iOS 18 с изкуствен интелект

Apple заявяват, че актуализациите за iOS 18, macOS 15, watchOS 11 и tvOS 18 през следващата година ще бъдат „амбициозни и завладяващи“, благодарение на основните нови софтуерни функции и дизайни, които се разработват за iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV и Mac. Това сочи последна информация, предадена от репортера на Bloomberg Марк Гърман.

Въпреки че малко се знае за спецификата, много от промените се смята, че включват генериращ AI, включително по-интелигентна версия на Siri, която извежда интеграцията на виртуалния асистент с операционните системи на ново ниво. Според изтекла информация @Tech_Reve от X, Apple разчита на широкоезични модели (LLM), за да обнови напълно Siri и да се превърне в „най-добрия виртуален асистент“ и „най-мощното AI приложение на Apple“.

Съобщава се, че Apple работи върху преработено взаимодействие между ‌Siri‌ и приложението Messages, което позволява на потребителите да задават сложни въпроси и автоматично попълват изречения по-ефективно, според Гърман. Може също да видим автоматично генерирани плейлисти на Apple Music и интеграция с приложения за продуктивност като Pages и Keynote, като писане с помощта на AI и създаване на слайдове.

Говори се, че Apple е на път да харчи 1 милиард долара годишно за изследвания в областта на изкуствения интелект, като някои от най-големите изпълнителни имена на компанията наблюдават развитието. Всъщност Гърман казва, че компанията се „състезава да настигне Google и OpenAI“ в генеративното AI пространство и с няколко големи хардуерни постижения на iPhone 16 на картите през следващата година, залозите са още по-високи. В резултат на това Гърман вярва, че iOS 18 и iPadOS 18 могат да бъдат „новаторски“ в сравнение с актуализациите през последните няколко години.

С толкова много зависими от резултата обаче се казва, че Apple предприема особено предпазлив подход към разработката на своя софтуер. Наскоро научихме, че цялата разработка на бъдещи функции е била спряна в Apple, за да позволи на инженерите да работят единствено върху подобряването на съществуващия софтуер.

Според Гърман, Apple миналия месец завърши първите „M1“ версии на iOS 18, iPadOS 18 и macOS 15, но екипът за управление на софтуерното инженерство откри твърде много грешки, които бяха пропуснати при вътрешното тестване, така че беше отделена една седмица за справяне Проблемите. Оттогава разработката е възобновена, но се твърди, че Apple все още обсъжда дали да внедри новата си генеративна AI технология чрез облака, като изживяване на устройството или комбинация от двете.

Очаква се Apple да разкрие своята базирана на LLM версия на Siri на WWDC 2024 по време на визуализацията си за разработчици на iOS 18, въпреки че други генеративни AI функции, върху които работи, може да са изключителни за моделите iPhone 16 и следователно може да не бъдат разкрити, докато Apple не пусне своя следващ поколение флагмански смартфони през септември 2024 г.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *