macOS Sequoia срещу Sonoma: Какво е новото в macOS 15?

Сравняваме macOS Sequoia със Sonoma (версията на macOS, която трябва да замени). Разберете какви са промените от Sonoma към Sequoia и дали трябва да надстроите, за да можете да стартирате Sequoia.

На своето събитие WWDC 2024 през юни, Apple разкри какво ще бъде в новата версия на нейните операционни системи по-късно тази година. Вече видяхме какви са разликите между iOS 17 и iOS 18, но какво да кажем за Mac? Следващата версия е macOS 15 Sequoia и носи някои привлекателни нови функции, надграждайки тези, внедрени в macOS 14 Sonoma.

Списъкът за съвместимост на Mac, които могат да работят със Sequoia, е малко по-малък от този на macOS Sonoma, с няколко 13-инчови модела MacBook Air от 2018 г. и 2019 г., които няма да могат да инсталират Sequoia. В допълнение, само Macs с чип от серия M1, M2 или M3 ще поддържат новите AI функции, наричани „Apple Intelligence“. Така че може би се чудите дали си струва да актуализирате вашия Mac, за да можете да стартирате Sequoia, или ако се придържате към Sonoma ще бъде достатъчно.

Ето кратко ръководство за това какво предлагат macOS Sonoma и macOS Sequoia.

Функции в macOS 14 Sonoma

Когато macOS Sonoma пристигна през септември 2023 г., pristigna с редица готини надстройки, за да улесни работата с Mac. Ето нашия избор на най-важните функции, някои от които може дори да не сте открили още!

Widgets за работния плот

Интерактивни уиджети могат да бъдат поставени на вашия работен плот, което ви позволява да контролирате подкасти, да преглеждате времето, да настройвате или изпълнявате напомняния, да управлявате смарт устройства в дома си, да добавяте бърза бележка и много други полезни възможности. Галерията с уиджети (която се отваря, когато щракнете върху секцията за час и дата в горната част на екрана) е дом на всички налични уиджети, всичко, което трябва да направите, е да ги плъзнете на работния плот и сте готови.

Благодарение на Continuity можете също така да взаимодействате с вашите iPhone уиджети на работния плот на Mac, без дори да се налага да инсталирате тези приложения.

Ако се притеснявате от бъркотията, Apple са помислили и за това, тъй като уиджетите избледняват на заден план, когато използвате други приложения. Тъй като те са прозрачни в този режим, те също ще се вписват във всяка цветова схема на вашия тапет.

Screensavers

Говорейки за работния плот, Apple също подобриха опциите за скрийнсейвър и тапет, предлагайки изображения с висока разделителна способност на прекрасни места от цял ​​свят. Тези изображения бавно пътуват през пейзажа, докато се установят в неподвижно изображение, когато отворите работния плот. Просто допълнение, но красиво.

Надстройки за видеоконференции

Ако видеоразговорите и срещите ви не са привлекателни, тогава новият Presenter Overlay ще разпали нещата. Той е ограничен до Mac с M1 (или по-нови), така че имайте това предвид, ако имате необходимия хардуер от два режима – голям и малък – като в първия сте в центъра на екрана, а всички слайдове, които създавате, се показват зад вас, но все още се виждат. Ако искате повече фокус върху информацията, тогава малката опция ви прави плаващ прозорец, която може да се мести, за да сте сигурни, че данните, които представяте, са четливи от другите участници.

Ако харесват това, което правите, тогава могат да използват жест с ръка, за да задействат конфети, да ви вдигнат палец или да изберат от набор от други празнични анимации.

Надстройки на Safari

Safari получи някои допълнителни функции в macOS Sonoma. Основната актуализация на Safari беше Profiles, която ви позволява да настроите специални среди, например работа и дом, които имат различни разширения, хронология на търсенията, групи раздели, бисквитки и любими.

Версията на Safari, която пристигна с macOS Sonoma, също ви позволи да добавите всеки уебсайт към Dock, така че да работи като уеб приложение. Това ви спестява необходимостта да отваряте Safari и да посещавате сайта. За да добавите уеб страница към Dock, просто посетете уеб страницата и след това щракнете върху иконата за споделяне и изберете Добавяне към Dock. Просто щракнете върху иконата в Dock и ще бъдете там за миг.

PDF файлове и приложението Notes

Функцията за автоматично попълване на PDF файлове прави попълването на PDF файлове още по-лесно, тъй като предлага информация от вашите контакти, като вашия адрес и телефонен номер. Можете също да преглеждате PDF файлове в Notes, всъщност можете да съхранявате множество PDF файлове в бележка и да навигирате в тях страница по страница.

Една от големите промени в Notes е, че можете да импортирате бележки в страници, за да ги редактирате, ако искате да превърнете бележката в пълен документ.

За да редактирате бележка в Pages, отворете бележката в приложението Notes, щракнете върху иконата за споделяне и изберете Open in Notes.

Режим на игра

За геймърите на Mac новият Game Mode ще гарантира, че Mac дава на играта приоритет на използването на CPU и GPU, за да се увери, че производителността е възможно най-добра. Има и значително намалена латентност за Bluetooth контролери и аудио AirPods.

Други функции

Apple също внесоха подобрения и допълнителни функции в Messages, споделяне на парола, автокоригиране, сигурност и др.

Нови функции идват в macOS 15 Sequoia

Тъй като всичко по-горе вече е вградено в macOS, Apple също обяви следните функции, които ще бъдат добавени в macOS Sequoia в края на 2024 г.

Използвайте вашия iPhone на вашия Mac

Една от открояващите се характеристики на macOS Sequoia за Mac с M1 или по-нови чипове (или оборудвани с T2 intel Mac) е iPhone Mirroring. Това е възможността да работите с вашия iPhone директно от работния плот на Mac. Използвайки възможностите на Continuity (функция, въведена за първи път с Yosemite през 2014 г., която свързва всичките ви устройства на Apple), ще можете да отваряте приложения, да проверявате известия и да прехвърляте файлове между Mac и iPhone, без да се налага да вдигате своя iPhone изобщо ще можете да взаимодействате с вашия iPhone, дори ако седите на своя Mac в съседната стая.

Window tiling

Уморихте ли се да преоразмерявате прозорци ръчно, когато работите с множество отворени приложения? macOS Sequoia идва на помощ с новата си функция за подреждане на Windows. Сега, когато плъзнете прозорец настрани на екрана, той ще предложи автоматично да коригира размерите му, за да щракне в една четвърт или половина от дисплея. Можете също така да постигнете същото организационно постижение, като използвате клавишни комбинации. Очаквайте с нетърпение да имате по-спретнат работен плот.

Подобрения във видеоконференцията

Когато macOS Sonoma добави Presenter Overlay, macOS Sequoia предлага Presenter Preview. Това показва на водещия какво ще бъде споделено с другите по време на разговор, преди те да могат да го видят.

Има и нови замествания на фона, които могат да скрият състоянието на вашата стая.

Тези функции не са ограничени до FaceTime, ще можете да се възползвате от тях в други приложения за видеоконференции.

Актуализации на Safari

Браузърът на Apple продължава да се подобрява. Стартирането заедно с macOS Sequoia ще бъде нова функция Highlights, която извлича най-важната и подходяща информация на уеб страница, когато пристигнете (въпреки че трябва да я настроите на американски английски). Режимът на четене също получава тласък с резюме, показано в горната част на страницата, заедно със съдържание, което можете да използвате, за да навигирате през страницата.

Плюс това, специален инструмент за гледане на видео ще ви позволи да поемете контрол върху видеоклиповете в уеб страниците.

Както обикновено, актуализациите на Safari ще бъдат налични за предишните две версии на macOS, така че потребителите на Sonoma все още ще могат да им се наслаждават.

Приложение за парола

Както при iOS 18 и iPadOS 18, macOS Sequoia въвежда ново приложение за управление на пароли, което ви позволява да организирате вашите данни за вход, пароли, кодове и подробности за Wi-Fi, всичко това от един интерфейс на вашия Mac. Всички те се синхронизират с другите ви устройства, така че винаги ще разполагате с подробностите, от които се нуждаете, където и да сте.

Apple отдавна помага на клиентите да управляват всичките си пароли и информация за вход в iCloud Keychain, но 2024 е годината, в която цялата тази информация ще стане малко по-достъпна в приложение.

Игри

Надграждайки основите на игровия режим, въведен в macOS Sonoma, за тези с Mac с Apple Silicon, Apple обещава пристигането на нови AAA заглавия, които могат да се играят на Mac. Assassin’s Creed Shadows, Control, Sniper Elite 4 и Prince of Persia: The Lost Crown са сред водещите игри, които ще бъдат налични в Mac App Store през следващите месеци.

Съобщения

Както при iOS 18 и iPadOS 18, в macOS Sequoia ще имате повече възможности за форматиране на текст в Съобщения – включително добавяне на различни забавни анимации, допълнителни актуализации на Tapback – включително възможността да реагирате с всеки стикер или емотикони и възможността да планирате съобщения да излезете на по-късен час или дата.

Maps

macOS ще получи същите настройки на Maps като iOS и iPadOS. За потребителите в САЩ това означава нови топографски карти на 63 национални парка – истинско предимство за туристите. Те включват подробни мрежи от пътеки и пътеки, така че ще можете да намерите най-добрия маршрут за вашето пешеходно приключение. Можете също така да начертаете свой собствен, ако предпочитате да тръгнете в друга посока. Все още няма новини кога други страни ще получат топографски карти за собствените си паркове.

Notes

В macOS Sequoia приложението Notes ще получи възможността да записва аудио бележки и да създава транскрипция на това, което се казва (само за Apple Silicon).

Има и нова функция за математически бележки, която може да решава уравнения и други изчисления в реално време, с автоматични корекции, ако промените някой от знаците.

Акцентите най-накрая идват в Бележки (слава!), както и възможността за създаване на сгъваема секция, която може да поддържа оформлението ви чисто и управляемо.

Други функции

Има различни други настройки в macOS Sequoia, включително подобрения за това как AirPods взаимодействат с вашия Mac, актуализация на календара, който може да обработва по-сложни изрази, нова функция Scene в Freeform, която можете да използвате, за да се движите през документ, както и нови интелигентни колекции в приложението Photos.

За подробна разбивка на това, което Apple е мечтала за Mac, разгледайте нашето суперръководство за macOS Sequoia.

Какви са функциите на Apple Intelligence в macOS 15 Sequoia?

Apple представи Apple Intelligence на WWDC, което ще донесе по-персонализирано AI изживяване на Mac, iPhone, iPad и Apple Watch. Това включва инструменти за писане, които могат да ви помогнат да подобрите вашия текст, да го пренапишете в други стилове и да обобщите дълъг текст за секунди.

Има и възможност за създаване на изображения с помощта на AI, включително начин за създаване на изображения въз основа на вашите контакти, така че можете да изпращате на приятели и семейство персонализирани изображения на тях, облечени като супергерои, наслаждаващи се на парти за рожден ден или в други сценарии.

Има и широко разпространени подобрения на Siri, тъй като Apple въвежда подобрение на AI в своя цифров асистент. Тези подобрения включват включването на ChatGPT, въпреки че това ще бъде защитено от новия Private iCloud Compute, който ще предотврати злоупотребата с вашите данни.

Трябва да се отбележи, че поради хардуерни ограничения само следните M-серии Mac ще могат да използват Apple Intelligence:

iMac от 2021 г. и по-нови
Mac Pro от 2023 г
Mac Studio от 2022 г. и по-късно
MacBook Air от края на 2020 г. и по-късно
Mac Mini от края на 2020 г. и по-късно
MacBook Pro от края на 2020 г. и по-късно
Кои Mac компютри са съвместими с macOS Sequoia?

Ето официалния списък с Mac, които ще получат актуализацията на Sequoia:

iMac от 2019 г. и по-нови
Mac Pro от 2019 г. и по-късно
iMac Pro от 2017г
Mac Studio от 2022 г. и по-късно
MacBook Air от 2020 г. и по-късно
Mac Mini от 2018 г. и по-нови
MacBook Pro от 2018 г. и по-нови
Каква е разликата между macOS 14 и macOS 15?

Очевидно AI-ориентираните функции на Apple Intelligence, идващи със Sequoia, ще бъдат значително подобрение за Mac, но тъй като те са ограничени само до по-новите модели Mac, като Mac-овете с Intel са пропуснати, те не са единствената причина за актуализиране . Всъщност, когато стартират функциите на Apple Intelligent, те ще бъдат само в бета версия, така че това все още е технология в начален стадий.

За щастие, някои други впечатляващи функции идват в macOS Sequoia. Докато macOS Sonoma донесе допълнения, които помогнаха за персонализиране на Mac – включително скрийнсейвъри, джаджи за настолни компютри и Safari профили – macOS Sequoia има по-голям фокус върху множество устройства, с iPhone Mirroring и подобрена интеграция на парола чрез приложението Password, има и функции като подреждане на Windows за по-подреден работен плот и подобренията в игрите, които трябва да са от полза за игрите на Mac.

Просто е малко повече и малко по-добро, въпреки че най-добрите неща са запазени за тези с най-новите Mac.

Трябва ли да надстроя своя Mac, за да стартирам macOS 15 Sequoia?

Обикновено не е проблем да надстроите софтуера на Mac, тъй като Apple прави процеса лесен и често безболезнен. Ако обаче имате по-стар Mac, може да се наложи да вземете нов модел, за да стартирате Sequoia, или може да сте в състояние да стартирате Sequoia, но не и да се възползвате от всички забележителни функции на macOS Sequoia – като Apple Intelligence, iPhone Mirroring и аудио транскрипция в Notes – тъй като всички изискват поне устройство, захранвано от M1.

Ако имате Mac от серия M, а не по-стар модел, захранван от Intel, тогава macOS Sequoia трябва да се окаже впечатляващо надграждане, което прави вашия Mac още по-полезен, отколкото е сега.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *