Apple ще получи роля на наблюдател в борда на OpenAI

Apple ще получи роля на наблюдател в борда на OpenAI като част от сделката си за интегриране на възможностите на ChatGPT в iOS 18, според нов доклад на Bloomberg.

Според хора, запознати със ситуацията, за позицията е избран Фил Шилър, ръководител на App Store на Apple и негов бивш маркетинг шеф. Като наблюдател на борда той няма да изпълнява функциите на пълноправен директор, казаха хората, пожелали анонимност, тъй като въпросът не е публичен.

Към момента Шилър не е присъствал на никакви срещи, но уговорката трябва да започне по-късно тази година. Ролята ще постави Apple наравно с Microsoft, най-големият поддръжник на OpenAI и основен технологичен партньор. Шилър ще може да присъства на срещи и да получава информация за решенията, взети в компанията; той обаче няма да може да гласува или да упражнява други директорски правомощия.

Присъствието както на Microsoft, така и на Apple на срещи на борда може да се усложни, тъй като двете компании често са в пряка конкуренция. Освен това дискусиите относно бъдещи инициативи между OpenAI и Microsoft биха могли да създадат ситуации, при които Microsoft би искала Apple да бъде изключена от определени разговори.

ChatGPT ще присъства в iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia по-късно тази година, захранван от GPT-4o. Потребителите имат достъп до него безплатно, без да създават акаунт, а абонатите на ChatGPT могат да свържат своите акаунти и да имат достъп до платени функции. Ключовите възможности включват интеграция на Siri за подобрени отговори, инструменти за писане в цялата система за генериране на съдържание и възможности за създаване на изображения чрез Compose.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *