AI инструмент за генериране на дизайни на приложения, бива спян, след като копира работата на Apple

Нуждаете се от доказателство, че AI не създава „оригинално“ съдържание? Вижте какво направиха гигантите в създаването на дизайн за приложения и сайтове Figma.

Generative AI изглежда като чудесен инструмент, който ще промени творческия процес, но както станахме свидетели, тези ранни етапи на технологията имат много неравности по пътя си. Най-новата компания, която се натъкна на непредвидено увеличение на скоростта на AI, е Figma, компания за дизайн за разработчици на софтуерни програми. Figma смятаха, че техният нов инструмент Make Design, който използва AI за създаване на темплейти, ще бъде хит, но компанията го спира поради създаването на неоригинално съдържание.

Както беше посочено в X, Make Design създава темплейти, които изглеждат точно като приложения на Apple. В един пример, приложение за времето, изпратено до Make Design, доведе до темплейт, който прилича толкова много на приложението за времето на Apple, че е трудно да се направи разлика.

Едно е да създадеш дизайн, който е вдъхновен от други, но в този случай това е направо измама. Извинението на Figma? Вината не е тяхна, тъй като не използват свои собствени AI модели. В X за Make Design главният изпълнителен директор на Figma Дилън Фийлд казва:

,,Използваме готови LLMs, комбинирани със системи за проектиране, които възложихме да бъдат използвани от тези модели.“

Когато главният технически директор на Figma Крис Расмусен беше попитан от The Verge дали Make Design е ,,обучаван“ директно върху дизайна на приложения на Apple, Расмусен „не можа да каже със сигурност“.

,,Помолих нашия екип временно да деактивира функцията Make Design, докато не сме сигурни, че можем да застанем зад идеята.“ публикува Фийлд на X.

Generative AI в крайна сметка ще се превърне в удобен инструмент, но този инцидент с Figma е просто още едно напомняне, че тези инструменти не могат да се използват без да се внимава. Както казва Джон Грубер от Daring Fireball, „Generative AI е наистина добър и полезен, когато кажете „Помогни ми да го надстроя или променя“. Но когато кажете „Направете нещо ново за мен“, тогава става проблем, защото не се създава нищо ,,ново“ в действителност.

Товае пример и защо трябва да внимаваме с Apple Intelligence. Въпреки че Apple предприемат предпазлив подход, потребителите трябва да бъдат бдителни дали инструментите правят това, което трябва, без компромис.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *