Чип M4 vs M3: Каква е разликата?

Научете разликата между тези два чипа, преди да надстроите вашето устройство.

Тъй като Apple непрекъснато развиват своя silicone chip, може да е трудно да намерите разликите. Но да знаете какво получавате е важно и ще откриете цялата важна информация по-долу.

Общи констатации:

М4 чип

  • Предлага се в iPad Pro от 2024 г.
  • Една вариация на чипа от август 2024 г.
  • Предлага подобрения на производителността в сравнение с предишните iPad чипове.
  • Позволява на iPad да изпълнява интензивни програми по-ефективно.
  • До 16GB обединена памет.

М3 чип

  • Предлага се в пакета Mac 2023.
  • Три модела: M3, M3 Pro и M3 Max.
  • Смятан за най-мощните персонални компютърни чипове на пазара.
  • Възможност за до 128 GB обединена памет.
  • Не се предлага с Mac mini или Mac Pro.

И двата чипа M3 и M4 са подобрени версии на предишните M2 чипове на Apple за съответните им устройства. Въпреки това не можете да избирате между тях, когато избирате устройство, тъй като в момента не се предлагат M3 iPad или M4 MacBook.

Чипът M3 е проектиран така, че MacBook да могат да изпълняват сложни задачи по-ефективно, като стартиране на софтуерни програми за редактиране на видеа и видео игри с усъвършенствана графика. Чипът M4 също е проектиран за по-добра ефективност, позволявайки ви да изпълнявате задачи като 4K видео стрийминг по-бързо и по-ефективно.

Наличност на устройството: Предлага се за напълно различни продукти на Apple

М4 чип

М3 чип

Apple пусна само M3, M3 Pro и M3 Max в своя MacBook пакет за 2023 г. Ще намерите чипа в MacBook Air, MacBook Pro и iMac. Той обаче не е наличен в най-новите Mac mini или Mac Pro; и двете устройства вместо това работят с версии на чипа M2.

Чипът M3 се предлага в 2023 MacBook и iMac с всички размери на екрана. Въпреки това, когато сравнявате MacBook Air и MacBook Pro, важно е да се отбележи, че MacBook Air също има опция с M2 чип. Освен това не можете да получите M3 Pro или Max, освен ако не купите MacBook Pro. 16-инчовият MacBook Pro има M3 Pro и M3 Max, но не и основния чип.

Чипът M4 е наличен само в iPad Pro от 2024 г. Не можете да го получите с други модели iPad, нито в момента е възможно да закупите MacBook с чип M4. Очакваме обаче това да се промени.

Производителност и ефективност: И двете са големи надстройки спрямо M2

М4 чип

  • 28 милиарда транзистора.
  • До 16 GB обединена памет.
  • М3 чип
  • 25 милиарда транзистора.
  • До 128GB обединена памет.

Чипът M4 има 28 милиарда транзистора, което е малко повече от 25 милиарда на M3. В резултат на това ще получите по-точен дисплей, когато играете игри и извършвате подобни действия на вашето устройство. M3 Pro има 37 милиарда транзистора, а M3 Max има 92 милиарда.

Ако използвате M3 Max, можете да имате до 128 GB обединена памет. Чипът M4 има много по-малко от това до 16GB. Въпреки това можете да закупите базов M3 MacBook с 8 до 16 GB унифицирана памет – същото като това, което ще намерите с M4 iPad Pro.

Тъй като Apple пусна чиповете M4 и M3 като директни наследници на M2 на съответните си устройства, струва си накратко да оценим как се представят в сравнение с предишните им версии. Чипът M4 е до 4 пъти по-бърз при професионално изобразяване от M2 и Apple заявява, че серията M3 е до 15% по-бърза като цяло от еквивалента на M2.

CPU и GPU: Усъвършенстваните чипове на M3 преобладават

М4 чип

  • 10-ядрен процесор.
  • 10-ядрен графичен процесор.

М3 чип

  • M3: 8-ядрен процесор, 10-ядрен графичен процесор.
  • M3 Pro: 12-ядрен процесор, 10-ядрен графичен процесор.
  • M3 Max: 16-ядрен CPU, 40-ядрен GPU.

Най-основната версия на чипа M3 в най-новия MacBook има 8-ядрен процесор, който е по-малко мощен от 10-ядрения на M4. И двете имат еднакъв брой ядра в съответните си графични процесори.

Разликите обаче стават по-ясни с M3 Pro и M3 Max. Ако закупите MacBook с чип M3 Pro, ще имате 10-ядрен GPU и 12-ядрен CPU. Междувременно M3 Max има 16-ядрен CPU и 40-ядрен GPU.

Neural Engine: Чипът M4 е най-бързият досега на Apple

М4 чип

  • До 38 трилиона операции в секунда.

М3 чип

  • До 18 трилиона операции в секунда.

Apple твърдят, че чипът M4 има най-бързия Neural Engine до момента, с до 38 трилиона операции в секунда. Поради това iPad Pro е в състояние ефективно да изпълнява няколко задачи за машинно обучение.

Чипът M3 е способен да извършва до 18 трилиона операции в секунда. Въпреки това, въпреки че това не е толкова изчерпателно, колкото чипа M4, все пак е доста впечатляващо. Neural Engine е един от многото начини, по които Apple използва AI.

,,Окончателна присъда“: Чиповете M4 и M3 се допълват, а не се конкурират

Чиповете M4 и M3 на Apple са директни заместители на чипа M2 съответно на iPad Pro и различни Mac. Те имат различни силни и слаби страни. Повечето нормални потребители няма да забележат огромна разлика между двете; те имат бързи Neural Engines, превъзхождат значително чипа M2 и са достатъчно добри за игри.

Трябва също така да имате предвид разликата между всеки M3 чип; M3 Pro и M3 Max са по-мощни от базовата версия. Ако трябва редовно да изпълнявате взискателни задачи, трябва да погледнете M3 Pro и M3 Max. Докато Apple се стреми M4 iPad Pro да замени много функции, може все още да не искате да замените напълно вашия MacBook.

Чипът M3 е наличен на повече устройства от версията M4, но остава да видим дали Apple ще пусне чипа M4 в гамата си Mac за 2024 г. или ще премине направо към M5. Ако търсите устройства, които изискват ежедневно сърфиране, може дори да се измъкнете с закупуването на M2 iPad или MacBook вместо това.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *