Слух: Apple планира собствен SSD диск за новия 11.6-инчов MacBook Air

MacRumors споделя, че Apple работи здраво върху нов MacBook Air модел който да бъде представен на събитието „Back to the Mac“ следващата сряда, 20-ти Октомври. Според AppleInsider пък, новото устройство ще има по-малък, 11.6-инчов дисплей (за справка актуалния към момента модел е с 13.3-инчов дисплей). Обновената линия MacBook Air може вече да се произвежда, което предполага че може да е наличен на пазара веднага след събитието.

Но може би най-интересната част от този слух е, че Apple най-накрая предприема голямата крачка да прескочи традиционната хард диск, а дори и SSD (solid state disk) технология, като заложи на собствена „SSD карта“ – вградено дисково пространство подобно на това при iPhone, iPod и iPad.

„Новите модели ще изоставят стандартните HDD и SSD и вместо това ще работят с „SSD Card“ – устройство което няма стандартната кутия на диск, а по-скоро прилича на платка RAM памет, но за съжаление не е толкова лесно заменимo“

Според AppleInsider този нов компонент – алтернатива на стандартния SSD диск, разработена от Apple, ще бъде интегриран в Mac компютрите по начина по който флаш паметта е вградена в iPod, iPhone и iPad. Този подход ще бъде много по-евтин от вграждането на стандартни дискове, при което трябва да се съобрази и размера и формата на диска, а спестените разходи ще са в полза на клиентите.

Флаш-базирания MacBook Air ще има и други предимства освен по-ниската цена – той ще има по малко време на зареждане, по-бързо ще се „събужда“ и колкото и невероятно да звучи – може да има дори още по-тънък дизайн.

CNET вярва че подобен компютър ще има цена „много по-ниска“ от сегашните $1,449 (САЩ) за MacBook Air, а това ще разгърне пазарния потенциал на компютъра. Според източниците им новия модел ще включва също Intel Core 2 Duo процесор и увеличен живот на батерията в сравнение със сегашния модел.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *