Apple доминира на пазара за първокласни смартфони през 2023 г

Според нов доклад на Counterpoint Research Apple продължава да доминира на пазара за премиум смартфони през 2023 г.

Apple продължава да бъде безспорен лидер на премиум пазара. Спрямо 2022 г. обаче делът му през тази година е намалял. Това се дължи главно на възкресението на Huawei в Китай, водено от серията Mate 60. Samsung също спечели дял благодарение на своите серии S23 и Foldable. Сгъваемите устройства също се появиха като отличителна черта на първокласния пазар.

Продажбите на първокласни смартфони, тези с цена над или равна на $600, са нараснали с 6% на годишна база през 2023 г.

Коментирайки растежа на пазара, старши анализаторът Варун Мишра каза: „Има промяна в моделите на купуване на потребителите на пазара на смартфони. Имайки предвид важността на смартфона, потребителите са готови да харчат повече, за да получат висококачествено устройство, което те могат да се използват за по-дълъг период. Освен това тези устройства все повече се превръщат в по-достъпни поради промоционалните сезони и опциите за финансиране.“

Съобщава се, че растежът на премиум пазара се движи от Китай, Западна Европа, Индия и регионите на Близкия изток и Африка (MEA). Counterpoint очаква Китай, Индия, MEA и Латинска Америка да видят нов рекорд за продажби на премиум пазара, като Индия е най-бързо развиващият се пазар в световен мащаб.

В рамките на премиум пазара ултра-премиум устройствата стимулират растежа. Ценовият сегмент от $1000 и повече обхвана над една трета от общите продажби на пазара през 2023 г.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *