Забравете сгъването, Apple наистина иска iPhone с навиващи се екрани

„iPhone Fold“ е идея, която компанията Apple разработва от 2017 г. – за екран на iPhone, който може да се навива, когато не се използва. 

Новоразкритата патентна заявка, наречена просто „Електронни устройства с навиващ се дисплеи“, е по-малко подробна от някои от предишните заявки. При първоначалната идея на Apple за сгъваеми екрани, споменаха навиването като алтернатива, но явно новата идея е да се фокусират изцяло върху това да се навива телефона.

Дисплеят може да бъде в разгънато състояние, в което той е планарен (с плоска повърхност), и навито състояние, в което се съхранява. Дисплеят може да има панел с масив от пиксели, който да произвежда изображения и прозрачен защитен слой, който припокрива масива от пиксели.

Този прозрачен защитен слой е интересен, защото Apple продължава да казва, че самият той може да съдържа слой стъкло. И „стъкленият слой може да бъде изтънен в навиващата се част, за да се улесни навиването на дисплея.“

Точно както при сгъваемите телефони, проблемът е как да продължи да работи, когато е огънат около някаква ос. Тази заявка за патент описва в общи линии какво се изисква и как може да бъде постигнато.

В заявката за патент се казва:„Напрежението на натиск в обърнатата навън стъклена повърхност може да помогне за предотвратяване на повреда на дисплея, когато е огънат.“

Това наистина е много широка патентна заявка, така че отива малко повече в подробности относно управлението на напрежението върху материала. Но той се отнася до това как бихте искали един дисплей да бъде гъвкав, така че да може да се навива, но не и да се огъва или поврежда при едно докосване.

„Например, слой от стъкло, който е прикрепен към външната (предната) повърхност на панела, може да се използва за предотвратяване на деформация на панела на дисплея… от деформиране и повреда, когато пръстът на потребителя или друг външен обект докосва предното стъкло“, обяснява Apple. „Могат да се образуват защитни полимерни слоеве и/или други защитни слоеве, тъй като покритията върху стъкления слой помагат за предотвратяване на надраскване на стъкления слой.“

Заявката за патент също така включва: тензодатчици, капацитивни сензори за сила, сензори за съпротивителна сила и т.н., които могат да бъдат използвани. Но след това се преминава към обичайния патентен метод за изброяване на всяка възможна точка, която някога би могла да бъде свързана с идеята.

Този път обаче това включва споменаване на сензори на дисплея. Някои се припокриват, като вариации на капацитивни сензори за докосване, но като цяло Apple изброява около дузина сензорни възможности.

Това включва „сензори за измерване на триизмерни безконтактни жестове („въздушни жестове“).“ Така че този дисплей може да се разгъне и след това да реагира на потребител, който маха над него.

Хората, които са се заели с това да превърнат идеята за този телефон в реалност са двамата изобретатели- Кю Нгуен и Кристофър Джоунс. Предишната работа на Нгуен включва изследвания за укрепване на екраните на iPhone, докато Джоунс е работил върху системи за автоматично откриване на пукнатини и повреди на дисплея.



Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *