M4 ще бъде наличен в Mac. Трябва ли да изчакате М5?

Чипът M4 най-накрая ще бъде наличен и за Mac. Последните слухове гласят, че преди края на тази година ще видим актуализации на MacBook Pro, iMac и Mac mini, като Mac Studio, Mac Pro и MacBook Air и ще получат същия чипсет през следващата година.

Обикновено е вълнуващо да чуем за всякакъв вид актуализации на гамата Mac. Но този път нещата не изглеждат обещаващи…

Всичко е заради iPad Pro

Новият iPad Pro е единственото устройство на Apple с чип M4 и макар това да е чудесно за таблета на Apple, самото му присъствие намалява ентусиазма, който може би съм някои хора изпитват към който и да е M4 Mac, не за друго, а просто поради липсата на изненада.

Сега, след като M4 излезе, ние знаем каква производителност да очакваме: 20 процента усилване на многоядрения процесор спрямо M3 (когато сравняваме 10-ядрени процесори). Всяко подобрение е добро и все още не сме виждали M4 Pro, Max и Ultra, така че ще видим още повече подобрения.

Но не трябва ли Mac да има повече кешпамет от iPad Pro? Това е платформата, към която потребителите се обръщат, когато е време да свършат сериозна работа – не че не можете да вършите сериозна работа на iPad Pro, но е много по-трудно да управлявате приложения, да изпълнявате много задачи едновременно и да управлявате големи проекти в iPadOS, отколкото е в macOS. Mac със същия M4 чип като iPad Pro  изглежда, че и двете устройства са способни на едни и същи неща. Но това не е съвсем така.

Марк Гърман не уточни точно кога Apple може да пуснат първите Mac компютри с M4 през 2024 г. Може да е най-скоро през септември, когато се очаква Apple да пуснат iPhone и Apple Watch.

Това означава, че M4 MacBook Pro, iMac и Mac mini ще пристигнат цели шест месеца след дебюта на M4 в iPad Pro, достатъчно дълго време, за да кажем, че това е нещо старо. Звездата на шоуто вероятно ще бъде Mac mini, най-вече поради новия му дизайн, за който се говори, но също и защото пропусна ъпдейта с  M3. iMac и MacBook Pro ще имат още една малка промяна в спецификациите.

Дали не е по-добре да изчакате М5?

На този етап би било по-добре за Apple да пропуснат ъпдейта с M4 и да премине направо към M5 през 2025 г. Потребителите държат своите Mac за по-дълги периоди – въпреки че M4 предлага значителен 60-процентов тласък спрямо M1, M1 все още е достатъчно бърз за повечето хора, които са инвестирали в него. Ако M5 се придържа към модела на 20-процентно увеличение спрямо своя предшественик, това ще направи чипа от пето поколение два пъти по-бърз от M1. Това е много по-впечатляващо.


Говори се, че M5 е първият чип на Apple, създаден с нов процес на „3D силиконово подреждане“, който ще подобри термичната динамика и електрическата ефективност. Това също може да осигури голям тласък на живота на батерията, спецификация, която Apple може да разшири и да бъде голяма маркетингова точка.

И, разбира се, има AI. Apple споделят, че предстоящите функции на Apple Intelligence работят с всеки Mac от серия M, така че Apple Intelligence не е особена мотивация за собствениците на M1 или M2 Mac да надстроят до M4 Mac. Но Apple може да подобри производителността на AI с M5. M5 не само с по-бърз набор от ядра на процесора и живот на батерията, но и с повишената AI производителност е привлекателна надстройка.

M5 Mac през 2025 г. ще се появи пет години след M1 и това също означава, че онези, които все още държат на своите Intel Mac компютри – които ще бъдат на много повече от пет години до 2025 г. – може най-накрая да надстроят, така че M5 Mac ще бъде техният първи M серия Mac. С това, което M5 потенциално може да предложи, това може да бъде забележителна година за продажбите на Mac.

Заслужава си чакането

Чухме съобщения, че M5 ще бъде първият чип на Apple, произведен с помощта на 2nm процес, а пробните изпълнения на този процес започнаха едва миналия месец. TSMC, които произвеждат чиповете на Apple, ще се нуждаят от известно време, за да отстранят пречупванията в своя процес. Може да бъде готов за масово производство до втората половина на 2025.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *