Днес в историята на Apple: Тим Кук става главен оперативен директор на Apple

14 октомври: Днес в историята на Apple 14 октомври 2005 г.: Тим Кук поема юздите като главен оперативен директор на Apple, продължавайки възходящото изкачване в редиците на компанията, което ще го направи главен изпълнителен директор по-малко от шест години по-късно.

„Тим и аз работим заедно повече от седем години и очаквам с нетърпение да работим още по-тясно с него, за да помогнем на Apple да постигне някои вълнуващи цели през следващите години“, казва Стив Джобс в изявление.

Преди повишението си, Кук е бил вицепрезидент на Apple по световните продажби и операции от 2002 г. Преди това той е работил като старши вицепрезидент по операциите на Apple, като се присъединява към компанията през 1998 г. след кратък престой в Compaq.

В рамките на месеци след като се присъедини към Apple, Кук намали наличността на компанията от 400 милиона долара през миналия декември до едва 78 милиона долара. Той може да бъде брутален с доставчици и хора, работещи под негово ръководство. Но той спечели уважение и стана много харесван заради рационалния си подход към проблемите.

С повишението си в главен оперативен директор на 14 октомври 2005 г. Кук става отговорен за всички световни продажби и операции на Apple. Той също така ръководи подразделението за Macintosh на компанията и работи с Джобс и други ръководители на Купертино, „за да ръководят цялостния бизнес на Apple“.

В този момент бъдещото лидерство на Кук в Apple като главен изпълнителен директор не беше гарантирано. Името му обаче се появи в много кратък списък с хора, които трябва да бъдат взети под внимание. Повишаването му в главен оперативен директор обаче със сигурност не изненада никого. Той е работил в тясно сътрудничество с Джобс от години.

Това, което беше интересно за Кук, беше колко се различаваше от много други във висшите ешелони на Apple. Той беше подценен в сравнение с Джобс и хора като Скот Форстал, старши вицепрезидент, който се обличаше като съоснователя на Apple. (Форстал дори караше същия модел сребрист Mercedes-Benz SL55 AMG като неговия шеф.)

Но Кук беше като Джобс там, където имаше значение. Упорит преговарящ, той се оказа неуморен в отдадеността си на Apple – и обсебен от постигането на подвизи, които повечето други компании смятат за невъзможни.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *