Apple Studio Display срещу Samsung ViewFinity S9

Година и половина след като Apple пуснаха своя Studio Display, Samsung пуснаха представител за конкурент, своя ViewFinity S9 5K монитор. С много от същите функции като Studio Display плюс някои отвъд това е интересна алтернатива.

История

След като дисплеят Apple Thunderbolt беше отменен през 2016 г., одобреният от Apple дисплей стана LG UltraFine 27-инчов 5K (пълен преглед) и 21,5-инчов 4K – по-късно заменен от 24-инчовия 4K модел.

Те поставиха отметка в редица полета, като Thunderbolt връзка с един кабел, 4 и 5K резолюции, P3 широк цвят и др. Но мнозина не харесаха пластмасовия дизайн на дисплеите UltraFine на LG с дебели рамки (особено при 27-инчовата версия) и цялостна конструкция под стандартите на Apple.

Apple започна отново да прави собствен дисплей с Pro Display XDR в края на 2019 г., което предизвика много вълнение. Но цената му от $5000+ го ограничи до професионална употреба и тези, които не са чувствителни към цената.

През март 2022 г. Studio Display на Apple стартира с впечатляващ списък от функции и красива алуминиева конструкция в стила на Pro Display XDR – на цена, която повече потребители, създатели и фирми могат да си позволят.

Но беше само въпрос на време преди конкуренти като Samsung да пуснат монитор с подобни ключови спецификации и дизайн.

Цена

Studio Display на Apple започва от 3699 лв. и стига до 5099 лв.  в зависимост от надстройките. ViewFinity S9 е на цена от 3857 лв. и се предлага с няколко функции, за които Apple таксува допълнително.

Дисплейни панели

Панелите на тези три монитора са почти идентични. Както Studio Display, така и ViewFinity S9 разполагат с яркост до 600 нита – LG UltraFine е точно под 500 нита.

В противен случай гледате 27-инчови LCD панели с 5120 x 2880 5K резолюции.

Свързаност

Всички тези дисплеи разполагат с Thunderbolt портове за свързване с един кабел с три допълнителни USB-C порта за периферни устройства. Въпреки това, Studio Display се откроява със скорост до 10 Gbps за своите USB-C портове, които използват USB 3.1 Gen 2.

Samsung обаче включва един допълнителен порт в сравнение с другите два монитора, мини DisplayPort.

Камера и аудио

Studio Display е първият хардуер, който Apple поставя своята 12 MP ултраширока камера извън iPad Pro/Air. Това позволява ценната функция Center Stage за видео разговори и предлага 122-градусово зрително поле.

Колкото и да е смешно, Apple изобщо не споменава 1080p в техния лист със спецификации на Studio Display; обаче на събитието „Peek performance“ каза, че това е същата камера като в iPad Pro – и тази страница със спецификации казва 1080p.

Но въпреки че има 1080p качество с висока разделителна способност, Studio Display получи доста критики. 4K SlimFit камерата на Samsung, която е включена в ViewFinity S9 , може да е по-добра.

Що се отнася до високоговорителите обаче, Studio Display може да спечели със своята аудио система с шест високоговорителя (четири нискочестотни високоговорителя с отмяна на силата и два високоговорителя), която може да възпроизвежда Spatial Audio и масива от три микрофона на Apple със студийно качество.

Това е в сравнение с двойните 5W високоговорители в мониторите на Samsung и LG.

Дизайн

Но сега Samsung ViewFinity S9 пристигна с подобен, елегантен стил. Той също така идва стандартно с регулиране на наклона, височината и въртенето. За Studio Display трябва да платите 109 лв. допълнително, за да получите регулируемата по височина стойка.

ViewFinity S9 на Samsung обаче използва метална стойка, но пластмасов заден панел в сребрист цвят, докато Apple използва алуминий за цялата конструкция.


Някои рецензии споменават, че с изцяло метална конструкция Apple Studio Display се чувства по-здрав от ViewFinity S9.

Референтни режими

Pro Display XDR на Apple превъзхожда професионалистите с 11 различни референтни режима (плюс персонализирани). Междувременно Studio Display поддържа 9 от тези 11.

ViewFinity S9 на Samsung не разполага с всички същите референтни режими, но включва поддръжка за:

  • DCI-P3
  • sRBG
  • BT.709
  • Custom
  • Graphic
  • Eco
  • Entertain

Плюсове за ViewFinity S9

Apple Studio Display vs Samsung ViewFinity S9 накратко

Плюсове за ViewFinity S9

Може да изглежда, че няма какво да отклони потребителите на Apple от избора на Studio Display, тъй като и двата 5K монитора започват от 3857 лв. Samsung обаче включва някои функции, за които трябва да платите доста повече отколкото при Apple Studio Display.

Дисплеят на Samsung се доставя стандартно с поддръжка на VESA монтаж, а 4K уеб камерата може да се окаже по-добра от 12MP уеб камерата на Apple в Studio Display.

Освен това с ViewFinity S9 получавате функцията Smart Hub/TV. Всичко това кара S9 ViewFinity да се чувства като завладяващ пакет.

Въпреки това, докато ViewFinity S9 използва метална стойка, той разполага със сребрист пластмасов заден панел.

Плюсове за Studio Display

Studio Display наистина има някои функции, които ViewFinity S9 не харесва поддръжката на Hey Siri, поддръжката на Spatial Audio/Dolby Atmos, микрофони със студийно качество, опцията за лъскаво или матово покритие на екрана и 96 W пропускателна мощност (срещу 90 W при ViewFinity S9).

И, разбира се, притегателната сила на Studio Display като официален монитор на Apple, който да съответства на MacBook или настолен Mac, може да е достатъчна, за да наклони везните за мнозина. Добавете това към факта, че Studio Display използва изцяло алуминиева конструкция, докато Samsung използва хибриден дизайн метал/пластмаса.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *