Идеалното устройство за Apple Intelligence идва – и това не е iPhone 16

iPhone SE от 4-то поколение ще работи много по-ефективно с AI.

Най-очевидният начин да монетизирате Apple Intelligence е като го използвате като разграничител за премиум хардуер. Единствените настоящи iPhone, които могат да работят с Apple Intelligence, ще бъдат оборудваните с A17 Pro iPhone 15 Pro и 15 Pro Max. (Айфоните от серия 16, които ще бъдат пуснати на пазара през есента на тази година, също ще бъдат съвместими, разбира се.) Следователно AI може да помогне да се убедят клиентите да надстроят до нови телефони от висок клас.

В дългосрочен план обаче Apple Intelligence трябва да се хареса на масовия поток. Не защото това означава повече приходи, а защото означава повече данни. AI моделите се нуждаят от данни за обучение, за да се развиват, а Apple се нуждаят от своите модели да станат възможно най-точни и полезни, за да наваксат и да се конкурират с установени системи като ChatGPT. В идеалния случай Apple Intelligence ще бъде на всеки iPhone, iPad и Mac в света, щастливо изсмуквайки информация за начина, по който хората използват език и изображения, за да изразят мислите си.

Имайки предвид това, оптималното превозно средство за AI системата на Apple може да не е iPhone 16 Pro, колкото и компанията да иска да смени единици от това устройство. Това може да бъде iPhone SE от 4-то поколение, който вероятно ще бъде пуснат шест месеца по-късно през пролетта на 2025 г.

От една страна, въпреки цялото им възприемане като бюджетни компромисни опции, телефоните SE на Apple исторически са били добре настроени, що се отнася до мощността на обработка. И трите поколения на SE разполагат с най-новия телефонен процесор на Apple по това време, съответстващ на флагмана iPhone, пуснат миналата есен. Ако това е същият чип A18, който се очаква да бъде в iPhone 17, работата с Apple Intelligence не би трябвало да е проблем.

Второ, следващият SE звучи така, сякаш ще бъде значително по-привлекателна перспектива от своя предшественик, дори преди да включим AI в микса. Вече чухме, че ще има OLED дисплей и Face ID, а последните слухове предполагат, че може да се базира на шасито на iPhone 16, което означава, че екстериорът му ще бъде също толкова модерен, колкото и вътрешността му . Ще има компромиси, разбира се: системата на камерата, например, няма да съответства на тази на 16 Pro или дори на vanilla 16. Камерите на iPhone обаче отдавна са много по-добри, отколкото трябва да бъдат.

Наистина, както от гледна точка на потребителя, така и на производителя, това изглежда като идеалното решение. Apple може да се възползват от ексклузивността, за да подобрят продажбите на много премиум телефони тази есен, а след това инклузивността, за да събере повече данни през следващата пролет.

Важното за едно AI устройство е то да присъства и да е лесно достъпно. От списание Macworld твърдят, че най-добрият избор от всички би бил Apple Watch, но това няма да се случи в близко бъдеще. Второто най-вездесъщо устройство е смарт часовникът и с привлекателна комбинация от стойност и функции и високи продажби, iPhone SE 4 може да бъде най-добрият шанс потребителите на Apple да изпитат от първа ръка пробивите на AI в компанията.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *