Apple пускат Apple Car с автономно шофиране през 2028 г., но не съвсем…

Apple се обърна към по-опростен, по-малко амбициозен дизайн за Apple Car, за да пуснат автомобила на пазара, съобщава Bloomberg. Първоначално Apple искаха да създадат кола без нужда от шофьор с пълни автономни възможности, но сега разработва електрическо превозно средство с по-малко функции.

След като се отказаха от плановете за безпилотно управление, Apple се насочиха към автомобил с автономна функционалност от ниво 4, който би позволил на системата на автомобила да поеме управлението при ограничени обстоятелства, като например по магистрали, но дори това е било твърде амбициозно. Говори се, че Apple се фокусират върху функциите за подпомагане на водача, които са по-близки до начина, по който работят превозните средства на Tesla, и ще има система от ниво 2+. Ниво 2 на автономното шофиране включва кормилно управление и подпомагане на спирачките/ускорението, но водачът остава в контрола на автомобила и трябва да внимава на пътя.

Въпреки съкращаването на проекта, графикът за стартиране на Apple за ‌Apple Car‌ беше коригиран. Apple искаше да представят колата някъде около 2026 г., но сега Apple се насочиха към пускане най-рано през 2028 г. Според Bloomberg това бележи „ключов момент“ за ‌Apple Car‌. Ако компанията не е в състояние да достави електрическото превозно средство с този набор от функции, ръководителите може „сериозно да преразгледат съществуването на проекта“.

Откакто ‌Apple Car‌ беше представен през 2014 г., проектът се променя и развива няколко пъти. Слуховете на моменти предполагат, че Apple са се отказали изцяло от кола, фокусирайки се върху автономна система, но изглежда, че Apple се придържа към плановете си да дебютира изцяло превозно средство с марката на Apple.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *