iPhone 16 (Pro): Всичко, което трябва да знаете

Новото поколение iPhone идва и след около пет седмици Apple ще представят iPhone 16 и iPhone 16 Pro и ще ги пуснат в продажба. Какво ново притежават тези модели?

Поколението iPhone 15 е на почти една година и според главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук  се продава по-добре от предшественика си, iPhone 14. Една от причините за това може да е генеративният AI Apple Intelligence, идващ в iOS 18.1, който досега само работи с iPhone 15 Pro (Max). Тази година обаче Apple предлагат повече iPhone с новото поколение, чиито процесори са достатъчно мощни и имат достатъчно RAM.

Колкото повече наближава датата на излизане, толкова повече подробности за новото поколение ще стават известни, възможно най-скоро ще научим нещо за новите цветове.

iPhone 16: дата на пускане

От 2011 г. новото поколение идва винаги през есента, първоначално през октомври, а от 2012 г. – с едно изключение пандемията през 2020 г. – през септември. Датите на основните доклади, които винаги са били виртуални, се увеличават през първите две седмици. Миналата година Apple показаха серията iPhone 15 на 12 септември, година по-рано, серия 14 на 7 септември – по изключение в сряда, тъй като първият понеделник на септември е Денят на труда в САЩ и следващият ден за Apple очевидно изглеждаше неподходящ .

Дата на представяне на новите продукти: вторник, 10 септември от 19:00 CEST (20:00ч. в България)

През последните няколко години Apple са доста последователни в ценообразуването си. iPhone 14 (Pro) стана малко по-скъп от предшественика си по време на инфлация миналата година цените на iPhone 15 (Pro) паднаха обратно на старото си ниво. Изключение прави iPhone 15 Pro Max, който започва от 256 GB памет, поради което цената на базовия модел е малко по-висока – но по-ниска от тогавашната цена на iPhone 14 Pro Max с 256 GB.

Какво ще е новото в iPhone 16 (Pro).

Очакваме и новата серия от телефони да могат да работят с Apple Intelligence. В момента за това е необходим чипът A17 Pro; iPhone 15 обаче има само A16, който Apple вече бяха инсталирали в iPhone 14 Pro. Би било логично Apple да пуснат два варианта на чип за iPhone, произведен чрез нов 3-нанометров процес тази година, A18 за iPhone 16 и A18 Pro за iPhone 16 Pro.

В допълнение към neural engine, други фактори също са от решаващо значение за Apple Intelligence, особено RAM. A18 Pro може да бъде подобен на M4, който е инсталиран в iPad Pro от май; A18 вероятно ще има по-малко GPU и CPU ядра.

Камерите на iPhone 16 и iPhone 16 Pro

Миналата година iPhone 15 Pro Max беше първият iPhone, който получи камера с петкратно оптично увеличение. Противно на спекулациите за обратното, Apple не инсталираха перископ в корпуса, а вместо това използва друг трик, за да удължат пътя на лъча и по този начин фокусното разстояние на телефото камерата до 120 mm (35 mm еквивалент): с тетрапризма. Тази година не само iPhone 16 Pro Max ще получи такъв обектив, но и iPhone 16 Pro.

Броят на камерите остава същият; в моделите Pro, в допълнение към телеобектива, има също широкоъгълни и ултраширокоъгълни обективи – тези два обектива са инсталирани и в iPhone 16 и 16 Plus. Това, което става интересно обаче, е разположението на двата обектива; те вече не трябва да стоят диагонално в изпъкналостта на камерата, а трябва да са разположени един над друг, както беше в случая с iPhone 12 (Mini).

Екранът: Pro малко по-голям – Dynamic Island остава

Двата модела Pro са малко по-големи; Тъй като Apple правят ръбовете малко по-тънки в същото време, диагоналът на екрана нараства забележимо. iPhone 16 Pro е 6,3 инча вместо 6,1 инча на iPhone 15 Pro, а iPhone 16 Pro Max нараства от 6,7 инча на 6,9 инча в сравнение с предшествениците си. iPhone 16 и 16 Plus остават непроменени спрямо своите предшественици с 6,1 инча и 6,7 инча.

Спекулациите, че Apple може напълно да се сбогуват с изрязването на дисплея и че предната камера, включително Face ID системата (True Depth), ще работи през стъклото на екрана, циркулираха от известно време.

Процесорите: A18 и A18 Pro

Когато Apple представиха новия 3nm процесор за моделите iPhone 15 Pro, те промениха и името на чипа от A17 Bionic на A17 Pro. Новото допълнение към името вече показва, че тази версия е предназначена само за Pro моделите на iPhone.

Обикновеният iPhone 16 вероятно ще се предлага с A18 с някои деактивирани ядра. A18 Pro с пълни функции ще се предлага само в iPhone 16 Pro и Pro Max. Процесът, наречен binning, увеличава производството, дори ако чиповете, които не са произведени 100 процента правилно, все още са добри, ако ядрата са деактивирани.

Цветовете на iPhone 16 и iPhone 16 Pro

iPhone от 2007 г. и неговият наследник iPhone 3G се предлагат във всички цветове, стига да са черни. Едва с iPhone 3GS Apple се осмелиha да използва бял корпус. По-късно бяха добавени някои цветни тонове, понякога също яркочервеното на Product Red, някои златни тонове и дори розово злато.

Стъклото е много по-трудно за оцветяване от алуминия, но Apple също са произвеждали интересни нюанси понякога; помислете за синия iPhone XR или лилавия iPhone 12. Накрая изглеждаше, все едно тонерът на Apple свършва и цветовете стават все по-бледи. Синьото на настоящия iPhone 15 всъщност е просто синкаво бяло, другите тонове също са доста фини.

Тази година синьото отново става тъмно, както беше на iPhone 12, зеленото става приблизително цвета на специалния модел iPhone 13 от пролетта на 2022 г., а розовото също отново става по-силно. Класическите черно и бяло остават непроменени.

Както всяка година, има промяна на цвета за iPhone 16 Pro: Titanium Blue ще изчезне от гамата, новият тон ще бъде Titanium Rosé. Titan Black вероятно ще бъде още по-тъмен, Titan Natural и Titan White ще останат.

Батерията: малко повече капацитет и по-бързо зареждане

Времето за зареждане може да бъде значително намалено за моделите Pro, тъй като се предполага, че се зареждат с мощност до 40 вата вместо предишните 27 вата.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *