Mac App Store – Apple срещу разработчици

Откакто Apple пусна Mac App Store се заформиха доста спорове по темата. Ето как изглеждат нещата за една малка софтуерна фирма, която разработва софтуер за Mac повече от десетилетие:

Рунд 1: Това е монопол

Тъй като това е единствения портал за закупуване на приложения, който идва предварително инсталиран на Вашия Mac, реално Apple има монопол върху канала за разпространение на приложения. Това ще бъде мястото където повечето потребители ще потърсят някое приложение първо. Като разработчик, никой не може да си позволи да игнорира това. В противен случай конкуренцията ще ви „изяде обяда“. Ако искате да останете в бизнеса нямате друга алтернатива освен да следвате правилата на Apple.

Apple печели. (Apple: 1, Разработчик: 0)

Рунд 2: Таксите на Apple

Apple взима 30% дял от продажбата на приложение. Това е изключително висока такса. Много по висока от нормалните 6-8% които взимат компаний доставчици на платен софтуер като Kagi, eSellerate, или FastSpring. И много по висока такса от 3% които плащате на компанийте за кредитни карти ако работите директно с такава.
Какво получавате срещу високите такси на Apple, освен „място“ в техния App Store, което няма да получите от други установени доставчици? Почти нищо, тъй като механизми за изтегляне на платения софтуер или преглеждане онлайн се предлагат от установени доставчици безплатно или срещу нищожни такси.

Apple печели. Разработчика има равен резултат. (Apple: 2, Разработчик: +1 за предлагане в Mac App Store и -1 за таксите)

Рунд 3: Загуба на отношения с клиентите

Apple не разкрива информация за клиентите пред реалния производител на софтуера, което прави трудна идентификацията на същестувващи клиенти. Когато разработчик иска да предложи платен ъпгрейд на софтуера си, среща дилема: Apple не предлага начини за разпространение на платени ъпгрейди и няма никакъв начин за контакт директно с клиентите. Как да решим това? Няма друг вариант освен пускане на приложението повторно в Mac App Store като отделен продукт на същата цена за всички. Съществуващи клиенти биха били недоволни, че трябва да си закупят повторно приложението само заради новите екстри.. при условие, че вече са платили веднъж пълната цена за този продукт.

Разработчикът губи. (Apple: 2, Разработчик: -1)

Рунд 4: Пиратство

Вече станахме свидетели на първите експлойти позволяващи свободна дистрибуция на иначе платени Mac App Store приложения. И понеже цените на приложенията са доста по-високи от тези при iOS/iPhone магазина, желанието да се притежават безплатно ще бъде много по-голямо.

Разработчикът губи. (Apple: 2, Разработчик: -2)

Рунд 5: Разходи за допълнителна разработка и поддръжка

Повечето разработчици ще предлагат две версии на продуктите си: Една ще се предлага на уеб сайта на разработчика с вграден демо-режим. Тя ще може да се закупи отделно, извън AppStore. Отделно втора версия на приложението ще се продава в AppStore. Тъй като Apple не позволява на разработчиците да ъпдейтват приложения закупени от AppStore по никакъв друг начин, освен отново през AppStore, то всеки разработчик трябва да имплементира два различни метода за ъпдейт на приложението си. Освен това на клиентите ще трябва да се обясни защо не могат да използвате последната версия на програмата от уеб сайта на разработчика преди Apple да одобри ъпдейта в AppStore – ако въобще го одобри..

Разработчикът губи. (Apple: 2, Разработчик: -3)

Рунд 6: Процесът на одобрение.

От опит знаем, че одобрението на ново приложение за iPhone от Apple отнема около седмица. Съмняваме се, че това време ще е по-кратко при Mac приложенията, тъй като те най-често са в пъти по-комплексни.
Ако доставяте софтуер от който зависи бизнеса на дадена компания не можете да си позволите дори ден забавяне при неработеща функция/бъг в приложението. Нужно е да предоставите корекция веднага. Софтуерните ъпдейти трябва да са в ръцете на клиентите бързо, особено ако нещата не зависят напълно от вас, например корекциите свързани с непрекъснато променящата се eBay система. А накрая клиента не се интересува защо не е получил така критично важния ъпдейт – той обвинява разработчика.

Разработчикът губи. (Apple: 2, Разработчик: -4)

Заключение

App Store може да се окаже изключително полезен за нови разработчици, които нямат установен бизнес и разработват приложения или игри с общо предназначение и цена от около $10.00. Те получават на готово инфраструктурата за дистрибуция и продажба на техните приложения.
Ако обаче имате добре установено на пазара приложение насочено към конкретна ниша, животът ви ще стане по-труден. Най-вероятно няма да забележите увеличение на продажбите което да компенсира таксите на Apple, тъй като хората от вашата ниша са добре запознати с продукта ви.

В крайна сметка цялостната картина не е много позитивна.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *