Как M3 Ultra може да донесе най-значимата промяна за Mac от години

Apple има един останал чип от серията M3, който предстои да бъде пуснат, M3 Ultra, и ако историята е някаква индикация, той е готов да бъде невероятна мощност.

На хартия M3 Max MacBook Pro е по-нисък от най-добрия M2 Ultra Mac Studio, но на практика неговата производителност в сценарии от реалния свят е много близка. Както производителността, така и ефективността на M3 Max водят до потенциално новаторски чип с очаквания M3 Ultra.

Нов доклад твърди, че M3 Ultra трябва да се появи това лято, използвайки нов подобрен 3nm процес, и когато се приземи, производителността на новия чип, натъпкан в малкото Mac Studio, може да бъде събитие на ниво супернова за потребителите на Mac. Нека да разгледаме какво ще бъде M3 Ultra Mac Studio и как ще разтърси цялата гама Mac.

Години наред потребители и ентусиасти трябваше да правят компромиси при избора на Mac. Някои биха се отказали от тежкия Mac Pro и биха се задоволили с по-ниската производителност на Mac mini или MacBook Pro, за да имат компактен дизайн. Цената също беше проблем, тъй като оборудването от най-висок клас винаги носеше значителна премия.

Със силикона на Apple видяхме тази разлика бързо да намалява. Производителността на малките продукти е по-добра от всякога, а цената не е толкова стратосферна, колкото беше преди. Това се дължи на M-серията MacBook Pro и Mac Studio.

Помните ли, когато лаптопите бяха сериозно възпрепятствани от живота на батерията, топлината и намалената производителност на системата поради форм-фактора? Силиконът на Apple е изтрил това и M3 Max е ярък пример.

Разширете този лаптоп в по-голям корпус, като например Mac Studio, и ще има достатъчно място дори за хардуер на ниво Mac Pro. Това беше демонстрирано от равенството в производителността между най-новия M2 Ultra Mac Studio и Mac Pro.

M3 Ultra Mac Studio: Потенциална производителност

За да добием представа какво можем да очакваме от M3 Ultra, можем да разгледаме M2 Ultra Mac Studio и новоизсечения M3 Max MacBook Pro. Въз основа на спецификациите, M2 Ultra има определено предимство, особено що се отнася до броя на CPU и GPU ядрата.

На практика чипът M3 Max на MacBook Pro показва някои зашеметяващи цифри, които показват, че под капака има повече, отколкото изглежда на пръв поглед. В прегледа на M3 Max MacBook Pro на Macworld, чипът M3 Max надминава 24-ядрения процесор M2 Ultra в тестовете на Geekbench 6. М3 чиповете са на съвсем по-високо ниво.

С производителност в реалния свят историята продължава. Ето прост тест с R3D Raw кадри с кодек, 20-минутен видеоклип, експортиран в ProRes HQ 422 във Final Cut Pro. R3D Raw зависи в по-голяма степен от конските сили на GPU в сравнение с други кодеци и резултатите са красноречиви. (Резултатите са за секунди. По-ниските времена и по-късите ленти са по-добри.)

Червен суров 6K файл за експортиране в Final Cut Pro

По-новите чипове на Apple доминират в вече стария графичен процесор AMD Radeon Vega II, който беше опция от висок клас през 2019 г. MacBook Pro с M3 Max е почти равен на Mac Studio M2 Ultra.

Софтуерът също бързо се оптимизира допълнително, за да се възползва от предимствата на Apple silicon Mac, което помага да се обясни по-нататък как предишното поколение хардуер остава изоставено.

Със сигурност обаче има области, в които Mac Studio с M2 Ultra ще превъзхожда. Със своя мощен 76-ядрен GPU, някои случаи на 3D употреба все още ще бъдат по-добри от M3 Max.

Например в Shadow of the Tomb Raider в 4K на високо, M2 Ultra постига средно 76 кадъра в секунда. MacBook Pro с M3 Max получава значително по-малко при 54 fps, което показва делтата, която все още съществува между тях.

Ако приемем, че производителността ще продължи да достига своя връх, M3 Ultra в Mac Studio ще бъде абсолютна мощност. M3 Ultra с повече GPU ядра със сигурност ще издуха M2 Ultra от водата, завършвайки господството, което M3 чиповете започват да налагат.

Apple обърна известно внимание на игрите с Macs, като наскоро показа как M3 Max има хардуерно ускорено проследяване на лъчи и мрежесто засенчване. Съчетайте тези технологични постижения със суровата мощност, която ще притежава M3 Ultra, и картината става ясна за това колко доминиращ ще бъде той срещу съществуващия M2 Ultra.

M3 Ultra Mac Studio: Какво да очаквате

Въпреки че няма потвърждение или дори определена дата, когато предполагаемият M3 Ultra идва, въз основа на изданието на M2 Ultra Mac Studio, това вероятно ще бъде през пролетта или на WWDC през юни. Ще видим M3 Ultra, предлаган в Mac Studio и Mac Pro.

Това ще доведе до това Mac Studio да бъде една от най-мощните продукти за своя размер, които някога сме виждали. И Mac Pro ще продължи като опция за тези, които се нуждаят от PCIe слотове.

Какво означава това за купувачи, които вече са инвестирали в силиконовата екосистема на Apple? Тези скорошни цикли на пускане изглеждат по-агресивни, отколкото е типично за Apple. M3, M3 Pro и M3 Max бяха пуснати 10 месеца след доставката на M2 Pro и Max. Ако M3 Ultra бъде пуснат през юни, той ще дойде една година след M2 Ultra. Цикълът между сериите M1 и M2 беше около две години.

Ако новите MacBook Pro бяха само незначително опресняване или промяна на цвета, тогава би било лесно да не обръщате внимание на новите версии. Но M3 Max предлага значително подобрение в производителността спрямо M2 Max, до 43 процента в многоядрения Geekbench 6. Това също е индикатор, че M2 Ultra може бързо да бъде надминат от предстоящия M3 Ultra, оставяйки някогашния доминиращ вариант по-назад от нормалното.

Агресивната крива на надграждане на Apple може да накара клиентите да не са сигурни какво да правят. Това е различно от циклите на Intel Macs, тъй като Apple зависеше от графика за пускане на Intel. Силицият на Apple рационализира този процес в полза на бързото напредване. Като съчетаете това с някои бавни продажби на Mac през последните няколко месеца, Apple има стимул да пуска бързо вълнуващи продукти, за да привлече нови купувачи.

M2 Ultra все още е мощен чип. Съществуващите собственици не трябва да се тревожат за най-новото и най-доброто. Въпреки че циклите на надграждане със сигурност са станали по-кратки със силикона на Apple, производителността от най-висок клас все още е повече от способна за години напред.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *