Нови модели на MacBook Air, които ще бъдат пуснати на пазара този март

Съществуващият 15-инчов MacBook Air излезе на пазара през юни 2023 г., което не е толкова отдавна по отношение на циклите на актуализация на Mac. Въпреки това Apple пусна текущия 13-инчов ‌MacBook Air през юни 2022 г. Върху него не е имало актуализация от 550 дни. Но слуховете сочат, че това едва ли ще бъде така още дълго.

Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple има нови 13-инчови и 15-инчови модели MacBook Air в процес на разработка и се казва, че и двата са планирани да бъдат пуснати около март 2024 г.

Според Гърман, Apple разработва Mac заедно с macOS 14.3, актуализация, която се очаква между края на януари и февруари, но новият хардуер може да бъде предоставен през март. Ето пет нови функции, които очакваме да включват и двата модела:

М3 чип

Базовият M3 чип на Apple много вероятно ще присъства в новите модели MacBook Air. Очаква се чипът M3 да има подобен брой CPU и GPU ядра като чипа M2 в текущите 13-инчови и 15-инчови MacBook Air, но неговата 3-нанометрова архитектура е много по-мощна.

Хардуерно проследяване на лъчи

Проследяването на лъчи моделира свойствата на светлината, позволявайки на приложенията да създават изключително реалистични и физически точни изображения.

При производството на проследяване на лъчи семейството чипове M3 показа подобрения на производителността до 2,5 пъти по-висока скорост в сравнение с поколението M1 на Apple. Следователно се очаква използването на проследяване на лъчи в игрите да се увеличи с течение на времето, но си струва да се отбележи, че новата шейдър архитектура на M3 вече подобрява производителността в много игри.

AV1 декодиране

AV1 е отворен стандартен видео кодек, използван от услуги за стрийминг, който е проектиран да предоставя по-ефективна видео компресия, което води до по-малки размери на файлове и по-високо визуално качество. Ако притежавате iPhone 15 Pro, вече имате устройство, което го поддържа.

AV1 декодирането не само спестява честотна лента, но също така предлага по-енергоефективно възпроизвеждане на стрийминг услуги за допълнително удължаване на живота на батерията.

Динамично кеширане

Чипът M3 разполага с динамично кеширане, което, за разлика от традиционните графични процесори, разпределя използването на локална памет в хардуера в реално време. С динамичното кеширане за всяка задача се използва само точното, необходимо количество памет.

Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6 работи в честотните ленти 2,4 GHz и 5 GHz, докато Wi-Fi 6E работи и в честотната лента 6 GHz за увеличена честотна лента. Това означава, че може да работи при по-високи безжични скорости, с по-ниска латентност и по-малко смущения в сигнала, стига поддържано устройство да е свързано към Wi-Fi 6E рутер.

Wi-Fi 6E може също да се справи с повече едновременни връзки без намаляване на производителността, което го прави идеален за среди с много свързани устройства, като интелигентни домове и модерни офиси. Освен моделите MacBook Air в съществуващата гама на Apple, всички Mac-ове на Apple вече поддържат Wi-Fi 6E, което предполага, че можем да го очакваме и в моделите MacBook Air от следващо поколение.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *