iOS 18 – това е новото в Mail

Новата версия на Mail получава нов интерфейс и много AI функции с iOS 18, но доста по-късно.

Имейлите все още са основни, особено в бизнес средата, но Apple Mail, който има сравнително малко функции, напоследък изостана донякъде от конкуренти като Outlook и Gmail.

Apple Intelligence има за цел да промени това в iOS 18. Интелигентността, работеща локално на устройството на Apple, може да помогне за създаване на нови имейли, проверка на текстове и също така да обобщава и сортира входящите имейли.

Apple Intelligence има за цел да помогне при съставянето и пренаписването на имейли.

Интерфейсът на Apple Mail също е преработен, особено на iPad и iPhone. Въпреки това не могат да се видят нови функции в първите бета версии на iOS 18 и macOS 15 Sequoia.

Едва по-късно тази година – съвпадайки с въвеждането на Apple Intelligence – Mail ще получи новите функции и модернизиран интерфейс. За първи път Mail може автоматично предварително да сортира имейлите в категории, функция, с която може би сте запознати в Gmail.

Автоматична категоризация

Четири категории са предназначени за предварително сортиране на имейли: Категорията „Основни“ събира лични и спешни имейли, които приложението трябва автоматично да разпознава. „Транзакции“ е хранилището за потвърждения и разписки. След това новините и съобщенията от социалните медии завършват в категорията „Актуализации“.

„Промоции“ е четвъртата категория, където приложението или AI сортира маркетингови имейли.  Ако желаете, можете също да се откажете от тази функция и да продължите да изброявате всички имейли както обикновено.

Между другото, Apple подчертават, че това сортиране на имейли се случва изцяло на устройството. Информацията за вашите имейли остава на вашето устройство и гарантира пълна защита на данните.

Фокусиран изглед

Присвояването на конкретен подател също трябва да се извърши автоматично. Mail предлага нов „обединен изглед“ в iOS 18 и Sequoia, който обобщава всички важни имейли на компанията. Ако пътувате с Lufthansa, тази функция трябва автоматично да състави списък с всички имейли от тази авиокомпания.

Резюме на AI

С много нови имейли понякога е трудно да се отделят важните съобщения от маловажните. Преди, когато преглеждате имейли, можете само да посочите колко знака трябва да съдържа имейлът.

Благодарение на Apple Intelligence, Mail автоматично създава мини-резюме на имейла за вас. Когато получите известие за нов имейл, ще видите нещо като резюме в текста на съобщението и можете да видите дали съобщението има важно съдържание. Ще видите това съдържание и във входящата си кутия.

Веднъж отворен, можете също да използвате Apple AI, за да създадете по-подробно резюме на по-дълго съобщение. Опцията „Обобщение“, която се появява, ще ви даде, така да се каже, кратката версия на имейла.

Приоритетни съобщения

Има още една полезна функция, наречена „Приоритетни съобщения“. Това е допълнителен тип подчертаване, което разпознава и изброява важни дати. Тук ще бъдете информирани централно за срещи, полети или важно подписване на договор.

Лого на фирмата във входящата кутия

Какво забелязаха някои наблюдатели: Не само профилните снимки на изпращачите от адресната книга могат да се видят в пощенската кутия, но също така се показват фирмени лога. Основата за тази нова функция вероятно е стандартът BIMI (Brand Indicators for Message Identification), който Apple поддържа от iOS 16 и вече използва в macOS. Компаниите могат да използват този стандарт, за да вградят логото на своята марка в имейл.

Apple Intelligence само за текущи Mac и iPhone

Има обаче големи ограничения за новите функции, които засягат предимно функциите за анализ. Функции, базирани на Apple Intelligence, като обобщение и вероятно също категоризиране, се поддържат само на устройства, които поддържат Apple Intelligence. Те включват iPhone 15 Pro, iPads с поне един M1 CPU и Macs с поне един M1 CPU.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *