos съдържание. Трио от микрофони със „студийно качество“ в масив с високо съотношение сигнал/шум и насочен аудио вход за формиране на лъча.

За аудио пуристите има поддръжка за слушалки с висок импеданс чрез 3,5 мм жак за слушалки.

FaceTime HD камерата в прореза е със същата 1080p резолюция като миналия път, умело подпомагана от процесора за изображения на M3 Max и изчислителните видео функции.

От страна на безжичната свързаност, отново има поддръжка на Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3, въпреки че те ще достигнат пълния си потенциал само ако използвате устройства или мрежова инфраструктура, които ги поддържат.

Захранването се доставя отново чрез литиево-полимерна батерия от 100 вата часа, която предлага до 22 часа възпроизвеждане на филми от приложението Apple TV и до 15 часа безжичен достъп до мрежата. Това не е по-различно от модела M2, но е безопасно да се каже, че има много батерия, която ще поддържа машината да работи с максимална производителност, вместо да намалява, както при лаптопите за работни станции с Windows, което ще направи повечето потребители на Mac доволни.

В кутията има 140W USB-C захранващ адаптер. Това работи както за включения MagSafe конектор, така и с USB-C кабел към Thunderbolt порт.

M3 Max 16-инчов MacBook Pro преглед – Производителност
В горния край на скалата за производителност е чипът M3 Max, който е част от модела, който се проверява. За този преглед AppleInsider използва конфигурация с топ спецификации, състояща се от 16-ядрен M3 Max с 40-ядрен GPU.

Този топ чип също разделя своите 16 CPU ядра към производителност, с 12 ядра за производителност, съединени с четири ядра за ефективност.

Той също така е в комплект със 128 GB обединена памет, въпреки че можете да го конфигурирате и с 48 GB или 64 GB. Дори по-добре, честотната лента на паметта от 400 GB/s би трябвало да помогне за извличането на възможно най-голяма производителност от чипа.

Ако не искате мощност от най-висок клас, има други налични конфигурации. Като начало можете да получите M3 Max с 14-ядрен процесор и 30-ядрен графичен процесор, въпреки че опциите за памет след това се променят на 36GB или 96GB.

Това може да е доста объркващо, ако имате определено количество памет, което искате, но ако мислите първо за чипа преди паметта, не е толкова трудно да разберете.

Има и опция за 12-ядрен M3 Pro, ако искате да спестите малко пари, заедно с 18-ядрен графичен процесор, въпреки че сте останали само с 18GB или 38GB памет.

Освен броя на високопроизводителните ядра и по-големия GPU, има и други елементи, включително 16-ядрения Neural Engine, който вече е способен на 18 трилиона операции в секунда.

От страна на GPU, Apple също включи хардуерно ускорено проследяване на лъчи, което ще помогне на игрите и графичните приложения, като 3D рендъри като Blender. По-полезно ще бъде динамичното кеширане, което оптимизира паметта, за да увеличи средното използване на GPU.

Media Engine осигурява хардуерно ускорено кодиране и декодиране на видео, също беше малко подобрено. Съществуващите машини за декодиране на видео, две машини за кодиране на видео и двойки машини за кодиране и декодиране на ProRes бяха обединени от поддръжка за декодиране AV1 в допълнение към H.264, HEVC, ProRes и ProRes RAW.

Apple направи много твърдения относно производителността на своето M3 поколение, включително, че е до 2,5 пъти по-бързо от 16-инчов MacBook Pro с M1 Max.

В реалните примери на Apple за това колко бързо е това, намаляването на шума в DaVinci Resolve Studio е 65% по-бързо от модела M1 Max, докато изобразяването на Maxon Redshift е до 2,5 пъти по-бързо.

На базата на бенчмарк, пълноценният M3 Max получава 3209 при едноядрен тест на Geekbench и 21 202 при многоядрен. Срещу M2 Max при съответно 2729 и 14403, това е огромен скок напред в производителността.

Като се има предвид, че M2 Ultra може да получи съответно 2766 и 21101 при същите тестове, това със сигурност подчертава какво може да предложи на потребителите M3 Max.

При OpenGL и Metal тестовете на Geekbench, M3 Max прави възхитителни усилия със значителни подобрения спрямо M2 Max. На Metal M3 получава 155 991 срещу 135 839 на M2, докато резултатите на OpenGL са съответно 92 004 и 84 794.

Разбира се, GPU на M3 Max не може да покрие резултатите от 219 609 Metal и 127 999 OpenGL, зададени от Mac Pro с M2 Ultra. С 60 GPU ядра, с които да играете в нашия тест, той има много повече от 30 или 40 ядра, с които можете да конфигурирате чип M3 Max.

Това, което гледаме тук обаче, е M2 Ultra Mac Studio или 2023 Mac Pro минус PCI-E CPU доставка в преносим пакет.

Преглед на M3 Max 16-инчов MacBook Pro – Професионална производителност на работния процес от висок клас
Нашите основни изпитателни платформи тук са три.

2023 MacBook Pro 16-инчов с M3 Max, 128GB RAM и 8TB памет
Mac Pro 16-ядрен 3,2 Ghz Intel Xeon W, с 1TB RAM, 4TB SSD и Afterburner карта
2023 Mac Pro с M2 Ultra с 60-ядрен GPU, 192GB RAM и 4TB SSD пространство
Както при нашия преглед на Mac Pro, един от тестваните работни процеси включва обработка на изображения на голяма надморска височина и идентифициране на обекти, представляващи интерес на земята, с данни, извлечени от 3TB база данни. Във всички тези тестове базата данни беше заредена на вътрешния SSD.

Кодът е роден на Apple Silicon и използва Afterburner картата и Video Toolkit на Apple.

Друг работен процес, който използвам по-често напоследък, е симулирането на поток от течност върху движещо се тяло, като например над корпус на лодка. Това е трудна за изчисления работа и не включва много GPU. Освен това е собствен код на Intel и работи на Mac Pro с Rosetta.

Третият работен процес, който също използвам повече от преди, е симулация на вода и пара, протичащи през сложна инженерна система. Той включва пренос на топлина и флуиден поток и също е тежък за изчисления. Това също е роден код на Apple Silicon.

Четвъртият работен процес е стехиометрия. Това остава много сложно изчисляване и симулация на реакция на химическо равновесие, включващо взаимодействието на органични съединения с неорганични. Това също е собствен код на Apple Silicon.

Приликите в скоростта на доставка бяха изненадващи. Очаквахме да видим малко по-голяма разлика предвид разликите в RAM между устройствата на Apple Silicon. Натискът върху RAM беше най-силен при третия работен процес и смятаме, че този може да бъде по-бърз с повече RAM на Apple Silicon, но работата все пак беше свършена.

Проведени са отново тестовете на батерията, в режим на производителност, и резултатите не се промениха. Дори извън режима на производителност, предоставените скорости бяха само няколко секунди по-бавни във всеки случай.

Преглед на M3 Max 16-инчов MacBook Pro – Сурова преносима мощност
Apple създава силни рекламни послания. Тя ги използва в по-голямата част от своята реклама, докато говори за сила, гъвкавост и освобождаване на въображението. Но е не тайна е, че основните работни потоци на повечето MacBook Pro, когато се погледнат като холистично цяло, не са прости и далеч не се изчерпват с  Word, Excel, развлечения и така нататък, а предимно с интензивна и изискваща изчислителна мощ преносима работна станция в редица браншове – от разработчици на софтуер до креативни професионалисти.

Почти цялата налична с доставка като индивидуални конфигурации и стандартни конфигурации MacBook Pro е насочена към бизнес и професионалните  потребителите, с което все повече разширява клиентска база.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *