Гурман: Първите M3 Apple Silicon Mac вероятно ще бъдат пуснати през октомври

Apple се готви да пусне първите си M3 Apple Silicon Mac през октомври, според Марк Гурман в последния си бюлетин Power On за Bloomberg.

В момента не знаем много за чипа M3, но знаем, че е в процес на разработка и слуховете предполагат, че ще притежава подобен брой ядра като M2, но с подобрена производителност и ефективност благодарение на преминаването към нов 3-нанометров чип дизайн на TSMC.

3-нанометрова технология

Според The Information, бъдещите силициеви чипове на Apple, изградени по 3nm процес, ще разполагат с до четири матрици, които ще поддържат до 40 изчислителни ядра. Оригиналният M1 има 8-ядрен процесор, а M1 Pro и Max имат 10-ядрен процесор, така че това би било значително увеличение на производителността.

M3 Macs

Досега Apple използва стандартни „‌M1‌“ и „‌M2‌“ чипове в своите машини MacBook Pro и MacBook Air от по-нисък клас, докато машините MacBook Pro от по-висок клас използват чипове „‌M1 Pro‌ и M1 Max“. Mac Studio използва „‌M1 Ultra‌“, а Mac Pro също се очаква да използва „Ultra“ чипове заедно с предстоящите „Extreme“ чипове. Ако Apple се придържа към тази схема за именуване на чипове, чиповете M3 от по-нисък клас могат да бъдат в машините от начално ниво на Apple, докато компютрите от по-висок клас могат да получат чипове M3 Pro и M3 Max с до 40 изчислителни ядра. Слуховете вече предполагат, че има M3 iMac, който се тества в централата на Apple.

Дата на излизане

Гурман не казва конкретно, че Apple ще проведе събитие през октомври или дали нови Macs ще пристигнат. Решението дали да се проведе официално събитие вероятно все още не е финализирано, но можете да си представите, че Apple биха искали да проведат събитие за значително представяне на нов Mac.

Новите модели iPad Pro, включващи OLED дисплеи, са планирани за 2024 г. Но Гурман казва, че модел iPad Air с актуализиран чип може да бъде готов тази есен, тъй като сегашното поколение iPad Air все още се захранва от чип M1.

В същия бюлетин Гурман също повтори прогнозата си, че се работи върху нов 30-инчов iMac, който може да дебютира веднага след 2024 г.



Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *