Не поставяйте мокрия си iPhone в ориз, казват от Apple – какво да направите вместо това…

IPhone на Apple са устойчиви на пръски и дори потапяне във вода вече няколко години, но все още има моменти, когато могат да се намокрят твърде много, което води до показване на предупреждение за откриване на течност на екрана.

Добре познат, дълготраен ,,народен“ лек за такива случаи е да поставите iPhone в торба с ориз. Според теорията сухият абсорбиращ ориз ще помогне за извличане на влагата от устройството. Но според тестовете дори не е особено ефективен. И в наскоро актуализиран доклад за поддръжка, Apple излязоха и казаха, че това е просто лоша идея като цяло.

„Не поставяйте своя ‌iPhone‌ в торба с ориз. Това може да позволи на малки частици ориз да повредят вашия ‌iPhone‌“, казва Apple. Вместо това компанията препоръчва серия от стъпки за правилно изсушаване на ‌iPhone‌:

1. Ако върху вашия ‌iPhone‌ бъде напръскан с течност, различна от вода, изплакнете засегнатата област с чешмяна вода.
2. Избършете своя ‌iPhone‌ с мека кърпа без влакна, като например кърпа за лещи.
3. За да изсушите своя ‌iPhone‌, го потупайте внимателно в ръката си с Lightning или USB-C конектора надолу, за да премахнете излишната течност.
4. Оставете своя ‌iPhone‌ на сухо място с въздушен поток. Поставянето на вашия ‌iPhone‌ пред вентилатор, издухващ хладен въздух директно в конектора Lightning или USB-C, може да помогне за процеса на сушене.
5. Избягвайте използването на външен източник на топлина или поставянето на чужд предмет, като памучен тампон или хартиена кърпа, в Lightning или USB-C конектора.

Освен това е важно да не зареждате ‌iPhone‌, докато не изсъхне напълно, тъй като зареждането на мокър ‌iPhone‌ може да го повреди. Ако получите предупреждение за откриване на течност, това е знак, че има влага в конектора и трябва да изчакате до 24 часа, за да изсъхне напълно, преди да опитате да заредите или свържете аксесоар отново.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *