Apple Vision Pro

Цената на Apple Vision Pro започва от $3499 и се очаква да бъдат в продажба в началото на 2024 г. Ще бъдат налични на Apple.com, когато бъдат пуснати на пазара, и в магазините, но единствено в САЩ.

Apple Vision Pro са очила за разширена и виртуална реалност на Apple, устройство, което се разработва повече от десетилетие. Vision Pro е първия опит на компанията да започнат разработки в различна категория след Apple Watch от 2015 г., като устройството беше представено на WWDC 2023 през юни. Стартирането е насрочено за началото на 2024 г.

Apple Vision Pro е пространствен компютър за смесена реалност, която показва съдържание с добавена реалност, насложено върху света около вас. За съдържание с добавена реалност, което не кара заобикалящата ви среда да изчезне, Apple използва камери, които картографират това, което е пред вас, превръщайки го в цифрово изображение, допълнено от виртуални елементи.

Две аудио ленти с вградени високоговорители са разположени отстрани на очилата, осигурявайки Spatial Audio, което смесва това, което чувате в слушалките, с това, което се случва в реалния свят. Аудио лентите се свързват с 3D плетена лента за глава, която държи Vision Pro на място. Apple ги проектира да бъдат дишащи, меки и еластични за комфорт, а Fit Dial гарантира, че слушалките прилягат плътно към главата ви. Apple планира да предложи Light Seals и ленти за глава в различни размери и тези компоненти ще могат да се разменят.

Вътре в рамката има два micro-OLED дисплея, които предоставят над 4K резолюция за всяко око за общо 23 милиона пиксела. Има и външен дисплей, наречен EyeSight, който прожектира изображение пред очите ви, така че хората да могат да разберат дали използвате слушалките в потапящ режим или можете да видите какво се случва около вас. За носещите очила има персонализирани Zeiss Optical Inserts с рецепта, които могат да бъдат прикрепени магнитно към лещите на слушалките.

Няма контролери за Apple Vision Pro, вместо това слушалките се управляват чрез проследяване на очите, жестове с ръце и гласови команди. Едно приложение може да бъде навигирано и маркирано, като го погледнете и след това отворите с докосване с пръсти. Превъртането се извършва с просто движение на пръстите.

Повече от дузина камери и сензори в Apple Vision Pro картографират света около вас, следейки движенията на ръцете и очите ви. Optic ID, който сканира вашия ирис с инфрачервени светлини и камери, се използва за идентифициране. Всеки човек има уникален модел на ириса, а Optic ID е подобен на Face ID и Touch ID. Може да се използва за отключване на устройството, правене на покупки и като заместител на парола.

Във Vision Pro има два силиконови чипа на Apple, включително същия чип M2, който е в Mac, и нов чип R1.

Apple Vision Pro може да прави 3D снимки и видеоклипове с помощта на вградена камера, която се захранва чрез докосване на горния бутон на устройството. Apple казва, че потребителите могат да заснемат видеоклипове и снимки в 3D и след това да преживеят тези спомени, както никога досега. Vision Pro също ще показва съществуващи снимки и видеоклипове в голям мащаб, което ги прави по-завладяващи.

Поради ограничения в теглото Apple не са поставили батерия в Apple Vision Pro. Вместо това може да се захранва от кабел, който е прикрепен към батерия, носена на бедрото, или включена в адаптер. Батерията предлага два часа живот с едно зареждане.

Операционната система visionOS работи на Apple Vision Pro и има специален App Store с приложения, създадени специално за устройството, но също така може да стартира приложения за iPhone и iPad. Можете да свържете Vision Pro към Mac, като очилата служат като дисплей за Mac. Работи с Bluetooth аксесоари за въвеждане и контрол на текст, можете да използвате виртуално въвеждане или да диктувате, докато текста се изписва.

Има основен начален изглед, който съдържа всички ваши любими приложения на Apple като Mail, Messages, Music, Safari, Photos и други, с вашите данни, синхронизирани чрез iCloud. Интерфейсът е подобен на интерфейса на iPhone, но можете да отваряте приложения и да ги подреждате виртуално. Apple Vision Pro предлага завладяващо изживяване за забавление като телевизия и филми. Съдържанието може да бъде разширено, за да се почувствате като във вашия личен театър, допълнено с Spatial Audio.

FaceTime е преработен за Vision Pro. С предната камера на очилата Vision Pro, потребителят ще може да сканира лицето си, за да създаде почти 1:1 виртуална реконструкция – известна още като Digital Persona. Този аватар не само ще бъде визуално по-точен, но и ще бъде анимиран в реално време, за да съответства на движенията на устата и ръцете ви за по-естествено изглеждащи разговори. С FaceTime потребителите на Vision Pro могат да работят съвместно върху документи с колеги или да споделят приложения с други, а Spatial Audio прави ясно кой говори.

Cinema Environment ви позволява да гледате предавания и филми с по-голяма кадрова честота и пропорция. Apple създаде Apple Immersive Videos, които са 180-градусови 3D 8K записи, които поставят потребителите направо в действието, плюс стрийминг услуги като Apple TV+ и Disney+ са налични във Vision Pro. Що се отнася до игрите, Vision Pro поддържа Apple Arcade. Игрите могат да се играят с Bluetooth контролери, които се свързват към очилата.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *