Apple пусна macOS High Sierra 10.13

Apple пусна официално macOS High Sierra 10.13 за теглене от всички потребители на настолни и мобилни Mac компютри.

macOS High Sierra предлага изцяло нова файлова система, поддръжка на High-Efficiency Video Coding (HEVC) и ъпдейт на Metal – супер-напредналата графична технология, която е в основата на иновации като машинно обучение и създаване на съдържание за виртуална реалност. macOS High Sierra идва и с доста подобрения по програмите, които всеки Mac потребител ползва ежедневно – като Safari, Mail, Photos.

Apple File System (Apple файлова система)

Apple File System или APFS е новата файлова система за всички Mac компютри, която включва подобрено бързодействие, сигурност и надеждност на записаната информация, както и основа за бъдещи иновации по отношение на сториджа. Разширена архитектура, оптимизирана за днешните технологии за масово съхранение, APFS прави обикновените операции като копиране на файлове и директории мигновени, спомага за защита на информацията при прекъсване на захранването и системни сривове и предпазва сигурността на файловете с вградено криптиране. Освен това macOS High Sierra запазва напълно възможността за четене, писане и пълноценно използване на дискове форматирани със старата HFS файлова система.

High-Efficiency Video Coding

Поддръжката за стандартния за индустрията HEVC (или още H.265) позволява видео стрийминг и плейбек на 4К видео файлове с невероятно качество, които освен това са с до 40% по-малък обем в сравнение с използвания до сега H.264 стандарт. С HEVC Apple активира висококачествен видео стрийминг в мрежи, в които до сега е бил възможен само HD такъв. А хардуерното ускорение при последните модели iMac и MacBook Pro позволява изключително бърз и енергийно-ефективен HEVC енкодинг.

Metal 2

Metal е най-бързият и най-ефективен начин за употреба на GPU чипа (видео картата) на всеки Mac компютър. Metal 2 включва подобрено API и производителност, което ще помогне на разработчиците да създават още по-добри приложения. Освен това е добавена поддръжка за машинно обучение, например при разпознаване на говор и „компютърно зрение“. Комбинацията Thunderbolt 3 и Metal 2 позволява на най-придирчивите в това отношение потребители да използват външни GPU карти (видео карти). А новият External Graphics Developer Kit дава на разработчиците всичкия хардуер и софтуер от който имат нужда за да оптимизират своите приложения.

Виртуална реалност (VR)

Стъпвайки на производителността на последния Mac хардуер и Metal 2, macOS High Sierra добавя възможност за създаване на съдържание за виртуална реалност, позволявайки на разработчиците да създават невероятни игри, 3D и VR съдържание на Mac. Водещи VR компании се присъединяват към Apple за да донесат иновации в областта на виртуалната реалност на Mac с продукти, които ще излязат по-късно през годината.

Не на последно място Photos приложението е изцяло обновено и предоставя съществени функционалности в сравнение с предходните версии.

Други подобрения:

● Сафари вече може автоматично да ползва Reader режима за да зарежда статии в чист формат, докато Autoplay Blocking спира стартирането на нежелани медия файлове и аудио в браузъра.

● Интелигнетна защита от следене в Сафари използва машинно обучение за да идентифицира и премахне всякаква информация, която би послужила за проследяването в мрежата от страна на рекламодатели.

● Търсенето в Mail вече е по-бързо и лесно с Top Hits функцията, която слага най-релевантните резултати най-отгоре в списъка с писма.

● Notes вече поддържа таблици, където потребителят може да пише в клетките, да създава и да променя редове или колони.

● Spotlight предоставя информация за статуса на предстоящи полети, включително време на излитане и кацане, закъснения, изходи, терминали и дори карта на полета.

● iCloud File Sharing позволява на потребителите да споделят и да работят заедно по всеки файл записан в iCloud Drive.

Можете да изтеглите macOS High Sierra от Mac App Store безплатно.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *