Нови функции на macOS Sequoia

Това, което сме написали тук, е доста обещаващо, но най-големите подобрения все още не се знаят.

Единствената реална възможна пречка за тези, които са на оградата относно надграждането, може да бъде пристигането на Apple Intelligence, което Apple нарича своя пакет от AI функции, пуснати в macOS Sequoia, iOS 18 и iPadOS 18. Тези нови функции изглеждат мощни, като ви предлагат интегриран достъп до генериране на изображения и текст, както и AI помощ в macOS Sequoia.

За съжаление, Apple Intelligence не е планирано да бъде публично достъпен до есента на 2024 г. Така че, въпреки че се предполага, че е предназначен да бъде голяма част от macOS Sequoia, все още не знаем точно какво въздействие ще окаже.

macOS Sequoia: Наличност

Бета версията на macOS Sequoia вече е достъпна за изтегляне. Ако не сте сигурни как да я изтеглите, вижте нашето ръководство за това как да изтеглите бета версията на macOS Sequoia.

Това е добра възможност да започнете работа със Sequoia, преди да е завършена напълно, освен ако не ви харесва идеята да стартирате незавършен софтуер, вероятно е най-добре да изчакате окончателната версия да бъде пусната тази есен.

Въпреки че функциите на Apple Intelligence може да се появят под някаква форма в бета версиите, Apple казват, че ще бъде официално онлайн едва през есента на 2024 г.

macOS Sequoia: Поддържани устройства

Sequoia е безплатен ъпгрейд за всички Mac-ове, които го поддържат, и от това, което видяхме при тестване на ранната бета версия, си струва усилието да надградите.

Разбира се, всеки път, когато Apple пуснат нова операционна система, тя излиза със списък на Mac-ове, които я поддържат. Този път macOS Sequoia е най-вече съвместим с всички същите Mac-ове, които можеха да работят с macOS Sonoma, с изключение на старите MacBook Air от 2018 и 2019 г. — те няма да направят скок към Sequoia.

Ето и официалният списък на компютрите, които ще поддържат новия ъпгрейд:

iMac: 2019 и по-нови
iMac Pro: 2017 г
Mac Pro: 2019 и по-нови
Mac Studio: 2022 и по-нови
MacBook Air: 2020 и по-нови
Mac mini: 2018 и по-нови
MacBook Pro: 2018 и по-нови

macOS Sequoia: Поетапно надграждане

Нещо , което трябва да знаете за macOS Sequoia е, че вероятно няма да бъде завършен при стартирането.

Това е така, защото редица функции, най-вече всички малки надстройки, предоставени от Apple Intelligence, са планирани да станат достъпни през есента на 2024 г. Така че, ако надстроите до Sequoia преди Apple Intelligence да е онлайн, бъдете готови за фина актуализация.

Когато Apple Intelligence стане наличен в macOS Sequoia, той ще добави множество помощни средства за „AI“ във вашия Mac, включително Writing Tools за генериране на текст и Image Playground за създаване на изображения. Image Playground ще бъде самостоятелно приложение, но ще бъде достъпно и в други приложения, като Messages, и ще ви позволи да генерирате изображения в движение, както и новите генерирани от потребителите емоджита (известни още като Genmoji).

Siri също трябва да получи надстройка в macOS Sequoia, когато бъде пусната Apple Intelligence, а виртуалният асистент на Apple е планиран да получи силата да „вижда“ какво правите на вашия Mac и да предприема действия в приложенията.

macOS Sequoia: iPhone Mirroring

Може би най-голямата нова функция, налична в момента в macOS Sequoia, е iPhone Mirroring, въпреки че трябва да имате iPhone с iOS 18, за да я използвате.

Начинът, по който работи е прост: Sequoia идва с ново приложение iPhone Mirroring и ако сте влезли както във вашия Mac, така и във вашия iPhone с един и същ Apple ID, можете да го използвате за достъп и преглед на екрана на вашия iPhone направо на работния плот на вашия Mac .

Процесът на настройка е сравнително лесен, въпреки че изисква вашият iPhone да е сравнително близо до вашия Mac с активирани Wi-Fi и Bluetooth и на двата. След това просто стартирате iPhone Mirroring, изчакайте да открие телефона ви, влезте в своя iPhone и сте готови. Въпреки това не можете да използвате и двете едновременно – отключете телефона си и губите достъп до него на вашия Mac.

Въпреки че може да е малко придирчиво, ако се движите или използвате телефона си, тъй като iPhone Mirroring губи връзка всеки път, когато влезете в телефона си (и поне в бета версия, не се свързва автоматично), това безспорно е чудесен начин за достъп до вашите файловете и приложенията на iPhone на вашия Mac.

Можете да стартирате мобилни приложения направо на работния плот на Mac, например, или да плъзгате и пускате снимки от вашия iPhone на вашия Mac (когато тази функция стане достъпна по-късно тази година). Наскоро го използвах, за да играя една от любимите си мобилни игри (Six Ages: Ride Like the Wind) направо на работния плот на моя Mac по време на разговор в Google Meet и работи перфектно, автоматично се завърташе в пейзажен режим с кристално чист звук, идващ от играта и обаждането.

macOS Sequoia: Safari

Safari получава надграждане на използваемостта с macOS Sequoia, което включва редица малки подобрения, като преработен режим Reader и ново видео наслагване, което ви позволява по-лесен достъп до контролите за възпроизвеждане на видео, докато гледате видеоклипове в режим на цял екран.

Голямото ново допълнение е функцията Highlights, малкият бутон, който се появява от лявата страна на адресната лента, когато посещавате уебсайтове в Safari. Safari използва машинно обучение, за да извлича данни от уебсайтове и да ги показва в прозореца Highlights, така че можете бързо да щракнете върху него и да видите подробности като адреса на ресторант в Apple Maps (заедно с бутон за получаване на указания или обаждане до мястото) или Връзки към Apple Music за слушане на песни от група, спомената на уебсайт.

macOS Sequoia: бележки

Приложението Notes ще бъде подсилено от Apple Intelligence и macOS Sequoia, придобивайки готини нови функции като възможността за запис и транскрибиране на аудио, нови инструменти за подчертаване и организиране на вашите бележки и нова функция Math Notes, която автоматично попълва математически уравнения вместо вас.

macOS Sequoia: Съобщения

Има и някои забавни нови допълнения, идващи към Messages в macOS Sequoia, но отново няма да бъде напълно надстроен, докато Apple Intelligence не бъде активен.

Трябва да изчакаме Apple Intelligence да изпробва възможността за генериране на изображения или емоджита (известни още като Genmoji) направо в приложението Messages, например.

Но по време на работата ми с macOS Sequoia имах възможност да изпробвам някои от нейните нови функции на Съобщенията, като възможността да ги планирам или опцията да отговарям – съжалявам, Tapback – на всяко съобщение с всякакви емотикони, които искам.

Разбира се, изглежда малко смешно за хората, които не използват iOS 18, тъй като им изпраща дълъг неудобен текст, който гласи „Реагира [smiley emoji] на „[предишно текстово съобщение]““, но ако всичките ви приятели са на iOS 18,това е едно много симпатично допълнение към Messages.

Освен това има някои нови текстови ефекти.

macOS Sequoia: Пароли

Новото приложение за пароли, което идва с macOS Sequoia, е просто и лесно за използване, което е чудесно да се види. Не се нуждае от много фантастични функции, защото се основава на това, което вече е налично във вашия iCloud Keychain, така че има вероятност, когато го задействате, вече да имате доста запазени пароли.

Можете също така лесно да добавяте нови пароли и има поле „Бележки“, прикачено към всяка, където можете да запишете полезна информация за паролата, като например чия Wi-Fi мрежа е или кой акаунт е свързан с кое дете във вашето домакинство и т.н. .

Освен това приложението Passwords ви дава червен флаг, когато открие компрометирана парола, може автоматично да генерира пароли и силни пароли за вас. Като приятно допълнение, той също така ви позволява сигурно да споделяте пароли и ключове за достъп с хора от вашето семейство чрез Apple Family Sharing.

macOS Sequoia: Изводи

Това, което наистина чакаме, е Apple Intelligence. Apple закъсняват с AI манията, която в момента обхваща технологичната индустрия, и нямаме търпение да видим дали този по-предпазлив подход ще доведе до по-полезни, по-способни AI функции, когато най-накрая пристигнат в macOS Sequoia.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *