Тези 8 приложения ще превърнат вашия Mac в нещо много по-мощно

Колкото и да е добър macOS за извършване на команди, ние имаме всички задачи, които бихме искали да ускорим или автоматизираме на нашите Mac. Въпреки това, когато macOS може да поеме тежестта вместо вас, ви освобождава време и премахва досадните задължения, като ви позволява да се съсредоточите върху по-важна работа.

За щастие, помощта е налице, тъй като macOS има процъфтяваща екосистема от приложения, които са специално създадени за автоматизация. Всеки може да изпълнява задачи, които иначе трябва да вършите сами, спестявайки ви време и проблеми. Ако това звучи като нещо, което ви интересува, прочетете нашия избор от всички най-добри приложения за Mac за автоматизация.

Shortcuts

Ако искате да започнете да автоматизирате действията на вашия Mac, няма по-добро място да започнете от собственото приложение Shortcuts на Apple. То е налично на вашия компютър Apple и има огромна общност от потребители, които създават и споделят Shortcuts един за друг.

Shortcuts ви позволяват да създавате workflows, които изпълняват набор от действия в реда, който зададете. След като започнете да използвате Shortcuts, той бързо преминава през действията в своите инструкции, което е отличен начин за бързо изпълнение на трудоемки, продължителни или просто досадни задачи.

Но става още по-добро: можете да настроите Shortcuts да се изпълняват автоматично, без да е необходимо никакво действие от ваша страна. Например, може да искате вашите светлини да се включат, когато вашият iPhone индикира, че сте пристигнали у дома. Или можете да зададете Shortcut, който да се изпълнява автоматично през нощта. Тези примери и други могат да бъдат постигнати с възможностите за автоматизация на приложението Shortcuts.

Keyboard Maestro

Искате ли да погледнете отвъд Shortcuts? Насочете се направо към едно невероятно приложение, наречено Keyboard Maestro. Това приложение е съветник за автоматизация, който поема контрола над почти всичко, което можете да си представите, и ускорява деня ви неизмеримо в процеса.

Обхватът му от способности е феноменален. Можете да използвате Keyboard Maestro за автоматично попълване на формуляри на уебсайтове, подреждане на прозорци на приложения, създаване на текст, извършване на изчисления, отваряне на приложения и документи и много други. Той идва със стотици вградени действия, условия и цикли, които могат да се комбинират в мощни workflows за всичко, което искате да направите.

Всичко това прави Keyboard Maestro едно от най-добрите приложения за Mac за автоматизация и такова, което трябва да е в горната част на списъка ви, ако искате да увеличите производителността на macOS.

Raycast


В най-основния си вид Raycast работи малко като лентата за търсене Spotlight на Apple в macOS, като намира файлове и отваря приложения вместо вас. Но това е само една част това, което Raycast може да направи – използван добре, той се превръща в идеалното приложение за автоматизация.

Raycast има огромен набор от функции, така че си струва да се потопите и да видите как може да ви помогне всеки ден. Но ако искате да спестите време, той може да се справи с голям набор от задачи за вас само с натискането на един бутон.

Alfred


Докато Alfred превъзхожда автоматизацията, той е умел в много повече от това. Казано по-просто, това е универсален инструмент за опитни потребители, който трябва да бъде първото ви ,,пристанище“, когато стартирате нови задачи на вашия Mac.

Например, това е лента за търсене в стил Spotlight, която може бързо да намери вашите файлове. Можете да го използвате, за да контролирате музиката си, без да е необходимо да превключвате към Apple Music или Spotify. И може да контролира вашия Mac на високо ниво, като го изпраща в режим на заспиване, осъществява достъп до системните предпочитания, изпразва кошчето и др.

Но става още по-мощен, когато започнете да използвате неговите функции за автоматизация. След като инсталирате Alfred’s Powerpack, ще получите достъп до нов начин за използване на вашия Mac. Можете да свържете ключови думи и действия заедно, след което да ги задействате с персонализирани клавишни комбинации и shortcuts, за да правите нещата по-бързо от всякога.

Stecker

Идеята зад Stecker е проста: когато включите външен аксесоар или периферно устройство към вашия компютър на Apple, macOS трябва да може да изпълнява определени подходящи задачи автоматично. Stecker превръща тази концепция в реалност.

Включете или изключете аксесоар и Stecker ще може да изпълни shortcut, без да се налага да си мръднете пръста.

Започнете любимото си приложение за запис на подкасти, когато включите микрофон, деактивирате Wi-Fi, когато свържете Ethernet адаптер, или промените подредбата на системната си клавиатура, когато включите конкретна клавиатура.

Работейки по този начин, конекторът прави работата с периферни устройства много по-ясна. Вместо да се налага да се лутате в менютата и да персонализирате настройките всеки път – което бързо се превръща в досадно занимание.

Hazel


Писнало ви е от претрупани папки с файлове на вашия Mac? Нека Hazel въведе ред в хаоса. Това изящно приложение може да управлява файловата организация от ваше име, слагайки край на обърканите папки и разбърканите файлове.

Използвайки простия интерфейс на Hazel, можете да зададете персонализирани правила за всяка папка. Това може да означава, че всичко поставено вътре в него ще бъде преобразувано в определен тип файл. Може да включва добавяне на етикет към всеки файл въз основа на датата, на която е създаден. Или можете да настроите Hazel да премести файловете на ново място, след като бъдат пуснати в папката. Има много опции, които да задоволят и най-систематичните сортиращи машини.

Още по-добре, Hazel може да „наблюдава“ папките за промени. В случаи като този приложението може да изпълнява задачите си веднага щом добавите файл към наблюдаваната папка. Всичко е автоматизирано просто се отпуснете и оставете Hazel да се справи с целия процес.

Keysmith

Apple са заредили куп клавишни комбинации в macOS, но тази система няма гъвкавост. Ами ако искате да създадете свои собствени shortcuts за персонализирана задача? Това може да се окаже трудно – освен ако не сте инсталирали Keysmith.

С това приложение можете да създавате нови многостъпкови клавишни комбинации, които могат да се използват за различни задачи. Всичко, което трябва да направите, е да запишете набор от действия, след което да дефинирате клавишна комбинация, която искате да задейства последователността. След като сте готови, тази клавишна комбинация или shortcut може да се използва за задействане на верига от команди, което ви спестява много време.

Потенциалът за автоматизация на Keysmith е увеличен значително благодарение на съвместимостта му с почти всичките ви любими Mac приложения. Така че, независимо дали искате да прикачите заявка за изтегляне на GitHub към задача на Trello или бързо да маркирате избран текст в Google Документи, Keysmith ви позволява да го направите светкавично.

MacUpdater


Актуализирането на вашия Mac и всичките му приложения може да бъде истинско мъчение. Не само, че е трудно да прегледате приложенията си едно по едно, но винаги има шанс да забравите да проверите едно или две от тях, пропускайки актуализации в процеса.

Но всичко това може да остане в миналото, ако използвате MacUpdater. Тази брилянтна помощна програма проверява всичките ви инсталирани Mac приложения, за да види дали трябва да бъдат надстроени. Ако има нужда, приложението ще извърши актуализациите във фонов режим вместо вас, позволявайки ви да продължите с по-важна работа междувременно.

Това означава, че е не само жизненоважен инструмент за спестяване на време, но и ключ към сигурността на вашия Mac.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *