iOS 18 – Какво ново в Настройки

Приложението Настройки не е най-използваното приложение на iPhone, но е едно от най-важните.

Всеки, който използва настройките след iOS 18 ъпдейт, ще се ориентира лесно. В сравнение с iOS 17, Apple пренаредиха само няколко области, но цветните икони със съответните зони за настройки остават. От чисто визуална гледна точка те осигуряват добри опорни точки, когато небрежно разглеждате дългите списъци с области.

Преструктуриране

Най-забележимата промяна обаче може да се намери в самия край в началния прозорец на приложението Настройки: Вместо списък с приложенията на Apple, които не са предварително инсталирани, има само раздел „Приложения“, където всички настройки на всички приложения, инсталирани на iPhone, са обобщени. Apple вече не правят разлика дали това са програми от собствената им компания или от трети страни.

Друго преструктуриране може да се намери по-нагоре на екрана: Apple преместиха блока с известия, както и звуци и хаптика надолу, вместо това блокът с „Общи“ и останалите свързани настройки вече са доста високо. Друга област също заслужава директно показване на началния екран: Настройките за Face ID, защита на данните и спешни повиквания са обобщени в отделен блок.

Apple направиха стартовия екран още по-лесен за начинаещи и нормални потребители – полето за търсене е винаги видимо; преди трябваше да издърпате надолу списъка, за да видите полето за търсене.

Apple ID става Apple акаунт

Това вече беше очевидно на WWDC: производителят преименува Apple ID тази година на Apple Account. Следователно Apple промениха тази настройка в съответното приложение: зоната с вашата собствена профилна снимка и достъп до iCloud и други важни настройки вече се нарича „Акаунт Apple, iCloud и други“.

За акаунта на Apple производителят е преработил изцяло областта iCloud. От една страна, дизайнерският отдел на Apple дадоха на iCloud+ собствено лого.


По този начин можете да видите с един поглед какво точно и колко от него е синхронизирано с iCloud.

Apple вече комбинираха и влизания в мрежата и приложения чрез Apple ID, сега с Apple Account, в нов раздел iCloud. Преди това това беше скрито във „Вход и сигурност“.

Батерия

Apple дадоха малко повече приоритет на настройката „Батерия“ и я поставиха в първия блок със самолетен режим, Wi-fi и Bluetooth. Поддържащите iPhone, т.е. от iPhone 15 нататък, са получили малко по-подробна надстройка за максимално зареждане.Опцията „Оптимизирано зареждане“ вече се появява само при 100 процента, при което iPhone се зарежда по-бавно и до 100 процента в подходящия момент.


Настройки на приложенията на трета страна

Ефектите от DMA също са видими под iOS 18: Apple също промениха контрола на приложението толкова, колкото и с iCloud и Apple Account. Някои от тях са само малки промени, но като цяло можете да видите, че Apple са инвестирали много време и усилия тук. Целият процес на инсталиране заслужава нов раздел. Можете да замените неизползваните приложения под „Инсталиране на приложение“ – тази настройка преди това беше намерена в раздела „Магазин за приложения“. За потребителите в ЕС има нова настройка за приложения, изтеглени от мрежата, т.е. тези от алтернативни магазини за приложения.

Apple преместиха опцията за запазване на данни за изтегляне на приложения към същата настройка. При автоматично изтегляне на приложения системата може да поиска от потребителя разрешение за изтегляне на приложение, по-голямо от 200 MB, през мобилен телефон.

Центърът за игри вече се намира в същия раздел с настройките на приложението; преди това опцията беше скрита между инсталиращите се приложения на Apple. Паролите, от друга страна, са изчезнали от началния екран в приложението Настройки. Apple представя тази функция като отделно приложение; настройките за това могат да бъдат намерени в раздела „Приложения“ за всички други приложения на Apple и разработчици на трети страни.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *