Сгъваем 20-инчов MacBook с M5 се очаква да пуснат за 4000 евро

Apple подготвя своята верига за доставки за производство на сгъваемия MacBook, който може да прилича на голям iPad със сгъваема средна част. Това може да се случи до края на 2025 г./началото на 2026 г.

„Според доверен анализатор, Apple разработват Macbook със сгъваем сензорен екран, който може да се предлага с 20,25-инчов или 18,8-инчов панел“, казва например Cult of Mac, а други Mac анализатори също съобщават за това – Минг-Чи Куо, който е известен със сравнително надеждни прогнози. Според него LG е ексклузивен доставчик на панел за 20,25-инчов вариант и, алтернативно или допълнително, 18,8-инчов панел като по-евтин вариант. Разликата между тези два размера е техният сгънат форм-фактор, който съответства на дизайна съответно на 14-15-инчовите и 13-14-инчовите лаптопи.

Според Куо целевият график за масово производство на панела и монтажа е четвъртото тримесечие на 2025 г. или първата половина на 2026 г. – предишните оценки бяха само от 2027 г. Този продукт вероятно ще използва завършените процесори от серия M5. Тъй като Apple, поради собствените си изисквания за дизайн, се стреми да гарантира, че точката на сгъване е възможно най-невидима, това също изисква високи спецификации на дизайна както за разработването на екрана (в сътрудничество с LG), така и за механиката на сгъване (заедно с Amphenol) – само поради тази причина те вероятно ще бъдат. Общите разходи ще бъдат много високи и цените за крайния клиент се очаква да бъдат в диапазона на Apple Version Pro.

Възможните употреби са по-ясни, отколкото при Vision Pro

От друга страна, сгъваемият Macbook вероятно ще бъде произведен и продаден в по-големи количества от сегашните VR/AR слушалки на Apple поради ясно дефинираната му употреба, което от своя страна може да намали цената. Спецификациите и прогнозите на Куо в този случай са много специфични, така че всъщност звучи като реалистичен сценарий да видим първия сгъваем MacBook на пазара в края на 2025 г. до началото на 2026 г. Подобни устройства вече са налични за Windows, например от Asus (Dual Screen Zenbook), който може да бъде разширен до 19,8 инча с два 14-инчови 3K OLED дисплея на 120 Hz. Разбира се, зоната на сгъване е ясно видима там, което според съобщенията Apple искат да избегнат, за да позволят еднообразно изживяване на екрана.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *