NFC разгръща хоризонтите отвъд Apple Pay

С пускането на iOS 18.1 тази есен Apple ще позволят на разработчици от трети страни да поддържат безконтактни NFC (мрежови протоколи за безжична комуникация между две устройства) трансакции за плащания и др. В момента NFC се използва само за Apple Pay, но редица нови възможности ще се появят, когато Apple разширят достъпа на NFC.

NFC възможности в приложения на трети страни

С NFC достъп банките ще могат да предлагат опции за директно безконтактно плащане, които служат като алтернатива на ‌Apple Pay‌, но разработчиците на приложения също ще могат да направят много повече.  Ето и някои варианти, за какво Apple могат да се използват NFC:

  1. Безконтактни плащания в магазини
  2. Ключове за кола
  3. Корпоративни значки
  4. Студентски книжки
  5. Ключове за дома
  6. Ключове за хотел
  7. Карти за лоялност и награди на търговци
  8. Билети за събития
  9. Защити за сигурност

Apple създадоха няколко нови API (приложно-програмен интерфейс), които ще захранват безконтактните трансакции. API ще използват Secure Enclave в iPhone, като чувствителната информация ще се съхранява директно на устройството.

Разработчиците ще трябва да поискат достъп до NFC и правото на Secure Enclave, да подпишат търговско споразумение с Apple и да платят съответните такси. Apple планират да гарантират, че само оторизирани разработчици, които отговарят на регулаторните и индустриални изисквания и се ангажират със стандартите за сигурност и поверителност на Apple, могат да получат достъп до API.

Опции за безконтактно приложение по подразбиране

След като тези функции станат активни, потребителите на ‌iPhone могат да отворят приложението и след това да държат ‌iPhone близо до NFC терминал, за да извършат плащане. Така че, ако искате да платите в магазин, използвайки услугата за плащане NFC на вашата банка, трябва да отворите приложението на вашата банка и след това да щракнете двукратно върху страничния бутон на ‌iPhone, за да инициирате трансакция.

Приложенията на трети страни също ще могат да се задават като безконтактни приложения по подразбиране в приложението Настройки на ‌iPhone.

Трансакциите ще бъдат потвърдени с Face ID или Touch ID.

Apple Pay и Apple Wallet

NFC API са отделни от ‌Apple Pay‌ и Apple Wallet, поради което ще трябва да отворите приложение на трета страна, за да използвате неговите NFC възможности.

На кои места ще е наличен?

NFC и Secure Enclave API на Apple ще бъдат налични при разработчиците в Австралия, Бразилия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати. А след това ще бъдат налични и за Европа.

Дата на стартиране на iOS 18.1

Новите API ще стартират в iOS 18.1, което е актуализация, която Apple тества в момента. iOS 18.1 вероятно ще бъде пуснат няколко седмици след iOS 18 и очакваме да я видим някъде през октомври.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *