Apple ще пуснат folding MacBook, но няма да е скоро

Поради „технически предизвикателства“ новият лаптоп се забавя с 3 или 4 години.

Apple отделя време, когато става въпрос за пускането на първото си устройство със сгъваем дисплей. Те са из целия пазар на телефони с Android и са добри продукти – ако нямате нищо против гънката, която се появява по средата на екрана, където дисплеят се сгъва. Чуваме за доклади и патенти за възможни сгъваеми устройства на Apple, но те не са толкова съществени, колкото докладите на анализатора Минг-Чи Куо, който съобщи преди няколко месеца, че Apple разработват сгъваем MacBook с цял екран.

В сряда Куо публикува в X актуализация, заявявайки, че „масовото производство на сгъваемия MacBook се забави значително“. Очевидно „техническите предизвикателства“ са накарали Apple да отложат проекта година или две от първоначалния график за 2026 г. Apple също се спряха на 18,8-инчов дизайн, премахвайки по-голямото 20,25-инчово устройство.

Концепцията за сгъваем MacBook е интригуваща. Такова устройство няма да има хардуерна клавиатура, а вместо това ще разчита на софтуерна клавиатура, която се показва на екрана и на свой ред ще изисква потребителски интерфейс със сензорен екран, за да компенсира липсата на тракпад. По същество това ще бъде голям, сгъваем iPad, но работещ с macOS.

Куо разчита на данни от веригата за доставки, за да формира заключенията си; той няма информация за разработката на софтуер на Apple. Така че една идея, която може да бъде извлечена от отчетите на Куо за сгъваем MacBook, е, че Apple работи върху версия на macOS с елементи на потребителския интерфейс със сензорен екран.

Идеята за macOS със сензорен потребителски интерфейс се обсъжда от известно време и Apple дори получиха патент по-рано тази година за подобно на таблет устройство, което работи с операционна система, която много прилича на macOS. Но Apple никога не са признавали, че работи върху подобно нещо. Ако съберете две и две обаче, изглежда, че е така.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *