Истинското значение зад странния символ на всяка клавиатура на Apple

Някога чудили ли сте се как клавишът Command стана най-важният клавиш на всеки Mac компютър? И какво, по дяволите, означава този символ с форма на геврек?

Ако сте на възраст над 25 години, има голям шанс да не сте се научили да използвате компютър на Mac. Ако е така, вероятно никога не сте срещали клавиша Command – този голям бутон с лого във формата на геврече до вашия интервал. Клавишът Command е може би най-важният клавиш на Mac и е необходим за почти всяка основна клавишна комбинация. Но каква беше първоначалната цел на този ключ, който е уникален за Mac и, което е по-любопитно, защо изглежда толкова странно?

Клавишът Command датира от началото на 80-те години на миналия век и неговите тайни са обвързани с оригиналното му име: „ключът на Apple“. Според Анди Херцфелд, американски софтуерен инженер, който помогна за разработването на оригиналния компютър Macintosh, първоначалната цел на ключа е да ви позволи напълно да премахнете мишката. В комбинация с другите клавиши, той ви позволява да работите с вашата машина, без изобщо да докосвате — или дори да имате — мишка, ситуация, която беше много по-често срещана преди лаптопът с тракпад да поеме компютрите.

Името на клавиша „Command“ и сега емблематичният символ са отчасти благодарение на капризите на Стив Джобс. По време на разработването на MacDraw, приложение за рисуване, пуснато с Apple Macintosh през 1984 г., Стив Джобс решава, че името и логото на Apple се използват прекалено много, което размива марката. Логото на Apple, например, беше навсякъде – на всеки екран на менюто, по цялата клавиатура и, разбира се, директно върху клавиша на Apple. Това беше ситуация, която Джобс описа като „вземане на логото на Apple напразно“.

Това решение означаваше, че ще трябва да има и алтернативно лого, задължение, което се падна на Сюзън Каре, художничка на растерни изображения на Apple по това време. Натоварена със задачата да намери символ, който да представлява много абстрактното понятие за „команда“, Каре се натъква на сегашния емблематичен дизайн с форма на гевреци, форма, използвана в скандинавските страни за обозначаване на къмпинг на карта. Почти 30 години по-късно символът продължава да съществува.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *