2024 M4 Mac Mini на Apple: Какво знаем

Apple работят върху обновяване на цялата гама Mac с чипове от серията M4, а Mac Mini може да получи актуализация най-скоро в края на 2024 г. Очаква се Apple да пропуснат чипа M3, преминавайки направо от M2 към M4.

Дизайн

Apple не са променяли дизайна на ‌Mac Mini‌ от много години и няма слухове за актуализация на дизайна, идваща през 2024 г. Apple наистина направиха Mac Mini малко по-дебел и по-лек, когато беше обновен през 2023 г., и същият дизайн вероятно ще се използва за модела от 2024 г.

Анализаторът на Apple Минг-Чи Куо каза през януари, че „следващият нов ‌Mac Mini“ ще има същия „форм фактор дизайн“. Още през 2021 г. имаше слухове, че Apple работи върху ‌Mac Minii‌ с плексигласов плот и други промени в дизайна, но това устройство така и не се материализира.

Mac Mini‌ е най-малката и най-преносима настолна машина на Apple, с квадратни размери 7,75 инча и дебелина 1,41 инча. ‌Mac mini‌ е предназначен да бъде свързан към самостоятелен дисплей, клавиатура и мишка и не се доставя с тези аксесоари.

M4 чип

Mac Mini ще бъде оборудван с чиповете M4 и M4 Pro на Apple, като Apple ще пропусне изцяло линията M3 и ще премине от ‌M2‌ към M4.

Apple представи чипа M4 в iPad Pro, като чипът е изграден по 3-нанометрова технология от второ поколение. В сравнение с чипа ‌M2‌, чипът M4 предлага 50 процента по-бърза производителност на процесора и до 4 пъти по-бърза производителност на рендиране.

Чипът M4 разполага с 10-ядрен процесор и 10-ядрен графичен процесор. Има вариант на M4 с 9-ядрен процесор, но Apple едва ли ще го използва в ‌Mac Mini, вместо това ще го запази за iPad Pro и бъдещ MacBook Air.

Има и по-усъвършенстван 16-ядрен Neural Engine и GPU поддържа хардуерно ускорено проследяване на лъчи, функция, която не е налична с ‌M2‌. Според Apple, Neural Engine в чипа M4 е „абсолютна мощност за AI“.

Все още не знаем подробности за M4 Pro, тъй като този чип не се очаква да излезе по-късно тази година.

Дата на излизане

Според Марк Гърман от Bloomberg, ‌Mac Mini ще бъде обновен заедно с 14-инчовите и 16-инчовите модели MacBook Pro в края на 2024 г.

Mac Mini беше последно обновен през януари 2023 г., така че ще бъде на близо две години, когато бъде актуализиран. Apple често обновява Mac през октомври или ноември, така че можем да видим M4 ‌Mac Mini‌ някъде в този период.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *