Apple продължава да работи по сгъваеми iPhones. Няма да стартира поне до 2026 г

Apple активно създават прототипи на поне два сгъваеми iPhone след повече от пет години изследвания и разработки, съобщават от The Information.

Позовавайки се на хора с „директни познания“ за проекта, двата прототипа на iPhone се сгъват на ширина като мида. Устройствата са в ранна разработка и не фигурират в плановете за масово производство на компанията за 2024 или 2025 г., което прави 2026 г. най-ранната възможна времева рамка за пускане на пазара. Компанията обаче се е обърнала към поне един доставчик в Азия за компоненти, свързани с два сгъваеми модела ‌iPhone‌, които се предлагат в различни размери. Докладът добавя, че сгъваемите iPhone все още могат да бъдат отменени, ако не отговарят на стандартите на Apple.

Твърди се, че интересът на Apple към предлагането на сгъваем ‌iPhone‌ е варирал през годините. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук очевидно за първи път е попитал дизайнери и инженери за сгъваем ‌iPhone‌ още през 2018 г. По-късно същата година той отговори положително на демонстрация на сгъваем ‌iPhone‌ със 7-инчов дисплей. Съобщава се, че компанията е загрижена за техническите предизвикателства и предлага достатъчно привлекателни функции на устройството, които биха оправдали високата му цена в сравнение с несгъваемите устройства.

Първоначалната визия на Apple за сгъваемия ‌iPhone‌ си представяше, че дисплеят остава отвън, когато телефонът е затворен, но инженерите се борят да решат проблемите с издръжливостта с този дизайн. Екипът по индустриален дизайн също искаше устройството да не е по-дебело от сегашните модели ‌iPhone‌, когато е затворено, което стана несъстоятелно поради ограниченията с батерията и технологията на дисплея.

Компанията спря работата си върху сгъваем ‌iPhone‌ около 2020 г. и се насочи към сгъваем навътре iPad с размерите около iPad mini, включващ 8-инчов дисплей. Предполага се, че Apple заключава, че устройството може да бъде по-дебело от сгъваем iPhone, тъй като потребителите не биха очаквали да го носят в джоба си и няма да е необходимо да отговаря на високите изисквания за издръжливост на iPhone. Един сгъваем ‌iPad‌ също би позволил на Apple да тества публично продуктовата категория в по-малък мащаб.

В момента инженерите се опитват да елиминират гънката, която се образува в средата на дисплея поради многократно сгъване, както и да проектират панта, която позволява на дисплея да лежи напълно плосък, вместо да притежава малка издатина или хлътване в средата, което може инхибират Apple Pencil. Съобщава се, че компанията работи с LG и Samsung върху дисплеи за сгъваемия ‌iPad‌.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *