Apple Watch Ultra спасява живота на читател на списание Macwelt

Списанието за новини от света на Apple- Macwelt, получиха съобщение чрез Facebook за животоспасяващо изживяване с Apple Watch (Ultra), което е дори по-драматично от сравнимите истории в Интернет.

Млад, здрав мъж, който ще наречем Оливър Х, за да запазим анонимността му преживял нещо плашещо в понеделник, защото след дни в университетската болница в Майнц станало ясно, че сърцето му е на ръба на състоянието, наречено сърдечна фибрилация и (няколко) ЕКГ измервания от Apple Watch Ultra убедили него и съпругата му да извикат линейка и евентуално да спасят живота му.

В началото: Рано сутринта в понеделник Оливър Х. се е събудил с учестено сърцебиене. Той няма повече оплаквания и казва, че е добре. Измерване с приложението за сърдечен ритъм на Apple Watch не показва нищо притеснително. Съпругата му обаче също измерва пулса му по аналогов начин. Този резултат от измерването също не е бил тревожен. Но можете да видите, как сърцето на мъжа се държи странно, така че жена му настроила неговия Apple Watch да създаде едноканална ЕКГ, функция, която е включена от Apple Watch Series 4.

Измерването на ЕКГ внезапно показа 227 удара в минута, доста над границите на нормалния сърдечен ритъм от 60 до 80 удара в минута. Двойката направили допълнителни измервания, за да изключат грешка в измерването, след което съпругата на Х се е обадила на лекар.

Екипът на спешната медицинска помощ с медикаменти нормализирали пулса на Х и мъжът бил подложен на допълнителни прегледи в университетската болница. Оказва се, че рано сутринта в понеделник той е бил на ръба на камерно мъждене. Това е животозастрашаващо състояние на сърцето, при което поради неизправност то спира да изпомпва редовно и вместо това само фибрилира.

Приложението ЕКГ регистрира това състояние и необичайното измерване на ЕКГ убеждава двойката да се обади на лекар. Съветът на нашия читател: Ако не знаете точно какво се случва във вас, най-добре е да си направите ЕКГ за по-сигурно, защото за разлика от приложението за сърдечен ритъм на Apple Watch, което показва само промените в кръвния поток във вените (на китката), ЕКГ измерва и електрическите токове от вторичните камери. При камерно мъждене електрическите импулси, които карат сърдечния мускул да се съкращава неправилно, се нарушават.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *