20 години Mac OS X

Днес е 20-годишнината на Mac OS X

Apple пуска своята операционна система Mac OS X преди двадесет години на 24 март 2001 г. Популярната операционна система заменя класическата Mac OS след девет издания от 1984 до 1999 г.

Apple започва да търси компания, от която да може да закупи или лицензира операционна система или поне да използва като основа за нова версия на Mac OS. Ръководството на компанията, водено от изпълнителния директор Гил Амелио и техническия директор Елън Ханкок, очевидно стигна до заключението, че самата Apple не е в състояние да разработи Mac OS от следващо поколение.

В процеса на търсене на развитие за новата Mac OS възникват много идеи (изграждането на Mac OS върху ядрото на Windows NT на Microsoft и възстановяването на платформата с помощта на Java бяха са две тях).

Двете разглеждани компании са били Be, Inc., управлявана от Jean-Louis Gasseé, и NeXT, основана от Стив Джобс. През 1996 г. Apple придобива NeXT, като добавя над четири години разработка, за да превърне NeXTSTEP в Mac OS X. Стив Джобс става „съветник“ на Apple, след това член на борда, а след това както знаем и изпълнителен директор, който направи отново компанията тази която познаваме днес.

20 години Mac OS X
20 години Mac OS X

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *