Можем ли да очакваме нов HomePod? Какво означава Apple Intelligence за бъдещето на интелигентните високоговорители

Най-голямата ,,звезда“ на WWDC тази година несъмнено беше Apple Intelligence. Apple прекараха почти половината от своята презентация, обяснявайки философията зад новите си AI функции.

Историята на Apple Intelligence се съсредоточи около три ключови продукта: iPhone, iPad и Mac. Което кара много хора да се чудят: А какви са ъпдейтите за Vision Pro? Apple Watch? HomePod?

Ще получи ли HomePod поддръжка за новата Siri? Може ли да има нов модел в разработка?

Ще поддържат ли текущите HomePod Apple Intelligence?

В момента Apple продава два различни модела HomePod: HomePod (2-ро поколение) и HomePod mini.

Сравнявайки двата продукта, и двата съдържат чипове, които изглежда малко вероятно да поддържат Apple Intelligence – което означава, че няма нова и подобрена Siri и вероятно няма интеграция на ChatGPT.

За справка Apple каза, че новите функции на AI изискват:

  • A17 Pro чип или по-нова версия (в момента ексклузивно за iPhone 15 Pro и Pro Max)
  • Чип M1 или по-нова версия за Mac и iPad
    В момента HomePod разполага с чип S7, а HomePod mini – S5. Това са чипове от клас Apple Watch.

Дори ако гамата HomePod разполагаше с най-новия чип S9, който се намира в Apple Watch Series 9, пак нямаше да има достатъчно мощност за Apple Intelligence.

Не е сигурно дали Apple може да активира определени свързани със Siri AI функции на по-малко мощни чипове, като тези в HomePod, но може би има по-вероятно решение:

В процес на разработка са нови, по-мощни HomePod.

Очаквани функции за новия хардуер на HomePod


Въпреки че не бих очаквал Apple да постави M4 в следващото поколение на HomePod, не е изключено да очакваме нещо като M1 или A17 Pro.

С по-мощен чип новият хардуер на HomePod може да получи пълна съвместимост с новооткритите възможности на Siri на iPhone, iPad и Mac, позволявайки функции като:

  • По-богато разбиране на езика, така че можете да говорите по-естествено, вместо да следвате конкретен скрипт, когато правите заявки
  • Познаване на контекста, така че можете да се обърнете към конкретни съобщения, имейл и т.н., а Siri може да извършва действия, които са напълно запознати със съдържанието на тези комуникации
  • Сложни многоетапни заявки, така че можете да нокаутирате множество действия в една команда
  • Поддръжка на ChatGPT за заявки, на които може да се отговори по-добре от услугата на OpenAI

Всички тези функции на Apple Intelligence биха могли да се съчетаят добре със слуховото добавяне на вграден сензорен дисплей на HomePod.

Кога ще бъде направено съобщение за HomePod AI?

В момента Apple очевидно няма какво да обяви относно бъдещето на Apple Intelligence на HomePod. Но тази есен, ако новата и подобрена Siri се окаже хит на iPhone, iPad и Mac, HomePod моментално ще се смята за остарял.

Засега мълчанието за HomePod е разбираемо. Нека фокусът е върху най-популярните платформи на Apple. Но не след дълго липсата на AI история на другите устройства на Apple ще трябва да бъде коригирана.

Есента на Apple винаги е пълна с нов хардуер и вече очакваме нов iPhone 16, Watch Series 10, нови AirPods, нови Mac и iPad и още.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *