iOS 18: Какви са новите актуализации в приложението Maps

Почти всички вградени приложения на Apple получават нови функции в iOS 18 и това включва приложението Maps. Приложението Maps не получава никакви интересни надстройки свързани с AI, но Apple имат някои подобрения.

Туристически пътеки

Apple добавиха топографски карти към Apple Watch миналата година, а сега подробни топографски карти идват и за iPhone. Приложението Maps включва подробни мрежи от пътеки и преходи.

Можете да търсите „hikes“ или „hiking routes“ в приложението Maps, за да видите опциите за маршрути наблизо, като Apple включват дължина на прехода, надморска височина, оценки и други подробности.

Преходите могат да бъдат филтрирани по дължина, тип маршрут (обиколка или от точка до точка) и надморска височина и могат да бъдат запазени за офлайн достъп.

Можете да увеличите мащаба на туристическите зони, за да видите конкретни пътеки, или да търсите пътеки. Apple имат информация, която включва дължина, най-висока точка, най-ниска точка и разстояние. Можете също така да видите пълен преглед на пътя на пътеката и да разберете дължините за всеки участък.

Персонализирани маршрути

Apple Maps поддържа персонализирани маршрути в ‌iOS 18‌, така че можете да планирате конкретен туристически маршрут, който искате да поемете. На началото на пътеката можете да докоснете опцията „Create a Custom Route“.

От там докосвате картата, за да започнете да задавате точки за вашия маршрут, а приложението Maps ще предостави подробности за дължината и надморската височина. Можете също така да настроите приложението Maps да завърши маршрут автоматично, като докоснете опциите Reverse, Out и Back или Close Loop.

Приложението Maps няма да ви позволи да създадете опасен маршрут, който не се придържа към съществуващите пътеки.

Създаването на маршрут не се ограничава до походи и пътеки. Можете да добавите фиксирано място към карта, докоснете опцията „More“ и изберете Създаване на персонализиран маршрут.

Search here

Apple улесниха търсенето на места, които може би смятате да посетите, или такива, които искате да разгледате, като добавиха бутон „Search here“. Ако потърсите място, като например Сан Диего, и след това докоснете търсене, то ще търси в областта, която е на екрана ви, а не във вашето физическо местоположение.

Ако търсите нещо и след това се движите по картата, търсенето ще се актуализира надеждно на новото местоположение. Когато увеличите мащаба, ще видите специален бутон „Search here“, който ви дава повече контрол върху това къде искате да търсите.

Запазване на любими

Ако намерите любим поход, пътека или персонализиран маршрут, можете да го запишете в библиотеката си, за да го запазите за по-късно. За да направите това, намерете съответния поход и след това докоснете бутона „Add to Library“.

Можете да преименувате преходи и да добавите специфична информация, която може да искате да прегледате по-късно, както и да изтеглите маршрута за офлайн използване.

Докосването на бутона „+“, когато преглеждате което и да е местоположение на картата, включително поход, също ще добави това местоположение към библиотеката.

Любимите ви места и маршрути се съхраняват в приложението Maps и можете да получите достъп до тях, като докоснете снимката на вашия профил и изберете секцията Library.

Library

Цялото запазено съдържание от приложението Maps, включително местоположения, маршрути, ръководства и щифтове, се съхраняват в новата секция Library на приложението Maps, а не в отделни секции, както в iOS 17.

Library също така показва цялото ви наскоро добавено съдържание.

Notes

Можете да докоснете всяко място в приложението Maps и да изберете опцията Add a Note от менюто. Оттам можете да запишете бележка за това, което искате да запомните за дадено местоположение.

Notes са лични и се съхраняват на устройството. Те са видими само за създателя на бележката.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *