M4 Mac mini ще бъде като никой друг Mac, който някога сте виждали

Най-малкият Mac на Apple ще премине през най-голямата промяна. Ето какво трябва да знаете.

2024 г. може да се окаже голяма година за най-малкия Mac на Apple. Докато се говори, че други Mac компютри ще получат итеративни спецификации, според информация от източници Mac mini ще премине през драстични промени. Когато всичко е казано и направено, Mac mini може да се окаже най-интригуващият компютър на Apple. Ето какво трябва да знаете за предстоящия Mac mini и защо да го купите, независимо дали знаете за него или не.

Нов по-малък дизайн

Дизайнът, който Apple представиха през 2010 г., си отива. Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple ще направят Mac mini по-малък – горе-долу с размера на сегашния Apple TV, който е с размери 3,7 на 3,7 на 1,2 инча (93 на 93 на 31 милиметра), драстично по-малък от сегашния mini 7,75 на Рамка с размери 7,75 на 1,41 инча (19,7 на 19,7 x 3,58 см).

От години се носят слухове за по-малък Mac mini. Разглобяването на M1 и M2 Mac mini показва, че преминаването към чипове от серия M позволява по-малки дънни платки и други компоненти, оставяйки много място вътре в тези Mac компютри. 

Новият дизайн означава, че заема по-малко място, което е чудесно, ако имате малко бюро или просто искате да намалите безпорядъка на работното си пространство. Това също означава, че ще използва по-малко материали за производство и опаковане, така че е по-щадящ околната среда. 

По-лесно преносим

По-малкият Mac mini отваря нови възможности. Докато повечето хора мислят за MacBook, когато става въпрос за преносимост, Mac mini понякога се използва в мобилни ситуации. Хората стават креативни с Mac mini и го използват в автомобилни инсталации, павилиони, DJ настройки и др. Освен това е много по-евтин от MacBook, така че ултрапреносимото мини може да бъде чудесен вариант за студенти и хора, които работят от вкъщи и трябва редовно да сменят местоположението си.

Пъстри цветове

В момента Apple предлагат Mac mini само в сребристо. Ако се надявате на възраждане на Space Silver Mac mini, това вероятно няма да се случи – Space Black Mac mini би бил страхотен цвят, но вероятно също няма да се случи. защо Тъй като Apple TV е черен, Apple вероятно ще запазят Mac mini в сребристо, за да ги разграничаваме.

Но, ако трябва да мислим по-позитивно: би било страхотно, ако Apple решат да създадат Mac mini като iMac и да го предложат в цветовете на iMac. Apple може да предложат M4 Mac mini в синьо, розово, зелено и сребристо. Въпреки това, няма информация за цветовете на Mac mini и изглежда най-вероятно да го направят само в сребристо.

Сегашният Mac mini има алуминиев корпус, а Apple TV е с пластмасов. Тъй като алуминият е по-добрата опция при нагряване, Apple вероятно ще го използват за новия Mac mini.

M4 чип

Сегашният Mac mini има или базовия чип M2, или M2 Pro. Apple се придържат към това предложение за конфигурация, но според Гърман времето може да е различно, като M4 ще бъде наличен веднага, а M4 Pro ще дойде няколко седмици по-късно.

M4 направи своя дебют в iPad Pro и това ни дава добра представа колко бърз може да бъде един M4 Mac mini. M4 на iPad Pro е с 45 процента по-бърз от M2 на Mac mini – M4 на Mac mini може да бъде малко по-бърз, благодарение на форм-фактора на Mac mini, който му позволява да охлажда по-добре. И ако Mac mini има вентилатор за охлаждане – iPad Pro няма такъв – може би скоростта на Mac mini ще бъде с още няколко пункта по-висока.

След това има и M4 Pro, идващ към Mac mini за още по-голяма производителност. Очаквайте да видите 45 процента увеличение на производителността спрямо M2 Pro. Моделът M4 Pro ще бъде идеален за потребители, които изпълняват много задачи, изискващи голям процесор.

Ако все още използвате Mac mini, базиран на Intel, подобренията в производителността с M4 са огромни. Най-бързият Intel Mac mini е модел от 2018 г. с 3,2 GHz 6-ядрен процесор Core i7 – M4 iPad Pro е 162 процента по-бърз. 

Apple Intelligence

За да използват Apple Intelligence ви е необходим чип от серия M, за да можете да го използвате. Така че M4 и неговите предшественици са съвместими.

Ако вече имате M1 или M2 Mac mini, можете да стартирате Apple Intelligence, така че тази причина сама по себе си не е убедителна за надграждане. Но ако имате Intel Mac mini, повишаването на производителността и новият дизайн не са достатъчни.

Apple Intelligence включва инструменти за писане, за да проверите вашата граматика и да направите ревизии, които подобряват вашите оригинални чернови; Приоритетни известия; резюмета за Mail и Safari; и още много. Има и набор от генериращи AI инструменти за изображения и снимки. Apple ще пуснат тези функции през месеците след официалното пускане на macOS Sequoia и това е само за начало. Apple Intelligence вече е основна част от macOS и Apple непрекъснато ще разработват нови функции за Apple Intelligence.

Портове

Логиката ни насочва, че ако Apple правят Mac mini по-малък, той може да няма същите портове като сегашния Mac mini. Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple са тествали нови Mac mini с три USB-C порта, HDMI и порт за захранване. 

Двата USB-A порта на текущия Mac mini вероятно няма да са на новия Mac mini, така че по-старите устройства ще имат нужда от адаптер. Изглежда, че може да няма място и за гигабитов Ethernet. Това може да е проблем за хора, които обичат да използват Mac mini като сървър или предпочитат скоростта на кабелна мрежа.


Новият Mac mini ще бъде приблизително със същия размер като Apple TV 4K, което означава, че няма да има много място за различни портове.

Гurman не казва конкретно дали USB-C портовете са Thunderbolt, но тъй като настоящият Mac mini има до четири Thunderbolt порта, вероятно новият Mac mini също ще има. Също така е възможно Apple да добавят четец на SD карти като MacBook Pro или преден USB-C порт като Mac Studio.

Чакахме от години Apple да предложат хъб за Mac mini, който да добави допълнителни USB портове, както и Ethernet, HDMI, слотове за карти и др. Не сме чували никакви слухове за подобен аксесоар, но можете да разгледате някои отлични опции на трети страни в нашето ръководство за най-добрите USB-C хъбове и адаптери за Mac.

Достъпност

Mac mini е най-достъпният Mac на Apple. Разбира се, той не включва дисплей, клавиатура или мишка, но не е трудно да се намерят добри версии и все пак да останат доста под цената на нисък клас iMac. 

Ценовата история на Mac mini може да ни даде представа какво може да направят Apple. Оригиналният Mac mini беше пуснат през 2005 г. в САЩна цена от $499. През 2006 г. тази базова цена беше повишена до $599. Оттогава средната му цена е по-висока от тази, като моделът M1 започва от $699, а M2 пада обратно до $599.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *