Как да използвате менюто Услуги в приложенията на macOS

Вероятно сте забелязали менюто Услуги при щракване с десния бутон или лентата с менюта и сте се чудили какво представлява. За преки пътища и други, това е фантастична програма.

В macOS менюто Услуги се разкрива или вложено в падащото меню на лентата с менюта за текущото приложение, което използвате, или в менюто с десен бутон, в зависимост от контекста. Това, което също е контекстуално, е това, което всъщност е в менюто Услуги във всеки даден момент. С маркирани редове текст, например, ще намерите вашето меню Услуги, попълнено с опции, свързани с текст, като търсене в речник.

В основата си функцията на менюто Услуги е да пренесе ключови характеристики и функции от други приложения на вашия Mac към всяко приложение, което използвате във всеки даден момент. Независимо дали това е нещо толкова просто като създаване на Sticky Note от низ от текст или бързо изпълнение на команда от отделно приложение, менюто за услуги няма недостиг на полезност. За да извлечете максимума от менюто Услуги, е важно да знаете как да получите достъп до него по всяко време.

Достъпът до менюто Услуги на вашия Mac е невероятно лесен и изисква само няколко кликвания. Менюто Услуги може да бъде достъпно чрез лентата с менюта или менюто с десен бутон.

За достъп до менюто Услуги чрез лентата с менюта:

Менюто за услуги, достъпно от лентата с менюта в Arc Browser
Менюто за услуги от вашата лента с менюта ще бъде организирано по тип услуга.
За достъп до менюто Услуги чрез щракване с десен бутон:

Менюто за настройки на услугите


Настройките на услугите позволяват както да се задават клавишни комбинации, така и да се добавят услуги към менюто.
Не винаги ще имате достъп до менюто за услуги с щракване с десен бутон. Тъй като менюто с десния бутон на мишката е контекстно, няма винаги да щраквате върху нещо, за което можете да използвате услуга. Като алтернатива може да използвате уеб приложение, като например Google Документи, което замества менюто с десния бутон на мишката на вашата система. И в двата случая менюто за услуги винаги може да бъде достъпно през лентата с менюта.

За да извлечете максимума от менюто за услуги, важно е то да е попълнено с услугите, които действително искате да използвате. За щастие, добавянето и премахването на услуги е достатъчно лесно.

С отворени настройки за услуги ще можете да щракнете върху различните налични услуги и да ги добавите или премахнете от менюто за услуги. Друга ключова функция на настройките на услугите е задаване на клавишни комбинации. Всяка услуга, която можете да използвате, може да има специална клавишна комбинация, зададена от това меню.

Освен това си струва да прегледате отново настройките на услугите, след като инсталирате нови приложения. Някои приложения ще имат нови услуги, които идват с тях, и те ще трябва да бъдат добавени към менюто за услуги.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *