macOS 15 Sequoia: Всичко, което трябва да знаете за актуализацията на Mac

Ето какво трябва да знаете за следващата актуализация macOS. Научете за macOS 15 Sequoia, включително кога ще излезе новата актуализация macOS 15, съвместимост, нови функции и най-новата информация.

Функции

След WWDC keynote на 10 юни вече знаем, че следващата версия на macOS ще се казва Sequoia, кръстена на Калифорнийския национален парк. Сред новите функции, които идват в Macs, са iPhone mirroring, което поставя екрана на вашия iPhone на дисплея на вашия Mac и ви позволява да взаимодействате с него чрез мишката и клавиатурата си.

Тази безплатна софтуерна актуализация ще донесе набор от настройки на интерфейса, корекции на грешки и нови функции. В тази статия ще разберете всичко, което трябва да знаете за macOS 15. Някои нови функции са запазени за Mac с чип от серия M. Apple също така показват редица функции на Apple Intelligence, които ще предложат помощ когато пишете, създавате изображения, редактирате на снимки и др.

Бета версията за разработчици беше пусната на 10 юни и ние ще обсъдим най-новите версии на бета версията. Също така ще обясним кога ще излезе окончателната версия на macOS 15, как да я актуализирате, когато излезе, кои модели Mac ще могат да работят с macOS 15 и функциите, които ще бъдат добавени в новата операционна система.

Името на macOS 15: Как ще се казва новата версия?

Откакто Apple спряха да използва имената на котките в джунглата с macOS 10.9 Mavericks, те използват места в Калифорния, за да идентифицира своите годишни актуализации на операционната система. Последните няколко години бяха Sonoma, Ventura, Monterey, Big Sur, and Catalina. Apple имат търговска марка на няколко други имена на места, включително Condor, Mammoth, Redwood и Sequoia – така че името Sequoia се очакваше да се появи в даден момент и наистина се появи.

macOS 15 Sequoia е кръстен на националния парк в Калифорния, дом на планини, каньони и най-големите дървета в света.

Дата на излизане на macOS Sequoia

Окончателната версия на macOS 15 ще бъде пусната за потребителите през есента. В близкото минало изданието дойде няколко седмици след пускането на новата версия на iOS, въпреки че през 2023 г. изданието на macOS дойде по-рано от обикновено. Ето датите на пускане на предишните пет версии на macOS:

macOS 14 Sonoma: 26 септември 2023 г
macOS 13 Ventura: 24 октомври 2022 г
macOS 12 Monterey: 25 октомври 2021 г
macOS 11 Big Sur: 12 ноември 2020 г
macOS 10.15 Catalina: 7 октомври 2019 г
macOS 10.14 Mojave: 24 септември 2018 г
Както през 2023 г., може да видим macOS 15 бива пуснат през септември, около времето на iOS 18, 23 септември. Но може да чакаме до края на октомври, може би 21 октомври 2024 г. за стартирането.

Apple ще проведат събитие за представяне на iPhone 16/Apple Watch 10 през септември, по време на което може да обявят датата на пускане на новата актуализация macOS. Разбира се, нови продукти на Apple стартират през цялата година – вижте кога е следващото събитие на Apple, за да научите повече за плановете на компанията за пускане на продукти.

Според MacRumors, Apple планират да пусне macOS Sequois през септември, едновременно с iOS 18.

След като излезе финалната версия, инсталирането на macOS Sequoia ще бъде лесно. Отворете System Settings и отидете на General > Software Update; macOS ще провери за налични актуализации и ще ви преведе през процеса на инсталирането им. А най-лесно ще е , ако сте включили автоматичните актуализации, които можете да направите от същото място.

macOS Sequoia beta: най-новата версия

Бета за разработчици

Apple започнаха бета програмата скоро след като разкриха подробностите за macOS 15 на WWDC. Бета версията е налична за всеки, който иска да я стартира, но трябва да се отбележи, че тази бета версия е много вероятно да има грешки, така че не препоръчваме да я инсталирате на основното ви устройство.

Втората версия на бета версията за разработчици пристигна на 24 юни. Тази версия ще притежава iPhone Mirroring – възможност за достъп до iPhone през Mac.

Третата бета версия беше пусната на 10 юли. Бета 4 на macOS Sequoia 15 беше пусната на 23 юли. Бета 5  беше пусната на 5 август. Бета 6  беше пусната на 12 август.

На 29 юли Apple преминаха към macOS Sequoia 15.1 beta и представиха някои функции на Apple Intelligence. Това е така, защото първоначалното стартиране на macOS 15 Sequoia няма да включва AI функции.

На 12 август Apple пуснаха macOS Sequoia 15.1 beta 2. Това е бета версия. която ще работи само на M-серия Mac.

на 12 август Apple пуснаха iOS 15 бета 6.

Обърнете внимание, че в доклад на 9to5Mac се посочва, че Apple Intelligence няма да работи, ако 15.1 beta е актуализиран на външно устройство. Не е известно дали това условие ще остане, когато Apple официално пуснат 15.1.

На 20 август Apple пуснаха macOS 15 beta 7.

Как да инсталирате бета версията на macOS

Ако искате да инсталирате бета версията, трябва да сте регистриран разработчик на софтуер на Apple, който има безплатни и платени ($99/£79) версии. От юни 2023 г. Apple пуснаха бета версията за всички регистрирани разработчици – така че сега всеки може да получи възможно най-ранен достъп до бета версията на macOS, без да плаща нито стотинка.

Също така, ако се интересувате от стартиране на macOS Sequoia 15.1 beta, за да изпробвате функциите на Apple Intelligence, трябва да го инсталирате на вътрешното устройство на вашия Mac. Доклад от 9to5Mac сочи, че Apple Intelligence на 15.1 beta не работи при инсталиране на външни устройства.

Ако предпочитате, можете да изчакате публичната бета версия, която вероятно ще бъде по-стабилна от бета версията за разработчици.

Отделно ще ви обясним как да се присъедините към бета програмата на Apple, включително подробности как да получите безплатен акаунт на програмист.

След като се регистрирате, когато отидете на System Settings > General > Software Update на вашия Mac, ще видите нов раздел за бета актуализации, който ще посочи версията на бета версията, която е инсталирана на устройството ви. Например, ако искате да инсталирате бета версията за разработчици, изберете macOS 15 Public Beta,.

Само запомнете: бета версиите не са толкова сигурни, колкото официалната версия – функциите може да бъдат внедрени и след това махнати или може да не работят правилно, потребителският интерфейс може да се промени и съвместимостта с приложения на трети страни не е гарантирана.

Съвместимост с macOS Sequoia: Кои Mac-ове ще могат да работят с macOS 15?

iMac от 2019 г. и по-нови
Mac Pro от 2019 г. и по-късно
iMac Pro от 2017г
Mac Studio от 2022 г. и по-късно
MacBook Air от 2020 г. и по-нови
Mac mini от 2018 г. и по-нови
MacBook Pro от 2018 г. и по-нови
Това означаваше, че има два 13-инчови модела MacBook Air от 2018 г. и 2019 г., работещи със Sonoma, които няма да могат да инсталират Sequoia. Все пак има няколко Intel Mac, които могат да работят с macOS Sequoia. Обсъждаме отделно как macOS Sequoia се сравнява със Sonoma.

Въпреки това, само Macs с чипове от серия M1, M2 или M3 ще поддържат новите AI функции, наричани „Apple Intelligence“. Това включва следните модели:

iMac от 2021 г. и по-нови
Mac Pro от 2023 г
Mac Studio от 2022 г. и по-късно
MacBook Air от края на 2020 г. и по-късно
Mac mini от края на 2020 г. и по-късно
MacBook Pro от края на 2020 г. и по-късно

Списъкът за съвместимост се превръща в належаща грижа за потребителите на Intel Mac. След като Apple представиха своята M-серия Macs, от компанията споделиха, че ще продължат да поддържат Intel Mac за няколко години, но не предоставиха повече подробности. Последният Mac, който премина от Intel към Apple Silicon, беше Mac Pro миналата година. Часовникът тиктака на Intel Mac, но последното поколение Intel Mac остава в списъка за съвместимост с macOS 15.

macOS Sequoia: Нови функции

macOS 14 Sonoma получи изключително много функции през 2023 г., включително промени в Widgets, нов Game Mode, възможност за лесно превръщане на уеб страници в уеб приложения и забавни допълнения към приложенията за видеоконферентни разговори. Слуховете предполагат, че няма да има много нови функции в macOS 15, като свързаните с AI подобрения в iOS 18 поемат по-голямата част от фокуса върху разработката. Има обаче някои подобрения на AI, които ще пристигнат заедно с iPhone

Apple обявиха множество нови функции за актуализацията, които ще опишем по-долу. Не всички нови функции обаче ще бъдат налични при стартирането. Някои нови функции ще се появят „по-късно тази година“ в следваща софтуерна актуализация.

iPhone mirroring

iPhone mirroring е ново развитие на Continuity. Continuity е функция, която съществува на Mac от няколко години, което означава, че можете да използвате своя Mac заедно с други устройства по безпроблемен начин, което прави възможно поставяне, споделяне на екран и споделяне на мишка и клавиатура между устройства.

С новата възможност за дублиране на iPhone на дисплея на Mac ще бъде възможно Mac да се свързва с iPhone и да показва екрана на iPhone на дисплея на Mac. По този начин потребителят ще може да управлява своя iPhone от своя Mac, като използва клавиатурата и мишката за да си взаимодейства.

Също така ще бъде възможно да стартирате приложения за iPhone през вашия Mac. Всяко аудио от iPhone ще се възпроизвежда през високоговорителите на Mac.

По време на всяка манипулация на iPhone през Mac, iPhone ще остане заключен, така че никой да не може да види какво правите. Също така ще бъде възможно да използвате телефона нормално, докато е свързан към Mac.

Потребителите също ще могат да получават известия от iPhone на Mac. Те ще се показват заедно с известията за Mac. С тях може да се взаимодейства дори когато iPhone не е наблизо. Щракнете върху известие и ще бъдете отведени в приложението на вашия iPhone през дисплея на Mac.

Window Tiling

macOS Sequoia ще допринесе с нов, по-спретнат начин за подреждане на прозорците. Когато потребител плъзне прозорец до ръба на екрана, той ще покаже място на работния плот, в което можете да поставите този прозорец. Това ще улесни бързото подреждане на прозорци една до друга, така че повече приложения да се виждат.

Ще има нови клавишни комбинации и shortcuts в менюто, които да помогнат на потребителите да организират прозорците още по-бързо.

Видеоконферентна връзка

Нов преглед на презентатора ще покаже на потребителите какво ще споделят, преди да го споделят. Тази функция ще работи със Zoom и други приложения, както и с FaceTime.

Също така ще бъде възможно да се прилагат вградени фонове с цветни градиенти и тапети. Потребителите също ще могат да качват свои снимки.

Safari 18

Safari 18 ще включва няколко нови функции, включително нова функция Highlights, която ще помогне на потребителите да открият информация. Функцията Reader също получава нов дизайн, за да минимизира разсейването, когато четете статия.

Ако има видео на страницата, то ще бъде поставено отпред и в центъра и потребителят ще има достъп до контролите за възпроизвеждане и възпроизвеждането picture-in-picture също ще бъде възможно.

Други функции, за които се говори, включват „Web Eraser“ и ново меню за контрол на страницата. Твърди се също, че актуализация през 2025 г. ще донесе подобрение на AI към Visual Lookup не само в Safari, но и в цялата операционна система, въпреки че очакваме потвърждение.

Ново приложение за пароли

Apple пренасят iCloud Keychain в 21 век. Apple казват, че новото приложение Passwords ще направи още по-лесен достъпът до паролите ви: пароли за сайтове, Wi-Fi пароли и други идентификационни данни на едно място. Безпроблемно ще се синхронизира между устройствата на Apple и Windows с приложението iCloud за Windows.

Калкулатор

Говореше се, че Apple работят върху ново приложение за калкулатор. Може да бъде преработен, за да прилича на версията за iOS, с нови функции, включително лента с история, преработени реализации и прозорец с възможност за промяна на размера. Apple разкриха, че ще бъде възможно да видите предишни изчисления с функция History.

Календар и напомняния

Приложението Calendar ще позволи на потребителите да управляват напомняния. Потребителите ще могат да преглеждат събития и задачи от напомняния в календара. Актуализиран месечен изглед също ще бъде наличен и двете приложения ще видят промени в потребителския интерфейс.

Функции на Apple Intelligence

Няколко доклада през последните няколко месеца показват, че Apple работят много върху AI и че генеративният AI (използващ AI за създаване на съдържание) ще има голяма роля в macOS.

Писане

Apple Intelligence ще помага на потребителите да подобрят своето писане и комуникация. Инструментите за писане са вградени в цялата система, които ще предлагат пренаписване, коригиране и обобщаване на текст в приложения, насочени към писане, като Mail, Notes, Pages и приложения на трети страни.

Изображения

Нови възможности за изображения също ще дойдат в M-серията Mac. В Image Playground потребителите ще могат да създават изображения в три стила: анимация, илюстрация или скица.

Снимки

Нова функция за спомени в снимки ще създава видеоклип от снимки и видеа въз основа на описание, предоставено от потребителя. Apple Intelligence ще избере снимките и видеоклиповете, ще разработи сюжет въз основа на снимките и ще ги подреди във филм.

В допълнение, нов инструмент за почистване ще идентифицира и премахне нежеланите обекти от фона на снимката.

Siri

Siri също получава някои актуализации, тъй кати AI и ChatGPT ще бъдат интегрирани в Siri. Една от най-простите промени в Siri е, че ще бъде по-лесно да пишете в Siri, вместо да се налага да говорите с асистента на устройството.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *