Нов Game Porting Toolkit 2.0 от Apple улеснява пренасянето на Windows Game към Mac и iOS

Apple представят Game Porting Toolkit 2.0, позволяващ на разработчиците безпроблемно да пренасят Windows игри на macOS, iPhone и iPad. Инструментариумът превежда DirectX графики в Metal, поддържа контролер за игри, Spatial Audio и HDR видео възможности.

Първоначално стартиран миналата година, за да улесни адаптирането на Windows игри за macOS, този инструментариум вече е преминал през няколко игри към Mac. Последната итерация, Game Porting Toolkit 2.0, разширява възможностите си, за да включва iPhone и iPad.

Според публикацията, Game Porting Toolkit на Apple предоставя стабилна рамка за преместване на Windows игри в macOS приложения. Разработчиците могат да използват този инструмент, за да оценят осъществимостта на пренасянето на своите игри към Mac, последвано от подробни оптимизации за macOS. Ключова характеристика на инструментариума е способността му да конвертира DirectX графики в Metal, графичния API на Apple.

С представянето на macOS Sequoia, Apple подобриха Game Porting Toolkit с по-добра графична производителност, разширена софтуерна съвместимост и поддръжка за разширени функции като проследяване на лъчи на съвместим хардуер и набор от инструкции AVX2.

Най-значимият напредък в Game Porting Toolkit 2.0 е неговата нова поддръжка за iOS 18. Това развитие беше подчертано в сесия на WWDC 2024, където Apple обясниха как разработчиците вече могат да пренасят Windows игра към macOS и впоследствие към iPhone и iPad с лекота.

Съобщава се, че след като една игра е оптимизирана за macOS, преходът й към iOS става лесен благодарение на споделения SDK. Функции като поддръжка на игрови контролери и изобразяване на графики са последователни в различните платформи. Например, хаптичната обратна връзка, внедрена за игрови контролери, може да бъде безпроблемно интегрирана с Haptic Engine на iPhone, използвайки същия API.

Очаква се този рационализиран процес за пренасяне да привлече повече разработчици на игри към системата на Apple, позволявайки им да достигнат до по-широка аудитория в множество устройства на Apple с минимални допълнителни усилия. Game Porting Toolkit 2.0 в момента е достъпен в бета версия за разработчици, обещавайки да разшири възможностите за игри на платформите на Apple.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *