Apple Mac – въведение в Mac OS X и Apple Mac компютрите

Ако се интересувате от текущите цени на Мак компютри, можете да ги прегледате в нашия онлайн магазин за Apple продукти:

Apple Mac – въведение в Mac OS X – съдържание:

Apple Mac – novmak.com – Новите Мак-ове на Apple

Вероятно много от Вас са чували за Епъл (Apple). Епъл или Апъл е американска корпорация за компютърни технологии (софтуер и хардуер), основана на 1 Април 1976г. Допреди година компанията носеше името „Apple Computer, Inc.“, но на 9 Януари 2007г. думата „Computer“ отпадна и в момента името на компанията е „Apple, Inc.“. За Apple работят около 32 000 работници от цял Свят. Ежегодните приходи на компанията са с приблизителна стойност от 32 милиарда американски долари (към септември 2008г.).

Вероятно повечето от Вас са виждали или притежавали продукти на Епъл. Други пък са били любопитни към толкова красивите устройства с уникален дизайн и иновативни функции, които все по-често срещат около себе си. Някои се страхуват да заменят всекидневните си ‘джаджи’ с продукти на Епъл, но други не могат да живеят без тях!

Apple произвеждат компютри, лаптопи, мултимедийни преъри, мобилни телефони… Също така Епъл имат своя операционна система – Mac OS X (с последна версия Mac OS X Leopard 10.5). Тази статия е за Apple Mac (Macintosh) компютрите, комбиниращи хардуер и софтуер в удобна и красива среда за работа и забава. Това е четиво за всички вас – начинаещи и любители на Apple Mac (Macintosh) компютрите. Ще ви запознаем с Apple Mac (Макинтош) компютрите и Apple Mac OS X операционната система и първите стъпки в един нов Свят…

Компанията Apple Inc. – Кратка предистория

Apple играят революционна роля в създаването на персонални компютри още от 1976г. През 1977г. Епъл създава първите персонални компютри в света — „Apple II“, познати в България като „Правец 82“. Те въвеждат графичния интерфейс в операционните системи. През 1982 година компанията въвежда мишката като стандартно периферно устройство, USB порта и цялостната концепция за графичен интерфейс, използвана от съвременните операционни системи.

Снимка: Мишката на Епъл Макинтош (Apple Mac) от 1970г.

Дълго време Епъл заема второ място на пазара на високите технологии след първенците Майкрософт, поради факта, че в компютрите на Епъл софтуер и хардуер са неразривно свързани. Това ограничение отпадна през 2005г., когато на 6 юни 2005г. от Епъл обявяват, че ще започнат да използват процесори на Intel от началото на 2006г., като преходният период ще продължи до края на 2007г.

Ето че това вече е факт! Новите макове работят с Intel процесори! Така хардуера вече е много по-евтин и достъпен за всички хора и тези компютри се разпространяват все повече с всеки изминал ден и час. Но да не губим време! Нека да видим какво представлява един Apple Mac компютър и как изглежда Apple Mac OS X операционната система

Защо Макинтош? Защо „Apple Mac“ компютър?

1. Сигурността на Apple Mac OS XMac OS X v10.5 (Leopard) е първата BSD-базирана операционна система получила UNIX 03 сертификат. Mac OS X v10.6 (Snow Leopard), който се очаква на пазара в началото на 2009г., се концентрира върху подобрение на функционалността, стабилността и сигурността. С приложението „Mac OS X Software Update“, единственото което има значение е правилният подбор на програмите, които потребителят инсталира.

Галерия Apple Mac OS X:

Снимка: Apple Mac OS X Leopard – изглед на десктопа

2. Красота, интуитивност и функционалност – ‘Макинтош‘ съчетава мощен хардуер с красив дизайн софтуер. При Макинтош няма период на ‘преход’ – всеки потребител се адаптира мигновенно благодарение на интуитивния интерфейс. Дори ‘закоравели’ потребители на продукт на ‘Windows’ безпроблемно се адаптират буквално за минути. Всъщност има нещо, което ще зарадва Windows потребителите… Знаете ли, че Windows може да работи в Mac? Точно така, правилно. Всеки Mac OS X би приютил вашият Windows, ако Ви е мъчно да се разделите с него. Така можете да използвате всичко което ви е необходимо от един компютър!

Снимка: Изглед на Windows в Новия Мак – Не забравяйте! Тази възможност използвайте само ако наистина се нуждаете от нея. Мак може всичко, така че не се стеснявайте – опитайте! (б.а. Очаквайте скоро Онлайн демо на Apple Mac OS X. Ще можете да „разцъкате“ на живо!)

3. Производителност – освен за хардуерна и софтуерна производителност, тук става дума и за човешка производителност. Със своя уникален дисплей и графика, Mac прави потребителя по-производителен и по-креативен, като натоварването при продължителна работа с компютър е сведено до минимум. Не случайно графичните дизайнери работят на Мак компютри през последните десетки години!

4. Макинтош – зелените ябълки (безопасност за околната среда) – Ново представените MacBook са изработени от монолитно шаси и предлагат не само нова атрактивна визия, но представят продукт изработен с материали, подлежащи на рециклиране. Инженерите на Apple са проектирали компютър, който използва LED технология без ‘живак’ и стъкло без ‘арсен’ – два от най-вредните химични елемента!

Година след година Apple си поставя и постига важни цели за намаляване на въздействието върху околната среда. От най-ранните етапи на проектирането на продукта, производството и доставката до клиента се използват материали подлежащи на рециклиране. Така Apple се грижи да поддържа продуктите които произвежда и като цяло дейността си екологично чисти. Докладите за средата на продукта са създадени, за да се документира постигнатия напредък за намаляване на въглеродните емисии – за всеки продукт поотделно. Включена е информация за въздействието върху околната среда на съоръженията използвани от Apple.

За повече информация: http://www.apple.com/mac/green-notebooks/

Apple Mac OS X – красота, удобство и функционалност (и Windows) в една операционна система!

И когато говорим за красота… Извинете ме! Когато говорим за Mac OS X, трябва да обърнем внимание и на навигацията. Определено не е нужно да имате шофьорска книжка за да навигирате успешно с Apple Mac. Интуитивния интерфейс, който ще усетите при вашата ‘среща от третия вид’ с Mac OS X е уникален. Инжинерите на Apple са работили месеци върху всеки отделен детайл – от проста стрелка или бутон до ефекти при работа с ‘прозорци’. Операционната система се конфигурира по Ваш вкус за минути. Сигурно ви се иска всичко да е достъпно с 1 клик на мишката. Не, така е в Windows – при Mac OS X всичко е достъпно дори без кликове на мишката – просто премествате курсора в някой от ъглите на десктопа и вашите мисли стават реалност.

Снимки:

  • [7]
  • Очаквайте скоро снимкова галерия с различните екрани при разположение на мишката в ъглите – как може да се настройват тези екрани какво да показват и други полезни статии за настройка на средата.

И след като стана ясно, че нито един компонент на Microsoft Windows няма да ви липсва, поради простата причина че Windows работи в Mac, нека обърнем внимание на това, което няма да намерите в нито един Windows. Забравете за вирусите, защитните стени, анти-spyware и останалите защитни продукти – тук те са не нужни. Забравете за липсата на ресурси, забавянето и чакането на приложение да приключи задачата. Забравете за добре познатия надпис „Not Responding“. Забравете за липсата на кодеци за аудио и видео, драйвери и всякакъв софтуер – имате всичко готово за употреба. Забравете за огромните списъци с прозорци и неудобството, когато се налага спешно да откриете прозорецът който Ви трябва, а той е някъде между останалите в Taskbar-a. Забравете също за легендарните сини екрани 🙂 Забравете за главоболието след продължителен ден пред монитора, четейки огромно количество текст с грозен и често неразбираем шрифт.

Преоткрийте компютрите с Apple Mac!

Галерия Microsoft Office в Apple Mac OS X:

Снимки: галерия с екрани на Мак за PDF, и др. популярни приложения: МАК ОС Х приложение

Освен красота и дизайн, Mac OS X предлага изключителна функционалност, благодарение на огромен брой приложения. Ето и някой от основните програми, които за повече от достойни заместители на съответните Windows аналози:

  • Finder – Аналог на My Computer в MS Windows, но от трето (или може би пето) поколение 🙂
  • Dock – Аналог на Taskbar, от 10-то поколение ;)))
    Dock меню
  • Safari – Най-бързият, най-лесен за използване браузър на планетата.
  • Office:mac – Office:mac 2008 – офис пакет, по-лесен за използване от всякога! Word, Excel, PowerPoint, Entourage – преоткриите Office на Mac. Продуктът си е на Microsoft, така че няма да имате никакви нови затруднения. MS Mac office 2008
  • Adium – ICQ, Gtalk, MSN клиент, заместител на всички ‘messanger’ приложения които някога сте използвали.
  • uTorrent(Transmission) – Това приложение вероятно е познато на много Windows потребители. Е, вече има аналог и за Mac OS X.
  • Coda – за всички програмисти.
  • PaintBrush – заради носталгията по Paint ;-). А за професионалистите – PhotoShop.
  • Dashboard – нещо, което няма директен аналог. Предлага бърз достъп до избрани програми, което малко наподобява Quick Launch от таксбара на Windows. Но предлага много повече. Можете да имате достъп до стартирани програми само с едно движение на мишката (не е нужно дори да кликате!). За повече информация: http://en.wikipedia.org/wiki/Dashboard_(software)
    Снимка: Снимка Dashboard
  • Time Machine – уникално приложение което архивира вашата информация и позволява възстановяване на изгубени данни чрез невероятна технология която ‘ви връща назад във времето’. Съчетано с устройство от типа Time Capsule (Капсула на времето), друг продукт на Apple и никога повече няма да губите информация безвъзвратно.

Естествено има версии на добре познати приложения като Skype и Firefox.

Независимо от това какво работите, какво учите, какво сте завършили или какъв искате да станете – Mac OS X е подходящ за всички вас. Apple Mac не е насочен към конкретна аудитория със специфични нужди, професии и желания. Това е компютър, подходящ както за начинаещи потребители, така и за софтуерни разработчици, музиканти, художници, архитекти, танцьори и други.
Дори Парис Хилтън използва Apple.

Дилъри на Apple за България

С разнообразните модели на своите продукти, Apple завладява пазара все по-осезаемо. Компанията произвежда буквално ‘за всеки по нещо’ и има прогнози компанията да се разраства все повече и повече. Продуктите им са качествени и е нормално да са по-скъпи от ‘китайските им аналози’. За актуални цени в България можете да посетите Apple Mac ценовата листа на оторизирания дилър за България – Екзисто ООД:

http://www.exsisto.bg/apple

NovMak.com – Онлайн магазин за Mac компютри

Освен Mac-mini с размери 16х16х5 сантиметра, ще намерите също MacBook, MacBook Pro, MacBook Air (най-тънкият лаптоп в света!), AirPort безжични решения, iMac (най-мощният Mac създаван някога), мултимедиините станции iPod touch и iPod nano, ‘Time капсули‘ (безжичен бързоскоростен сторидж за вашите данни) където да складирате информацията си чрез приложението Time Machine и много много други!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *