Ето всички нови M3 Apple Mac, които се очакват тази година

През 2023 г. от Apple пуснаха 24-инчов iMac, захранван от M3, както и нови 14-инчови и 16-инчови модели MacBook Pro с чипове от серия M3. Но останалата част от гамата Mac на Apple все още предстои да бъде актуализирана до най-новите процесори M3.

Сега, когато 2023 г. приключи, вниманието естествено се насочва към другите Mac-ове в гамата на компанията и къде се вписват в пътната карта на Apple M3 за следващата година. Ето какво гласят последните слухове.

M3 MacBook Air

Apple продава три версии на MacBook Air: по-евтин 13-инчов модел от предишно поколение с чип M1 и 13-инчови и 15-инчови модели, оборудвани с по-новия чип M2. Въпросът е кога Apple ще спре ‌M1‌ ‌MacBook Air‌ и ще замени най-добрите си 13-инчови и 15-инчови машини с еквиваленти на M3?

Съществуващият 15-инчов ‌MacBook Air‌ пристигна през юни 2023 г., което не е толкова отдавна по отношение на циклите на актуализация на Mac. Въпреки това, Apple пусна ‌M2‌ 13-инчов ‌‌MacBook Air‌ през юни 2022 г. Сега той е най-старият Mac в текущата реколта на Apple, тъй като не е актуализиран повече от 550 дни.

Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple разработва нови модели M3 ‌MacBook Air‌, които са планирани да бъдат пуснати през март тази година. През октомври беше съобщено, че и двата модела са преминали тестове за инженерна проверка (EVT), ранна фаза на производствени тестове на прототипни устройства. Чипът M3, използван в Airs, се очаква да има подобен брой CPU и GPU ядра като чипа ‌M2‌ в настоящите модели.

Според Гърман, Apple разработва Mac заедно с macOS 14.3, актуализация, която се очаква между края на януари и февруари, но новият хардуер може да бъде доставен през март. Новите модели ‌‌MacBook Air‌‌ може да бъдат пуснати на пазара заедно с актуализираните модели iPad Pro и iPad Air, които идват около март.

Mac Mini

Apple обяви ‌M2‌ и ‌M2‌ Pro Mac mini моделите през януари, което към момента на писане е преди малко повече от 360 дни, но Apple може вече да тества M3 ‌Mac mini‌, според Гърмен.

M3 Mac Mini

Гърман по-рано каза, че не очаква M3 версия на ‌Mac mini‌ да стартира до края на 2024 г., но тъй като вече е в процес на тестване, потенциално може да бъде представена по-рано.

Mac Studio, Mac Pro

Apple актуализира ‌Mac Studio и Mac Pro с чипове от серията ‌M2‌ през юни 2023 г. Моделите ‌Mac Studio‌ идват с чип ‌M2‌ Max или ‌M2‌ Ultra, докато ‌Mac Pro‌ възприе ‌M2‌ Ultra.

M3 Mac Pro и Studio

Смята се, че и двата Mac са в средата на продуктовите си цикли и Гурман вярва, че Apple работи върху ново ‌Mac Studio‌, което вероятно ще стартира през втората половина на 2024 г.

Следващият ‌‌Mac Studio‌‌ вероятно ще се предлага с все още необявения четвърти вариант на чипа M3. Подобно на предишните поколения, това ще удвои компонентите на версията „Max“, което означава, че ще включва до 32 CPU ядра и 80 GPU ядра. Гърман казва, че Apple вероятно ще обнови ‌Mac Pro‌ с този нов чип от висок клас.

Тайванската изследователска фирма TrendForce твърди, че Apple ще пусне ново ‌‌Mac Studio‌‌, включващо чипа M3 Ultra на WWDC през юни, така че можем да видим новия ‌Mac Pro‌ заедно с него.

13-инчов MacBook Pro

Apple прекрати производството на 13-инчовия ‌M2‌ MacBook Pro – и заедно с него Touch Bar – заменяйки го с 14-инчов модел, който е оборудван с следващо поколение M3 чип.

Apple казва, че 14-инчовият M3 MacBook Pro е до 60 процента по-бърз от 13-инчовия MacBook Pro с ‌M1‌. M3 14-инчовият MacBook Pro също идва с редица други предимства, които го правят заслужаващ надстройката за всеки с оригиналната 13-инчова машина. Така че не очаквайте да видите захранван от M3 13-инчов MacBook Pro в скоро време, ако изобщо някога.

Скорост на чипа M3 и повишаване на производителността

Серията чипове M3 са изградени върху 3-нанометровия процес на TSMC, като носят подобрения в производителността и ефективността спрямо предишните ‌M2‌ чипове на Apple, които са базирани на 5-нанометровия процес от по-ранно поколение. От преминаването към чипове на Intel, стратегията на Apple е следната.

В серията ‌M1‌ и ‌M2‌ на Apple всяко поколение има базова версия, след това чип „Pro“ с повече ядра за своя централен процесор и графика. Следва още по-мощна „Макс“ версия, която удвоява броя на графичните ядра. И накрая, моделът „Ultra“ удвоява броя на основните процесорни ядра и графичните ядра в „Макс.“ Нещата са малко по-различни при серията M3, както е обяснено по-долу.

По отношение на действителните печалби в реалния свят, това разбира се зависи от версията на процесора M3, съчетана с конкретния модел Mac и други компонентни фактори като RAM и разсейване на топлината. Независимо от това, всички M3 чипове на Apple също могат да се похвалят с подобрения на GPU, които не се срещат в серията ‌M2‌, включително динамично кеширане, хардуерно ускорено проследяване на лъчи и хардуерно ускорено мрежесто засенчване.

М3

Базовият M3 чип на Apple вероятно ще присъства в бъдещите модели ‌MacBook Air‌, както и актуализирана версия от по-нисък клас на ‌Mac mini‌. Поне в MacBook Air се очаква чипът M3 да има подобен брой CPU и GPU ядра като чипа ‌M2‌ в настоящите модели, но това може да е вярно и за ‌Mac mini‌.
Въз основа на бенчмарковете на Geekbench, чипът M3 има едноядрен и многоядрен резултат от около 3000 и 11 700, съответно. Стандартният ‌M2‌ чип има едноядрен и многоядрен резултат от около 2600 и 9700, съответно, така че чипът M3 е до 20% по-бърз от ‌M2‌ чипа, което твърди Apple по време на събитието „Scary Fast“ през октомври .

M3 Pro

Продължавайки това, което знаем от наскоро пуснатите 14-инчови и 16-инчови MacBook Pro M3 модели, чипът M3 Pro превъзхожда ‌‌M2‌‌ Pro, но не с много. Въз основа на сравнителните показатели на Geekbench едноядрената скорост е нараснала с около 16,7 процента, докато многоядрената скорост е нараснала с приблизително 6,7 процента. За контекст, M3 Pro има 150GB/s честотна лента на паметта, докато ‌M2‌ Pro има 200GB/s.
Чиповете M3 Pro и ‌M2‌ Pro в 16-инчовия MacBook Pro имат 12 CPU ядра, но ‌M2‌ Pro всъщност включва едно допълнително GPU ядро спрямо M3 Pro. Въпреки това Apple твърди, че е с 10 процента по-бърз от ‌M2‌ Pro GPU и 40 процента по-бърз от M1 Pro GPU.

M3 Max

Със серията M3 Apple леко се отклони от стратегията за удвояване, която следваше с ‌M2‌ Max, като добави още няколко CPU ядра към M3 Max в сравнение с M3 Pro. Бенчмарковете показват, че чипът M3 Max на Apple в 16-инчовия MacBook Pro е почти толкова бърз, колкото чипа ‌M2‌ Ultra, използван в текущото поколение ‌Mac Pro‌ и по-високия клас ‌Mac Studio‌. С други думи, ‌M2‌ Ultra ‌Mac Pro‌ е по-добър от това, което е на хартия машина от по-нисък клас, само четири месеца след пускането му.
Обърнете внимание, че захранваният с M3 16-инчов MacBook Pro започва от $3499 в САЩ, когато е конфигуриран с чипа M3 Max, докато ‌Mac Studio‌ с чипа ‌M2‌ Ultra започва от $3999, така че можете ефективно да получите същата производителност за $500 по-малко от закупуване на 16-инчов MacBook Pro, който включва също дисплей, клавиатура и тракпад.

Дали само този дисбаланс в производителността ще насърчи Apple да ускори пускането на модели ‌Mac Studio‌ и ‌Mac Pro‌, работещи с M3? Малко вероятно. Но винаги можем да се надяваме.

M3 Ultra

Тъй като все още не е обявен, чипът M3 Ultra е нещо като неизвестно количество. Съществуващият ‌M2‌ Ultra включва два ‌M2‌ Max чипа за двойна цялостна производителност на CPU и GPU, както и два пъти по-голяма честотна лента на паметта (800GB/s), така че изглежда безопасно да очакваме Apple да следва същата стратегия, както направи с M3 Ultra , със сходни подобрения в производителността спрямо M3 Max от следващото поколение чип M3 Ultra от висок клас на Apple.

С малко отклонение, Apple добави още няколко CPU ядра към M3 Max в сравнение с M3 Pro. Въпреки това, ако Apple продължи да удвоява както CPU, така и графичните конфигурации с Ultra, M3 Ultra може да има 32 CPU ядра и 80 графични ядра.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *