Как безжично да споделите интернет свързаност от Mac

Случвало ли ви се е да отидете някъде и да се чудите дали е възможно да споделите интернет свързаността си от вашия Mac с iPad, iPod touch или iPhone? По-лесно е отколкото си мислите, благодарение на функционалност в Mac OS X. В това howto ще Ви покажем как се прави, като направим безжична мрежа директно от вашия AirPort оборудван Mac.

Да започваме с това от какво имате нужда. Първо, имате нужда от Mac който е свързан с интернет по всякакъв друг начин различен от wifi. (например чрез кабел, usb модем и т.н). Освен това, необходимо е вашият Mac да е оборудван с AirPort безжична карта.

1. Настройки, настройки, и още настройки

Като начало, отворете System Preferences и отидете на Sharing. Щом сте там, изберете „Internet Sharing“ услугата от списъка в лявата част на прозореца. След това изберете вида на връзката чрез която вашият Mac е свързан с интернет в „Share your connection from:“ менюто. Ако използвате нещо различно от кабел (ethernet), например Bluetooth модем или USB модем – изберете него от списъка.

След това от списъка „To computer using:“ сложете отметка на „AirPort.“ Веднага щом изберете AirPort ще се появи бутона „AirPort Options…“ Кликнете го за да конфигурирате специфични настройки на безжичната мрежа която вашият Mac ще създаде.

В прозореца който ще се зареди можете да въведете име на безжичната мрежа, да промените канала на безжичната мрежа, но това което ни интересува най-много е WEP криптирането. Въпреки, че WEP не предоставя най-добрата сигурност, ще свърши добра работа за защита на нашата малка мрежа. Изберете отметка на „Enable encryption (using WEP)“ и въведете парола за мрежата. Когато сте готови, изберете ОК бутона.

2. Включете Internet Sharing

Когато приключите с настройките на Internet Sharing, време е да включите услугата. Изберете отметката до Internet Sharing в Sharing Preferences прозореца за да включите услугата.

Когато се появи прозорец със следното предупреждение: „If your computer is connected to a network, turning on Internet sharing may affect the network settings of other computers and disrupt the network. Contact your system administrator before turning on Internet sharing.“ – просто изберете Start бутона.

Иконата на AirPort в меню-бар (лентата в най-горната част на дисплея) ще се промени на стрелка нагоре, което означава, че вашият Mac излъчва безжичен сигнал.

Вече можете да свържете вашия iPhone, iPod, iPad или друго безжично устройство.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *