macOS Catalina и iPadOS – как да превърнете Вашият iPad във втори дисплей за Мак

macOS Catalina и iPadOS поддържат нова функция наречена Sidecar, разработена така, че да можете да използвате Вашият iPad като втори дисплей за Мак. Sidecar се използва бързо и лесно.

Как да активирате Sidecar

Употребата на Sidecar изисква съвместим Мак и съвместим iPad с последните версии на операционните системи – macOS Catalina и iOS 13. Има няколко начина за активиране. Най-лесният е като използвате AirPlay интерфейса на Вашият Мак. Когато кликнете на AirPlay менюто, ако има таблет съвместим с компютъра, той ще се появи в списъка с устройствата. От там избирате името на устройството за да ги свържете. Другият начин за свързване на устройствата е през System preferences, секция Sidecar.

Употреба на Sidecar

Sidecar е разработен да работи като втори монитор за Мак. Така, че можете да драгвате прозорци от мака и да ги местите на iPad-a, както го правите на всеки друг външен монитор. Sidecar не поддържа touch жестове, така, че за да тапнете и маркирате на текст на някоя страница например, трябва да използвате или мишка/trackpad или Apple Pencil.

Apple Pencil (първо или второ поколение) работи като мишка в Sidecar. В приложения като Photoshop и Illustrator, Apple Pencil прави дори повече. Можете да рисувате директно във Photoshop, като Sidecar трансформира iPad като графичен таблет, не по-различен от Wacom графичен таблет например. Това е невероятен начин да създавате изкуство, да променяте снимки и повече, с интерактивността на Apple Pencil и мощността на Мак.

Използвайки клавиатура, като Apple Smart Keyboard, тя служи като алтернативна такава за мака, когато използвате Sidecar, позволявайки Ви да пишете и на двете устройства.

Жична или безжична свързаност

Мака може да се свърже с iPad-a безжично през AirPlay. Другата опция за свързване на двете устройства, че чрез кабел – с USB-C към USB-C за по-новите модели iPad, и Lightning to USB-C за моделите с този тип порт. Използвайки жична свързаност, едновременно и зареждате таблета. Другото предимство на тази свързаност е, че няма да има накъсване или смущения във връзката между двете устройства. Понякога се получават такива при безжичната свързаност, ако устройствата не са достатъчно близо например. Обхвата на безжичната връзка 10 метра, което е не е малък диапазон все пак.

Touch Bar и контролери

Sidecar слага sidebar с контролери на Вашият iPad, за функции като скриване и показване на dock-a, изкарване на on-screen клавиатура, затваряне на прозорци или достъпване на функции с клавиши като Shift, Command, Option, Control. Sidecar също така може да добави и Touch Bar в долната страна на екрана на iPad-a. Същият като този на MacBook Pro моделите с Touch bar, дори и Вашият мак да няма вграден Touch Bar.

Няма финално обявен списък на съвместими устройства, но към момента е известно, че Sidecar се поддържа от следните Мак модели:

iMac 27” Late 2015
MacBook Pro Mid 2016 и по-нови модели
Mac mini Late 2018 и по-нов
MacBook Air Late 2018 и по-нов
MacBook Early 2016 и по-нов
Mac Pro 2019
iMac Pro 2019

Моделите iPad, които могат да бъдат използвани като втори дисплей, са:

– Всички iPad Pro
iPad 6th generation
– iPad 5th generation
iPad mini 5th generation
– iPad mini 4
iPad Air 3rd generation
– iPad Air 2

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *